Το 2017 η Ε.Ε. διαλύεται εις τα εξ ων συνετέθη. Οι επίγονοι των ηγετών-οραματιστών της πρώην πλέον Ε.Ε., περιδεείς και αμήχανοι με μουδιασμένες τις ψυχές, παρακολουθούν το φάντασμα του ακροδεξιού εθνικισμού/λαϊκισμού να πλανάται πάνω από τη γηραιά ήπειρο. Αλυσοδεμένες σέρνει πίσω του τις ιδρυτικές αρχές της χριστιανο-κεντροδεξιο-σοσιαλιστικο-δημοκρατικής Ευρώπης με σαρδόνιο χαμόγελο. Μουδιασμένοι οι βασιλείς της Κομισιόν περιμένουν –μολονότι δε θέλουν ούτε καν να το σκέφτονται- το χειρότερο. Πυκνό σκότος καλύπτει το Βερολίνο, αλλά και αυτήν ακόμη την Πόλη των Φώτων. Η ελπίδα πέθανε. Έτσι πιστεύουν όλοι.

Όμως όχι. Τίποτε δε χάθηκε ακόμη. Κάπου στις νοτιοανατολικές εσχατιές της ηπείρου, στο νοτιότερο άκρο των περιφρονημένων Βαλκανίων ένα φώς εξακολουθεί να φέγγει –να αναβοσβήνει ακριβέστερα- εκπέμποντας ελπιδοφόρο μήνυμα. Είναι η Ελλάς, το αρχαίο φώς της οποίας καταυγάζει κατά ριπάς και διαρρηγνύει σαν κοφτερό μαχαίρι το πυκνό πέπλο ζόφους που καλύπτει τον ευρωπαϊκό χώρο. Είναι η Ελλάς. Είναι η ελληνική κυβέρνηση της Αριστεράς που αρνείται να αποδεχτεί τελεσίγραφα και τετελεσμένα. Παρά το νεαρόν της ηλικίας της (διετής παιδούλα), προικισμένη με τον αντικομφορμισμό των χωρίς γραβάτα και το ανώτερο επίπεδο μαρξιστικής διαλεκτικής που κατέκτησε, κυρίως όμως με την ατσάλινη ανατρεπτική θέληση να αλλάξει τον κόσμο –και όχι μόνο να τον ερμηνεύσει, όπως έκαναν ως τώρα οι φιλόσοφοι- διακηρύσσει στεντόρεια με τρομερή κραυγή, που φτάνει ως τα βουνά της Σκανδιναβίας, τις αχανείς εκτάσεις της Σιβηρίας μα και «χίλια μίλια πέρ’ απ’ τις Εβρίδες» ότι η Ευρώπη, η ανεπανάληπτη Ευρώπη του διαφωτισμού, της δημοκρατίας, των ανθρωπιστικών πολέμων, του μεγαλοπρεπούς αποικιοκρατικού παρελθόντος και των καλών ανθρώπων, δεν έσβησε, αλλά στέκεται ακόμη όρθια και οφείλει να παλέψει. Δε θα της επιτρέψουμε να εκπνεύσει. Νυν υπέρ πάντων αγών.

Δημοψήφισμα. Να μιλήσει ο λαός. Το έσχατο και απόλυτο όπλο. Δημοψήφισμα προκηρύσσει η κυβέρνηση της Αριστεράς. Το ερώτημα αμείλικτο: Θέλουν οι Έλληνες πολίτες να αποχωρήσουμε από την Ε.Ε. που διαλύθηκε ή ΟΧΙ;

 

Αθανάσιος Μπόικος
Σέρρες

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!