Επιμέλεια: Γιώργος Κυριακού

► «Εργαζόμαστε σε όλες τις πτυχές, σε όλες τις επιτροπές, σε όλους τους διαφορετικούς τομείς, επομένως είναι σαφές ότι επικεντρωνόμαστε στη λύση» είπε μεταξύ άλλων στο Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Οικονομικών των Σκοπίων Φατμίρ Μπεσίμι για τις σχέσεις με τη Βουλγαρία. Η συνέχεια τον διαψεύδει.

► Με το όνομα «Βάντσο Μιχαήλοφ» εγκαινιάστηκε Βουλγαρικός «Πολιτιστικός» Σύλλογος στα Σκόπια, ενώ δεν του έχει εγκριθεί η άδεια. Ο Ιβάν (Βάντσο) Μιχαήλοφ ή Ράντκο ήταν ηγέτης της VMRO, που συνεργάστηκε με τους Κροάτες φασίστες Ουστάσι. Ήταν σύμβουλος του Άντε Πάβελιτς και σκληρός εκβουλγαριστής στα χρόνια της κατοχής από τις δυνάμεις του Άξονα.

► Στη σχετική εκδήλωση παρευρέθηκε η μισή βουλγαρική ηγεσία: ο πρωθυπουργός Πέτκοφ, η αντιπρόεδρος Γιότοβα και η υπουργός Εξωτερικών Γκεντσόφσκα!

► Ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων Μπουγιάρ Οσμάνι δήλωσε: «Δεν είναι πρόκληση το άνοιγμα του Συλλόγου στη Μπίτολα, αλλά το ίδιο το όνομα».

► Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Σκοπίων Πενταρόφσκι δήλωσε: «Η Βουλγαρία μας προσεγγίζει μέσω του φασιστικού παρελθόντος της»!

► Ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Βουλγαρία δέχεται εσωτερικές πιέσεις από το κόμμα του Τριφόνοφ και το Σοσιαλιστικό Κόμμα για να μπλοκαριστεί η ένταξη των Σκοπίων, αλλά και η αντιρωσική υστερία.

► Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, η Ουκρανία ζήτησε από τη Μολδαβία να πουλήσει ή να μεταφέρει στην Ουκρανία τα μαχητικά αεροσκάφη Mig-29 που διαθέτει. Ωστόσο τελευταία η Μολδαβία «βαριακούει», οπότε δεν ανταποκρίθηκε.

► Η πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μαυροβουνίου Βέσνα Μεντένιτσα συνελήφθη την Κυριακή για αγορά κοκαΐνης και λαθρεμπόριο τσιγάρων στο λιμάνι του Μπαρ…

► Κατηγορείται επίσης για παράνομες σχέσεις με τον επιχειρηματία Μπεσίροβιτς, στενό φίλο του Μαυροβουνίου ηγέτη Τζουκάνοβιτς για περισσότερο από μια δεκαετία, με διασυνδέσεις στη Ρωσία. Ο Τζουκάνοβιτς πάντως μήνυσε τις εφημερίδες.

► Οργανώσεις και δημοσιογράφοι τονίζουν ανησυχητικά ότι, ενώ η πολυγαμία απαγορεύεται, είναι μια πρακτική που συνεχίζεται σε μουσουλμανικές κοινότητες των Σκοπίων και της Βοσνίας, με γαμπρούς από αραβικές χώρες…

► 4.000 επίλεκτοι στρατιώτες, με στόχο τη βελτίωση της προετοιμασίας της Αμερικανικής Δύναμης Άμεσης Αντίδρασης, θα αποσταλούν στις 25 Απριλίου στα Σκόπια. Με καλό σκοπό, όπως πάντα!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!