Για τις απλήρωτες εφημερίες και τη διάλυση του συστήματος υγείας

 

Οι ειδικευόμενοι ιατροί, αποφάσισαν να πουν «ως εδώ». Εκατοντάδες εξ αυτών στα Νοσοκομεία Σισμανόγλειο, «Αμαλία Φλέμινγκ», Νίκαιας, Ευαγγελισμός, «Γ. Γεννηματάς», Ερυθρός Σταυρός, Ογκολογικό «Άγιοι Ανάργυροι» και «Παμμακάριστος» έχουν βγάλει την ιατρική μπλούζα ζητώντας την καταβολή των εφημεριών του τελευταίου τετραμήνου ή και του περασμένου έτους -ανάλογα με το νοσοκομείο- καθώς και υψηλής ποιότητας δημόσια και δωρεάν Υγεία για τους πολίτες. Στην ίδια κατεύθυνση έχουν ήδη διαταχθεί ειδικευόμενοι από άλλα 7 Νοσοκομεία της Αττικής καθώς και από πολλά Νοσοκομεία της περιφέρειας. Όπως αναφέρουν οι ιατροί, το κλίμα στα Νοσοκομεία μετά και τη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό, την περασμένη Παρασκευή, θυμίζει παλιές καλές εποχές μαζικών κινητοποιήσεων. Μάλιστα, την Παρασκευή, προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στη συνέχεια στο υπουργείο Υγείας.

Όσον αφορά το περιεχόμενο των αιτημάτων, αυτά δεν περιορίζονται στο οικονομικό. Όπως επισημαίνει το Συντονιστικό όργανο όλων των Συλλόγων Ειδικευομένων και των Ειδικευομένων Ιατρών Αθήνας, «δεν υπάρχει, ώς τώρα, καμία απολύτως συγκεκριμένη δέσμευση από τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών από 1/1/15 και μετά, ούτε για τα οφειλόμενα του 2013». Όπως τονίζουν, «δεν συντασσόμαστε με κανένα πολιτικό σχέδιο “ειδικού” σκοπού που σαν στόχο έχει “να βλάψει την κυβέρνηση της Αριστεράς την πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης”. Απλώς, ως ειδικευόμενοι ιατροί διεκδικούμε, όπως κάναμε και τόσα χρόνια άλλωστε, λεφτά για τα οποία έχουμε χύσει και ιδρώτα και αίμα, με το μόνο μέσο που έχουμε. Το έχουμε αποδείξει και με το παραπάνω όλα αυτά τα χρόνια αποδεχόμενοι να εργαζόμαστε πολύ παραπάνω ώρες από ό,τι επιτάσσουν οι νόμοι του κράτους, σε βαθμό εναντίωσης και στην υγεία μας και στην ιδιωτική μας ζωή. Πολλοί από εμάς, άλλωστε, συμμετέχουν αφιλοκερδώς σε κοινωνικά ιατρεία και θα συνεχίσουν να το κάνουν και κατά τη διάρκεια της επίσχεσης».

Στο κομμάτι των υπηρεσιών, οι ειδικευόμενοι, που σηκώνουν μεγάλο βάρος των υπό διάλυση νοσοκομείων, τονίζουν πως «τα αιτήματά μας είναι πολλά και σε μεγάλο βαθμό αφορούν πραγματικά δημόσιες, καθολικές, υψηλής ποιότητας παρεχόμενες υπηρεσίες περίθαλψης για τον ελληνικό λαό. Εάν μας ένοιαζε μόνο το οικονομικό status θα είχαμε ήδη πάει να κάνουμε ειδικότητα σε ΗΠΑ ή Ε.Ε. για να παίρνουμε 3πλάσιους έως και 5πλάσιους μισθούς». Τέλος, οι ιατροί δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ανεχθούν να πληρώνονται πρώτα οι δανειστές (800 εκατομμύρια ευρώ θα εκταμιευτούν στις 12 Μαΐου) και μετά αυτοί. «Με το βλέμμα στραμμένο σε ένα μέλλον όπου οι ιατροί θα ζουν αξιοπρεπώς μέσα από τον μισθό τους και ο λαός θα χαίρει ένα πραγματικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας κάνουμε το βήμα. Εσείς;». Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν άμεσα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!