Του Γιάννη Καϊμακτσίδη

Ο ΣΥΡΙΖΑ Καλαμαριάς συνεδρίασε το Σάββατο, 18/09/2010, προκειμένου να εξετάσει τις δυνατότητες που υπάρχουν, καθώς και τις κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες που μπορούν να αναπτυχθούν για τη συγκρότηση ψηφοδελτίου, εν όψει των δημοτικών εκλογών.

Στην αρχή της διαδικασίας εκφωνήθηκε το τελευταίο δελτίο τύπου της Γραμματείας που σημειώνει τη σημασία να κινηθούμε στη λογική των αποφάσεων της πρόσφατης Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής, για τη συγκρότηση ψηφοδελτίων μετωπικής δράσης με σαφές πολιτικό πλαίσιο και οριοθετήσεις απέναντι στην τρόικα, το Μνημόνιο, τα μέτρα, τις κυβερνητικές πολιτικές και τον ίδιο τον Καλλικράτη.

Αμέσως μετά δηλώθηκε από μέλος του ότι ο ΣΥΝ Καλαμαριάς αποφάσισε να υποστηρίξει το συνδυασμό της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Καλαμαριάς (ΔΚΠΚ) με επικεφαλής τον Μιχάλη Παναγιωτίδη και ανεξάρτητα από την απόφαση που θα πάρει η σημερινή συνεδρίαση.
Σημειωτέον ότι ο εν λόγω υποψήφιος έχει ήδη εξαγγείλει την κάθοδό του στις εκλογές και έχει αρχίσει τον προεκλογικό του αγώνα.
Πολλοί από τους παρευρισκόμενους-μέλη και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν το ερώτημα πως είναι δυνατόν να τίθεται το ζήτημα ως τετελεσμένο γεγονός. Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σέρνεται πίσω από τέτοιες επιλογές, τη στιγμή μάλιστα που η ως άνω κίνηση αποτελείται, κυρίως, από στελέχη πολιτικών σχηματισμών όπου στα κεντρικά ζητήματα πολιτεύονται με τουλάχιστον κριτική υποστήριξη προς τις κυβερνητικές πολιτικές. Στη συνέχεια αναπτύχθηκαν ένα σωρό επιχειρήματα σχετικά με τις θέσεις που πήρε ο επικεφαλής του ΔΚΠΚ στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και έξω από αυτό, πάνω σε μια σειρά από καίρια ζητήματα τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Αναφέρουμε ενδεικτικά:
α) Ψήφιση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στα νομικά πρόσωπα του Δήμου και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις.
β) Θετική ψήφος στους προϋπολογισμούς οργανισμών και προσώπων του Δήμου (ΚΑΠΗ, Κοινωνική Φροντίδα κ.ά.).
γ) Έκδοση μπροσούρας υπέρ της λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων («μνημειώδες»! πολιτικό κείμενο) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πάλεψε μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο ενάντια σε αυτή τη στάση και μάλιστα έβγαλε και σχετική προκήρυξη.
δ) Μετά τον ξεσηκωμό των κατοίκων για το παραλιακό μέτωπο και το αίτημά τους για χαρακτηρισμό όλων των όμορων ελευθέρων χώρων ως κοινόχρηστο πράσινο, η διοίκηση του Δήμου έφερε πολεοδομική μελέτη με την οποία συμφωνούσε με αυτό το αίτημα. Λίγο αργότερα έφερε άλλη μελέτη όπου το πράσινο αντικαθιστούσαν αθλητικοί χώροι -δηλαδή τσιμεντοποίηση – και υπόγεια πάρκινγκ (πώς θα εξυπηρετούνταν, άλλωστε, πολιτιστικά κέντρα τύπουShark κ. λπ.). Ο επικεφαλής της ΔΚΠΚ ψήφισε υπέρ της μελέτης και παρά τη σθεναρή και σαφή αντίθεση των κατοίκων.
ε) Ψήφιση διπλασιασμού συντελεστή δόμησης σε χώρο χαρακτηρισμένο ως πάρκο και που έχει παραχωρηθεί στη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Καλαμαριάς (ΧΑΝΚ).
ζ) Παντελής απουσία της ΔΚΠΚ από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Δήμου, των πρωτοβάθμιων Σωματείων, των απολυμένων του Banquet κ.λπ. και που έλαβαν χώρα στο κέντρο της Καλαμαριάς.
η) Ψηφίζει λευκό όταν έρχονται προς νομιμοποίηση τα αυθαίρετα των ομίλων που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο. ( Η ελεύθερη πρόσβαση κατά μήκος όλου του παραλιακού μετώπου φαντάζει ,βέβαια, ως ανέκδοτο!).
θ) Συνεχής υποβάθμιση θεμάτων που άπτονται της δραστηριότητας του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δ. Καλαμαριάς (Π.Ο.Δ.Κ.) και που αγγίζουν τα όρια σκανδάλου. Απολύθηκε εργαζόμενη που αντιστάθηκε στις σκανδαλώδεις πολιτικές της διοίκησης του ΠΟΔΚ.
Παρ’ όλα αυτά, ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ επέμενε στην αρχική του θέση, αν και επισημάνθηκε ότι σύμμαχος είναι οι υπόλοιπες δυνάμεις και συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και όχι άλλα σχήματα. Είναι προφανές ότι η επιλογή αυτή, όπως τουλάχιστον εκφράστηκε μέσα στη συνεδρίαση, δημιουργεί διασπαστικές πρακτικές τη στιγμή που ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ ήταν παρών σε όλες τις πολιτικές μάχες -μικρές και μεγάλες- που δόθηκαν στα όρια του Δήμου.
Στο τέλος της διαδικασίας πάρθηκε η απόφαση από τα υπόλοιπα μέλη και δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Δημοτικής Ομάδας ανοιχτής σε όλα τα κοινωνικά και πολιτικά ρεύματα που αντιστρατεύονται τις πολιτικές που επιβάλλουν το Μνημόνιο και ο «Καλλικράτης» και που παλεύουν για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δημόσιων αγαθών και των κοινωνικών κατακτήσεων. Μια δημοτική ομάδα η οποία θα αξιοποιήσει τις εμπειρίες και τη γνώση που συσσωρεύτηκαν μέσα από τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξαν τα μέλη της στους αγώνες για το παραλιακό μέτωπο, τα στρατόπεδα, τους ελεύθερους χώρους, τις εργασιακές σχέσεις, τα δικαιώματα και τον πολιτισμό.
Επίσης, αποφασίστηκε ότι η συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ Καλαμαριάς δεν στηρίζει την υποψηφιότητα του Μιχάλη Παναγιωτίδη.
Παρά τις σκόπιμες καθυστερήσεις και δολιχοδρομίες που προήλθαν από διάφορες μεριές, εκφράστηκε η βούληση για ανίχνευση συγκρότησης συνδυασμού, προκειμένου να κατέλθει στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!