Στο δρόμο έχουν βρεθεί 160 εργαζόμενοι του Συνδέσμου ΟΤΑ (Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης) Θεσσαλονίκης καθώς έληξαν οι συμβάσεις τους με τον Οργανισμό και μέχρι τώρα δεν έχουν ανανεωθεί.

Ήδη έχει σταματήσει προσωρινά η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων καθώς δεν επαρκεί το μόνιμο προσωπικό και έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα και στη διαδικασία ενταφιασμού των απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων).
Οι εργαζόμενοι στο Σύνδεσμο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ξεπερνούσαν τους 280. Απ’ αυτούς οι 109 είναι μόνιμοι ή με συμβάσεις αορίστου χρόνου και οι υπόλοιποι –περισσότεροι δηλαδή από 170– ήταν με σύμβαση έργου ή μερικής απασχόλησης. Σήμερα, περίπου 160 συμβασιούχοι έχουν μείνει άνεργοι καθώς έληξαν οι συμβάσεις τους χωρίς να ανανεωθούν στα τέλη Οκτωβρίου.  Οι εργαζόμενοι τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθούν για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα αλλά το υπουργείο και όλοι οι αρμόδιοι φορείς αδιαφορούν επιδεικτικά. Όπως δηλώνουν στον Δρόμο, «παρά τις προτροπές του Συλλόγου Εργαζομένων προς τον πρόεδρο του Συνδέσμου να προκηρύξει μόνιμες θέσεις και μάλιστα με αυξημένη μοριοδότηση στους ήδη εργαζόμενους, όπως προέβλεπε ο νόμος Παυλόπουλου, συναντούσαμε την άρνηση του προέδρου και μελών του διοικητικού συμβουλίου χωρίς καμία αιτιολόγηση».
Τον Μάιο του 2010 οι εργαζόμενοι ζήτησαν να εγκριθούν 207 συμβάσεις έργου μέχρι το τέλος 2011 αλλά η γνωμοδότηση του ΑΣΕΠ –που πλέον καθορίζει τις προσλήψεις– ήταν αρνητική με το αιτιολογικό ότι «αυτές οι θέσεις υποκρύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», οπότε πρέπει να προχωρήσει η προκήρυξη μόνιμων θέσεων. Κατόπιν νέων εγγράφων και αφού ο Σύνδεσμος ΟΤΑ διαβεβαιώνει ότι δεν καλύπτονται πάγιες ανάγκες, ο ΑΣΕΠ γνωμοδοτεί θετικά αλλά το υπουργείο Εσωτερικών δεν αποδέχεται τη θετική γνωμοδότηση.
Τελικά και αφού ο Σύνδεσμος αναγκάζεται να προχωρήσει σε τροποποίηση του Οργανισμού, προκηρύσσονται 127 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων με 8μηνη σύμβαση στις 13 Αυγούστου. Λόγω όμως του μεγάλου αριθμού των αιτήσεων η κατάρτιση του πίνακα επιτυχόντων ολοκληρώθηκε στις 10 Οκτωβρίου με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει καμία πρόσληψη έως και τις 31/12 γιατί είχε ξεκινήσει ήδη η προεκλογική περίοδος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Τελικά, την Πέμπτη το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε την απαραίτητη άδεια ώστε να γίνουν οι προσλήψεις.
Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, η λύση αυτή είναι προσωρινή και από τα μέσα Αυγούστου έχουν ξεκινήσει δικαστικό αγώνα ώστε οι συμβασιούχοι να θεωρηθεί ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να προσληφθούν ως μόνιμο προσωπικό. Οι μέχρι τώρα αποφάσεις, όπως μας λένε, ήταν ουσιαστικά αρνητικές και καταγγέλλουν τη στάση της διοίκησης του Οργανισμού που δε βεβαιώνει ρητά ότι οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες.
Την Παρασκευή το πρωί οι εργαζόμενοι παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στην οποία εξήγγειλαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν άμεσα σε κινητοποιήσεις αν δεν δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα. Το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου έδωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης που εξέφρασε την αλληλεγγύη του στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και δήλωσε ότι «οι άνθρωποι που μαζεύουν τα σκουπίδια μας ρίχνονται στη χωματερή της ανεργίας προς δόξαν της μετά-ΔΝΤ Ελλάδας. Ο εφιάλτης των σκουπιδιών σε λίγο θα επανέλθει και με ευθύνη των ιθυνόντων της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, παρά τις κορόνες τους εναντίον του μνημονίου και της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς και με την κάλυψη των δικαστηρίων. Ζητάμε την άμεση ανανέωση των συμβάσεων και τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου γιατί καλύπτουν ζωτικές ανάγκες της πόλης και ολόκληρης της κεντρικής Μακεδονίας. Στις δημοτικές εκλογές η κάλπη να γίνει η χωματερή αυτής της πολιτικής».                      

Λ.Α.
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!