Το νέο βιβλίο της Πέπης Ρηγοπούλου

 

Το βιβλίο Της Πέπης Ρηγοπούλου είναι μια χειρονομία ενάντια στην απαγόρευση και τον κατακερματισμό της μνήμης, των σωμάτων και της ζωής. Η συγγραφέας επιχειρεί μια σύνθεση βιώματος και ιστορικού ντοκουμέντου που ενώ σέβεται απολύτως τα γεγονότα υπακούει στους κανόνες της μυθοπλασίας. Συνδέοντας έτσι τους τέσσερις σταθμούς που καταγράφονται στον υπότιτλο του έργου της, επιχειρεί μια ανάνηψη σώματος, ψυχής και συνείδησης που θα ξυπνήσει τη δράση και τη αντίσταση.

Το τραύμα με το οποίο το βιβλίο αυτό βρίσκεται σε διάλογο, είναι με μια έννοια το πιο κοινό πράγμα στον κόσμο. Κοινό με την έννοια του συνηθισμένου. Αλλά ακόμη περισσότερο κοινό, γιατί μας αφορά όλους ως κοινωνία, όντας σύμφυτο με την ψυχή, το σώμα, την Ιστορία. Πολύ λιγότερο κοινό είναι το να μπορεί να έρθει στο φως, να γίνει λόγος, να ξεπεραστεί οδηγώντας στην πράξη. Και αυτό γιατί ό,τι μας σφράγισε απωθείται, μεταμορφώνεται, παραμορφώνεται, εκχυδαΐζεται από φόβο ή συμφέρον. Εκτός από τις στιγμές που αναδύεται μέσα από μια διαδικασία προσωπικής είτε συλλογικής ανάνηψης, συνήθως απρόσμενα, ως νοσταλγία, άλγος του νόστου, της επιστροφής του απωθημένου, αλλά ταυτόχρονα ως απάντηση στην ανάγκη των καιρών.

Το βιβλίο της Πέπης Ρηγοπούλου Θάλαμος ανανήψεως – Μικρά Ασία, Πολυτεχνείο, Κύπρος, Μνημόνια προτείνει στον αναγνώστη μια τέτοια ανάδυση και απάντηση. Έργο όπου συνυπάρχουν το βίωμα και το ντοκουμέντο, συνδυάζει τον απόλυτο σεβασμό στα γεγονότα με την λογοτεχνική φόρμα της μυθοπλασίας. Ο σεβασμός στα γεγονότα σημαίνει πρώτα από όλα σεβασμό στους ανθρώπους, στα βάσανα και τα τραύματα των ανθρώπων που παρελαύνουν στις σελίδες της. Μικρασιάτες πρόσφυγες πρώτα που πλήρωσαν για λάθη άλλων, έπειτα άνθρωποι που πλήρωσαν γιατί τόλμησαν να αντισταθούν στην χούντα, ξεριζωμένοι της κατεχόμενης Κύπρου, σημερινά θύματα και αυτόχειρες των Μνημονίων. Αγνοούμενοι της κάθε εποχής που επιμένουν, γυρνούν και χτυπούν την πόρτα μας, ζητώντας να τους δανείσουμε τον λόγο μας για να βρουν μια στάλα δικαιοσύνη.

 

Παρουσίαση

Την Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου, στις 7 μ.μ. στον Κινηματογράφο Τριανόν, Κοδριγκτώνος 21 θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου. Θα μιλήσουν οι: Νένα Βενετσάνου, Κάτια Γέρου, Ηλίας Νικολακόπουλος, Γιώργος Σταματόπουλος και η συγγραφέας. Παρεμβάσεις θα κάνουν οι: Θανάσης Κολλιτσίδας, γιατρός και Γιάννης Συμιακάκης, απόδημος. Διαβάζει: η Κάτια Γέρου. Τραγούδι: Νένα Βενετσάνου και Βασιλική Καρακώστα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!