Κόψανε το ρεύμα σε ανέργους με μωρό και σε μητέρα 9 παιδιών. Του Μάριου Διονέλλη

Την οργή των πολιτών του Ηρακλείου συνάντησε η επιλογή της ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα σε οικογένειες αναξιοπαθούντων που διαμένουν στις εργατικές κατοικίες της πόλης, στη συνοικία της Αγίας Αικατερίνης. Τα ιδιωτικά συνεργεία που εργάζονται εργολαβικά για τη ΔΕΗ, έλαβαν ήδη πριν μία εβδομάδα εντολές διακοπής για σπίτια ανέργων και άπορων ανθρώπων και προχώρησαν στην υλοποίηση της απειλής.
Μεταξύ άλλων περιπτώσεων, δύο από αυτές ήταν που προκάλεσαν την άμεση κινητοποίηση των γειτόνων στις εργατικές κατοικίες αλλά και του Συλλόγου Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Κρήτης. Στην πρώτη περίπτωση κόπηκε το ρεύμα σε ένα ζευγάρι που είναι επί πολλούς μήνες άνεργοι και προσπαθούν με μεγάλες δυσκολίες να συντηρήσουν τους εαυτούς τους καθώς και το 20 μηνών παιδί τους. Η οικογένεια δεν είχε τη δυνατότητα να ρυθμίσει την οφειλή της, που περιλαμβάνει τόσο τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος όσο και το χαράτσι Βενιζέλου.
Στη δεύτερη περίπτωση η τιμωρία της διακοπής ήρθε για μία μητέρα που μεγαλώνει μόνη της εννέα παιδιά, επίσης στις εργατικές κατοικίες του Ηρακλείου. Η γυναίκα δεν είχε καμία δυνατότητα ρύθμισης αφού ακόμα και για τον διακανονισμό η ΔΕΗ απαιτούσε το 70% του οφειλόμενου ποσού.

Επανασύνδεση από τον Σύλλογο Ανέργων
Και στις δύο περιπτώσεις άμεση ήταν η αντίδραση τόσο του Συλλόγου Ανέργων όσο και των πολιτών από τη γειτονιά, που βρέθηκαν στο πλευρό και των δύο οικογενειών. Οι αλληλέγγυοι πολίτες σήκωσαν τους διακόπτες και επανασύνδεσαν το ρεύμα, ενώ άμεσα στήθηκαν ομάδες περιφρούρησης σε όλη την περιοχή για την αποτροπή νέων διακοπών, καθώς υπάρχει η φημολογία για τουλάχιστον 30 εντολές διακοπής που έχουν εκδοθεί μόνο για τις εργατικές κατοικίες του Ηρακλείου. «Ο Σύλλογος Ανέργων στάθηκε αλληλέγγυος στον αγώνα των κατοίκων, άνεργων και άπορων οικογενειών που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το ρεύμα», δηλώνει στον Δρόμο ο Δημήτρης Γουρνιανάκης, μέλος του Συλλόγου και εκπρόσωπος των ανέργων στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο, ενώ στις απειλές της ΔΕΗ για «παράνομες» επανασυνδέσεις ο Δ. Γουρνιανάκης λέει: «Παράνομη στη συνείδηση του κόσμου είναι η τακτική της εξαθλίωσης των αδύναμων. Παράνομη είναι η κυβέρνηση και τα μέτρα που έφεραν τους ανθρώπους σε αυτή την κατάσταση».

Συγκέντρωση στη ΔΕΗ
Οι ανάλγητες διακοπές ρεύματος στις εργατικές κατοικίες προκάλεσαν και κινητοποίηση των πολιτών στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στο Ηράκλειο, όπου συγκεντρώθηκαν οι Πολίτες κατά του Χρέους, ο Σύλλογος Ανέργων και εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. Προκλητική ήταν η στάση του προϊσταμένου δικτύου της επιχείρησης κ. Γιώργου Κουρλετάκη, ο οποίος αρνήθηκε έστω και να συναντήσει τους διαμαρτυρόμενους πολίτες, ενώ προκλητικά εμφανής ήταν η αστυνομική παρουσία στην είσοδο και γύρω από το κτίριο των γραφείων της ΔΕΗ.

Και κορώνες ιδιωτικοποίησης…

Την ίδια στιγμή, η προεκλογική περίοδος βρίσκει τους Ηρακλειώτες να ακούν τους εκπροσώπους τους στο κοινοβούλιο να μιλούν ευθέως για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με χαρακτηριστικότερη την τοποθέτηση του βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη της ΔΗΣΥ, ο οποίος σε συνεντεύξεις του προ των εκλογών έκανε «σημαία» του την ανάγκη εκχώρησης της επιχείρησης σε ιδιώτες. Στους ίδιους τόνους κινήθηκαν και άλλοι τοπικοί υποψήφιοι από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. με τους πολίτες να αναρωτιούνται ποια θα ήταν η τύχη και άλλων άπορων οικογενειών αν στο τιμόνι της ΔΕΗ ήταν ένας ιδιώτης…

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!