Σημαντική νίκη απέναντι στη βιομηχανία διώξεων. Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη

Ουσιαστική και σημαντική νίκη απέναντι στην τρομοκράτηση των κινημάτων που δραστηριοποιούνται ενάντια στην επιβολή των διοδίων, αποτελεί η απόφαση του δικαστηρίου στη Λάρισα με την οποία αθωώθηκαν 3 συμπολίτες μας. Παρά τις αυτεπάγγελτες διώξεις από τον Εισαγγελέα, τις κλήσεις από τα αστυνομικά τμήματα και την παραβίαση ατομικών ελευθεριών και συλλογικών δικαιωμάτων, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της καταδίκης το οποίο μάλιστα στηριζόταν στο άρθρο 184 του ποινικού κώδικα που χρονολογείται από την Ελλάδα του 1951!
Ο Γιώργος Παπανικολάου, κάτοικος Λάρισας, δραστηριοποιήθηκε ενεργά, από την πρώτη στιγμή, με το κίνημα ενάντια στα διόδια. Τον Ιούνιο του 2010 μαζί με συμπολίτες του από τη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και με τη συνδρομή πολιτών από το Βόλο ακόμη και από την Αθήνα συγκεντρώθηκαν στα διόδια του Μοσχοχωρίου ενημερώνοντας τους διερχόμενους οδηγούς και μοιράζοντας φυλλάδια ενάντια στα διόδια. Ο Εισαγγελέας άσκησε δίωξη με αποτέλεσμα μετά από μία πρώτη αναβολή το 2011 να βρεθούν στη δικαστική αίθουσα την περασμένη Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου: «Το κατηγορητήριο αφορούσε την προτροπή οδηγών οχημάτων με τη βία ή με απειλές να αναγκάσουν τους υπαλλήλους των διοδίων να σηκώσουν τις μπάρες και να τους αφήσουν να περάσουν χωρίς να πληρώσουν το αντίτιμο», εξηγεί στον Δρόμο ο κ. Παπανικολάου περιγράφοντας τα όσα ειπώθηκαν στη δίκη: «Ο μάρτυρας από την πλευρά των διοδίων ισχυρίστηκε ότι η παρουσία των πολιτών δημιουργούσε ένα είδος απειλής για τους ίδιους. Του απάντησε η έδρα ότι δεν υπάρχει ως προς το κατηγορητήριο τουλάχιστον η “γενική απειλή”, πρέπει η απειλή να είναι συγκεκριμένη. Γεγονός που δεν μπόρεσε να απαντηθεί. Επίσης τους ενδιέφερε αν είχαμε δημιουργήσει παρακώλυση της συγκοινωνίας. Τέτοιο θέμα δεν υπήρχε αλλά ο υπάλληλος των διοδίων είπε ότι δυσκολευόταν η λειτουργία των διοδίων με τόσα άτομα που ήταν εκεί. Απαντήσαμε, παραθέτοντας την πραγματικότητα, ότι δηλαδή δεν μπήκαμε καθόλου στο οδόστρωμα αλλά στις άκρες, στις ενδιάμεσες περιοχές. Χώρια ότι τα οχήματά μας τα παρκάραμε στην άκρη μετά από υπόδειξη τροχονόμου! Όταν πάντως η πρόεδρος ρώτησε τον μάρτυρα αν αναγνωρίζει κάποιον από τους κατηγορούμενους, απάντησε αρνητικά…»

Απόπειρα τρομοκράτησης
Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο κ. Παπανικολάου από το 2010 μέχρι και το πρόσφατο αποτέλεσμα της δίκης βρέθηκε στο αστυνομικό τμήμα με αφορμή τη δράση του στο κίνημα ενάντια στα διόδια. Τις περισσότερες μάλιστα παράνομα και, σύμφωνα με τον ίδιο, στο πλαίσιο της δίωξης και της τρομοκρατίας: «Φυσικά και αποδέχτηκα στο δικαστήριο τη συμμετοχή μου στο κίνημα των διοδίων. Το οποίο όπως είπα, κατά κάποιο τρόπο περνάει μία κάμψη. Τους εξήγησα ότι δεν πιστεύω στην ηρωική πράξη ή στην ανάθεση αλλά στη μαζική συμμετοχή και στη λήψη απόφασης από τους ίδιους τους πολίτες. Μετά τον πρώτο λαϊκό ξεσηκωμό εναντίον των διοδίων η κυβέρνηση έφτιαξε τη νομοθεσία με τέτοιο τρόπο ώστε να σε τρομοκρατεί μετατρέποντας τη δράση σε αδίκημα. Αυτό που πιστεύω πλέον, μετά τις τόσες διώξεις, είναι ότι το κίνημα πρέπει να μετατραπεί σε κίνημα υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Και αυτή είναι η πρότασή μου.
Και στη βάση αυτή πήραμε ψηφίσματα από πολλές συλλογικότητες και φορείς εδώ στη Λάρισα, μεταξύ αυτών ομόφωνα ψηφίσματα τόσο από το Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρισας και το Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και από συνταγματολόγους. Δέχτηκαν ότι υπάρχει καταπάτηση των συλλογικών δικαιωμάτων και δράσεων. Το άρθρο μάλιστα σύμφωνα με το οποίο δικαστήκαμε έρχεται σε αντίθεση με τα δικαιώματα που προβλέπονται στο Σύνταγμα. Να μπορείς να διαδηλώνεις ελεύθερα, να λες την γνώμη σου…» καταλήγει ο κ. Παπανικολάου. 

Αναβολή για τους κατοίκους της Β.Α. Αττικής
Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση της εταιρίας Νέα Οδός Α.Ε. να ζητήσει και να πετύχει αναβολή στη δίκη της Πέμπτης 23 Οκτωβρίου κατά των 11 μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων και Φορέων Β.Α. Αττικής Ενάντια στα Διόδια, επικαλούμενη κώλυμα του δικηγόρου της.  Το κατηγορητήριο έχει συνταχθεί ύστερα από μήνυση της ίδιας της εταιρίας και περιλαμβάνει σειρά κατηγοριών, μεταξύ των οποίων παράνομη βία, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, παρακώλυση συγκοινωνιών, φθορές, διατάραξη κοινής και οικιακής ειρήνης και συκοφαντική δυσφήμηση με φυσική και ηθική αυτουργία.
Εντύπωση πάντως προκαλεί πως λίγα μόλις 24ωρα μετά τη δικαστική νίκη των πολιτών στη Λάρισα, μια εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των εργολάβων με μια μεγάλη νομική ομάδα στο δυναμικό της δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στη δικαστική διαδικασία. Μήπως τελικά ο στόχος είναι η ομηρεία των κατηγορουμένων για ακόμη ένα χρόνο μέχρι να φτάσει η ημερομηνία της νέας δίκης, δηλαδή η 19η Σεπτεμβρίου του 2014 ή μήπως η σύνθεση της έδρας δεν ικανοποιούσε τους στόχους της εταιρίας;  

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!