Δρέποντας τα στοιχεία που δημοσιεύονται στον καθεστωτικό Τύπο, η σοδιά είναι πλούσια και χρήσιμη.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Έκαναν τεράστια καμπάνια για τα φωτοβολταϊκά. Τα ταύτισαν με τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη. Και σε ελάχιστο διάστημα, όλη η απάτη αποκαλύφθηκε, αλλά χιλιάδες επενδυτές, μικροί και μεσαίοι, που παρασύρθηκαν από τις κυβερνήσεις, καταστρέφονται. Το έλλειμμα του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας αυξήθηκε στα 555,82 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται να εκτιναχθεί στα 725,87 εκατ. ευρώ το 2014! (Καθημερινή, 18 Οκτ. 2013). Παρόλα αυτά, 22 βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ προώθησαν τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο με φωτογραφικό ρουσφέτι 1,6 δισ. ευρώ σε δύο εταιρίες παραγωγής ενέργειας για να εισπράττουν 350 ευρώ την κιλοβατώρα από τα 90-110 ευρώ που είναι η τρέχουσα τιμή των φωτοβολταϊκών. Τελικά, η τροπολογία απεσύρθη μετά το ντόρο που έγινε, αλλά αποδείχνει αυτό που κόσμια υπονοεί ο Κώστας Καλλίτσης (στο πιο πάνω άρθρο). Η ρεμούλα βασιλεύει και η αρπαχτή καλά κρατεί.
Ασφαλιστικά ταμεία: Κατά 5 δισ. ευρώ συρρικνώθηκαν τα έσοδα του ΙΚΑ μέσα στην κρίση. Λόγω ανεργίας, μειώσεων μισθών και φοροδιαφυγής. Από τα 15,87 δισ. ευρώ που εισέπραττε το 2009, το 2013 θα κλείσει με 10,78 δισ., δηλαδή κατά 5,08 δισ. λιγότερα. Και από αυτά τα 10,78 δισ., θα έχει δαπανήσει 9,56 δισ. για την πληρωμή συντάξεων. Το πρώτο τετράμηνο του 2012, ο μέσος όρος των ασφαλισμένων ανά έτος είχε μειωθεί κατά 460.794 άτομα σε σύγκριση με το 2009. (Δηλαδή, το ΙΚΑ έχασε το ένα τρίτο των εισπράξεών του!) Επιπλέον, από το 2011 και μετά, έχει μείωση και στην κρατική χρηματοδότηση. Από 4,80 δισ. το 2009, μειώθηκε το 2013 στα 3,3 δισ. (Καθημερινή 13 Οκτ. 2013) Ποιοι το πάνε για φούντο, λοιπόν;

Μεταναστεύουν και τα σπίτια!
Τράπεζες: Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες ελέγχουν το 91% των δανείων… έναντι 60% που ελέγχουν οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες στη Πορτογαλία, 53% στην Τουρκία, 51% στην Ιταλία, 42% στη Γερμανία, 41% στην Ισπανία και 41% στην Πολωνία. (Καθημερινή, 5/9/13) Ενώ επί δεκαετίες εκθείαζαν τον πολλαπλασιασμό των τραπεζών σαν ένδειξη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης, τώρα δημιουργούν ολιγοπωλιακές καταστάσεις πρωτόγνωρες στη Δύση.
Ακίνητα: Σε εξέλιξη είναι η πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρίας διαχείρισης ακινήτων του ομίλου Εθνική-Πανγαία σε αλλοδαπό αγοραστή (Καθημερινή, 12/10/13) και η συμφωνία της Eurobank Properties με την καναδική Fairfax για τον διπλασιασμό του ποσοστού των Καναδών στο 42%. Η πώληση των «πακέτων» στους ξένους επενδυτές, σε συνδυασμό με τη μαζική μεταβίβαση έναντι χαμηλού τιμήματος 28 σημαντικών ακινήτων του Δημοσίου σ’ αυτές τις τράπεζες, αποκαλύπτει όλο το σχέδιο ξεπουλήματος των δημοσίων και ιδιωτικών ακινήτων μέσω των τραπεζών στους ξένους, και μάλιστα, σε τιμές πολύ χαμηλές, ενώ διατηρούν ακέραια τα δάνεια για τους οφειλέτες των στεγαστικών.
Τις τελευταίες βδομάδες ανέβηκαν οι τιμές των μετοχών των τραπεζών, γιατί οι διεθνείς οίκοι HSBC, UBS, Bank of America και JP Morgan, τις αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές. «Τα ξένα funds», γράφει ο Ανέστης Ντόκας (Καθημερινή, 12/10/13) «συνεχίζουν να έχουν την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο», το οποίο σε λίγο θα είναι ελληνικό μόνο κατ’ όνομα!
Οικοδομική δραστηριότητα: Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των εκδιδομένων οικοδομικών αδειών παρουσίασε 24% πτώση τον Ιούλιο από τον αντίστοιχο μήνα πέρσι. Αντιλαμβάνεται κανείς τις συνέπειες της συνεχιζόμενης καθίζησης στην εργασία, στα ασφαλιστικά ταμεία και στα φορολογικά έσοδα. Από τον κλάδο της οικοδομής προέρχεται το 15% της συνολικής ανεργίας. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν χαθεί πάνω από 230.000 εργασίας!
Η Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφει συνολική πτώση των τιμών των κατοικιών σε πανελλαδικό επίπεδο στο 30,3% κατά μέσο όρο, από την αρχή της κρίσης (τρίτο τρίμηνο του 2008), μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Η μεγαλύτερη μείωση έχει σημειωθεί στη Θεσσαλονίκη με 38,8%, ενώ στην Αθήνα η μείωση των τιμών αγγίζει το 32,2%. Στην Πάτρα η πτώση είναι της τάξης του 22,4%, στη Λάρισα οι αξίες έχουν μειωθεί κατά 28,2% και στο Ηράκλειο κατά 21,9%. Η αγορά έχει απολέσει το 80% με 90% της δυναμικής της με βάση τις συναλλαγές. Ειδικότερα από τις 215 χιλ. συναλλαγές που είχαν καταγραφεί το 2005, εκτιμάται ότι φέτος δεν θα γίνουν πάνω από 30 χιλ. συναλλαγές κάθε είδους ακινήτου. Αναφορικά με τις επενδύσεις στην κτηματαγορά, αυτές βρίσκονται στο 1/8 και φέτος δεν θα γίνουν πάνω από 1 δισ. ευρώ όταν το 2007 είχαν ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ.

Λεφτά υπάρχουν!
Φοροδιαφυγή: Ποινικοποίησαν τα χρέη από 5.000 ευρώ και πάνω! Η μη απόδοση ΦΠΑ από 75.000 και πάνω είναι κακούργημα! (Καθημερινή 12/10/13) Ενώ όλοι οι μεγαλόσχημοι φοροκλέφτες, λαθρέμποροι πετρελαίου, υπερτιμολογητές δημοσίων έργων κ.ά., όχι μόνο απολαμβάνουν προκλητική ατιμωρησία και συγκάλυψη, αλλά αναλαμβάνουν κρατικά έργα με απευθείας ανάθεση και με στημένους διαγωνισμούς αποκτούν κερδοφόρες εταιρίες του Δημοσίου. Εάν τα λαμόγια πλήρωναν φόρους…
Η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε έκθεσή της, υπολογίζει τις απώλειες για την εθνική οικονομία από υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων, πλαστά τιμολόγια, τελωνεία, λαθρεμπόριο τσιγάρων κ.ά. για την περίοδο 2012-2013, σε 12 δισ. ευρώ τουλάχιστον. Επειδή αυτό συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια, «εάν είχαν αντιμετωπιστεί τα φαινόμενα αυτά δεν θα είχαμε χρεοκοπήσει σε αυτό το βαθμό και τουλάχιστον δεν θα χρειάζονταν περικοπές μισθών και συντάξεων…», επισημαίνει ο συντάκτης της Καθημερινής (11/10/13). Να πού υπάρχουν λεφτά! Αλλά η δίκη του Μελισσανίδη για λαθρεμπόριο καυσίμων αναβάλλεται επ’ άπειρον! Και ο υπουργός Οικονομικών ομολόγησε ανερυθρίαστα στη Βουλή ότι από τη λίστα των 24.710 ατόμων που έβγαλαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό, έχουν ελεγχθεί μόνο δύο! (Εφημερίδα των Συντακτών, 10/10/13)
Ακρίβεια: Παρόλο που μειώθηκαν δραματικά οι μισθοί, οι τιμές των βασικών προϊόντων εξακολουθούν να αυξάνονται. «Οι επιχειρήσεις δεν έχουν μεταφέρει την ελάφρυνση από το κόστος εργασίας στις τιμές», αναφέρει ο τίτλος του σχετικού άρθρου της Χρύσας Λιάγγου στην Καθημερινή (31/8/13). Ενδεικτικά, μέσα στην τελευταία πενταετία, η ζάχαρη ακρίβυνε 21,53%, τα αυγά 19,05%, το ρύζι 13,85%, η σοκολάτα 10,86% και το ψωμί 6,76%. Σύμφωνα με έρευνα της Marc A.E., δύο στους δέκα καταναλωτές σταμάτησαν να αγοράζουν ψωμί! Αυτό σε συνδυασμό με την πτώση των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ, αποκαλύπτει ότι πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη φτάσει στο σημείο να περιορίζουν ακόμα και το φαγητό που τρώνε!
Αμοιβές: Κατά 37,2% συρρικνώθηκε η αγοραστική δύναμη των αποδοχών του συνόλου των μισθωτών κατά την τριετία 2010-2013, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Η Εθνική Τράπεζα μελετώντας τα στοιχεία χιλίων επιχειρήσεων, διαπιστώνει ότι «ενώ το κόστος εργασίας μειώθηκε περισσότερο από 50% στην 5ετία 2007-2012 μέσω της μείωσης του μέσου μισθού (κατά 28%) και των απολύσεων (κατά 25%)… ο τζίρος των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά μέσο όρο περίπου 50% και ειδικά για τις μικρότερες επιχειρήσεις κατά 90%!» «Συνέθλιψαν τους μισθούς με μηδενικό όφελος για την ανταγωνιστικότητα», καταλήγει συμπερασματικά ο Σωτήρης Νίκας στα Επίκαιρα (1/8-7/8/13).
Δάνεια: «Σε εποπτεία η ελληνική οικονομία έως το 2040 – επιτήρηση έως την εξόφληση του 75% των δανείων προβλέπουν οι νέοι κανόνες, βάσει του άρθρου 14», γνωστοποιεί στους αναγνώστες της η Καθημερινή (18/10/13). Το μεγαλύτερο μέρος των δανείων έχει χρονολογία τελευταίας αποπληρωμής το έτος 2048, ενώ υπάρχουν και άλλα δάνεια που εκτιμάται ότι θα αποπληρωθούν αργότερα, με την προϋπόθεση ότι όλα θα πάνε βάσει των προβλεπομένων στα Μνημόνια. Εάν, όμως, τα σχέδια δεν υλοποιηθούν όπως προβλέπεται στα χαρτιά ή συναφθούν και συμπληρωματικά δάνεια, κάτι που ήδη συζητείται, ο χρόνος αποπληρωμής θα λήξει σε ακόμα μεγαλύτερο βάθος χρόνου, επαληθεύοντας πλήρως εκείνους που εκτιμούν ότι όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και τα εγγόνια των σημερινών πολιτών θα γεννιούνται καταχρεωμένα!
Εξάλλου, στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής αναγράφεται με σαφήνεια ότι «το χρέος δεν είναι βιώσιμο μέχρι το 2022 αποκλειστικά με εθνικές αποταμιεύσεις. Χρειάζεται κούρεμα». (Καθημερινή, 10/10/13)

Πλεόνασμα… εξαπάτησης
Πλεόνασμα: Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 1,1 δισ. ευρώ στο πρώτο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ το κράτος οικονομικά βρίσκεται σε πλήρη αποσύνθεση. Τα έσοδα από το ΦΠΑ και το φόρο εισοδήματος καταρρέουν, τα έσοδα των Ασφαλιστικών Ταμείων από την ανεργία και την περικοπή των κρατικών ενισχύσεων επίσης, οι εταιρίες του Δημοσίου δεν καταβάλλουν φόρους (οι οφειλές τους από 30,9 δισ. τον Ιούλιο του 2011 εκτινάχτηκαν στα 48,6 δισ. τον Σεπτέμβριο του 2013) και οι οφειλές του κράτους προς τρίτους ανέρχονται περίπου στα 9 δισ. ευρώ!
Έχει ενδιαφέρον πώς παρουσίασε η Ναυτεμπορική την ανακοίνωση της κυβέρνησης περί πρωτογενούς πλεονάσματος και πώς η Καθημερινή:
Η Ναυτεμπορική (11/10/13) κάτω από τον τίτλο: Πλεόνασμα τεχνητό και στο εννεάμηνο, γράφει: «Τεχνητά διογκωμένο πρωτογενές πλεόνασμα, που οφείλεται όμως στην μη πληρωμή δαπανών και στην επιστροφή κερδών από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες, προκύπτει στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 3.624 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2.873 εκατ. ευρώ, αλλά οφείλεται, μεταξύ των άλλων, στην αναβολή πληρωμών κονδυλίων του ΠΔΕ, επιστροφή φόρου και επιχορηγήσεων ύψους 3.751 εκατ. ευρώ. Σταδιακά, προς τη λήξη του έτους το πλεόνασμα θα βαίνει μειούμενο…»
Αντιθέτως, η «Οικονομική Καθημερινή», την ίδια μέρα και στο ίδιο σημείο, στην πρώτη σελίδα, έχει άρθρο με τον άκρως παραπλανητικό τίτλο και υπότιτλο: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο – Βελτίωση είσπραξης εσόδων!
Η παραπληροφόρηση, τα ψέματα και οι διαστρεβλώσεις πάνε σύννεφο. Τραπεζίτες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και εργολάβοι καταστρέφουν την Ελλάδα σε βαθμό αδιανόητο για μια σύγχρονη χώρα. Ας ελπίσουμε ότι είναι θέμα χρόνου να το συνειδητοποιήσει όλη η κοινωνία και να αντιδράσει αποφασιστικά και εποικοδομητικά. Με τη συμβολή της Αριστεράς. Μιας Αριστεράς με σχέδιο, οργάνωση και όραμα.

Στέλιος Ελληνιάδης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!