Καθώς πλησιάζει η ώρα της διαδοχής του Ομπάμα από τον Τραμπ, μειώνονται οι ελπίδες ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα τελείωνε τη θητεία του κάνοντας έστω μια συμβολική «καλή πράξη». Όμως η διεθνής καμπάνια για την απελευθέρωση του Πορτορικανού πολιτικού κρατούμενου Όσκαρ Λόπεζ Ριβέρα δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες, ελπίζοντας ότι και την τελευταία στιγμή ο Ομπάμα μπορεί να επιτρέψει την απελευθέρωσή του… Μια επείγουσα αίτηση απονομής χάριτος, που για να απαντηθεί επίσημα από το Λευκό Οίκο θα έπρεπε να υπογραφεί από τουλάχιστον 100.000 πολίτες των ΗΠΑ μέχρι αύριο Κυριακή, είχε ήδη συγκεντρώσει χθες 107.205 υπογραφές.

Ο 73χρονος Ριβέρα έχει ήδη περάσει πάνω από 35 χρόνια έγκλειστος στις φυλακές των ΗΠΑ (εκ των οποίων 12 σε πλήρη απομόνωση) παρόλο που δεν βαρύνεται με καμία συγκεκριμένη πράξη βίας. Καταδικάστηκε για «συνωμοσία κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ» επειδή αγωνιζόταν για την Ανεξαρτησία του Πουέρτο Ρίκο. Το 1999 αρνήθηκε να λάβει προεδρική χάρη, πρώτον διότι του ζητούσαν σε αντάλλαγμα να αποκηρύξει το παρελθόν του, και δεύτερον επειδή η χάρη δεν περιλάμβανε όλους τους φυλακισμένους συντρόφους του. Μέχρι σήμερα διακηρύττει ότι είναι αιχμάλωτος πολέμου κι ότι ο αγώνας για Ανεξαρτησία είναι δίκαιος και νόμιμος. Τώρα, προετοιμάζεται ψυχολογικά για τα χειρότερα:

«Το σπουδαιότερο για μένα είναι να μην πέσω σε παραισθήσεις αισιοδοξίας. Πρέπει να σκέφτομαι ότι έχω να περάσω άλλα 6 χρόνια στη φυλακή, και να προετοιμαστώ να τα αντιμετωπίσω. Αν ο πρόεδρος Ομπάμα αποφασίσει αλλιώς, έχει καλώς. Αλλά αυτό που πρέπει να καταλάβει ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πως, δεδομένου ότι η αποικιοκρατία συνιστά έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας, κανείς Πορτορικανός δεν μπορεί να “συνωμοτήσει εναντίον της κυβέρνησης των ΗΠΑ”. Το διεθνές δίκαιο είναι πολύ σαφές επ’ αυτού: Κάθε άνθρωπος που είναι υποζύγιο αποικιοκρατών έχει το δικαίωμα να ασκήσει την ελεύθερη βούλησή του και την ανεξαρτησία του, χρησιμοποιώντας όλες τις διαθέσιμες μεθόδους, περιλαμβανομένης της άσκησης βίας. Παρ’ όλα αυτά, το Πουέρτο Ρίκο ποτέ δεν υπήρξε βίαιο. Εμείς οι Πορτορικάνοι αποδειχθήκαμε πολύ ανεκτικοί»…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!