Προχθές, μία μέρα πριν ολοκληρωθεί η καμπάνια «βομβαρδισμού» του Λευκού Οίκου με τηλεφωνήματα και ηλεκτρονικά μηνύματα για την απελευθέρωση του Πορτορικάνου πολιτικού κρατούμενου Όσκαρ Λόπεζ Ριβέρα, εκπρόσωποι του διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης παρέδωσαν σε εκπρόσωπο του απερχόμενου προέδρου Ομπάμα 100.000 επιπλέον υπογραφές πολιτών που υποστηρίζουν αυτό το αίτημα. Άλλες 108.000 υπογραφές είχαν υποβληθεί απευθείας στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου, σε επείγουσα αίτηση απονομής χάριτος. Όμως, παρόλο που ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποχρεούται να απαντήσει σε αιτήματα τα οποία υπογράφονται από τουλάχιστον 100.000 πολίτες, ο Ομπάμα δήλωσε… αναρμόδιος!

riveraΟ Όσκαρ Λόπεζ Ριβέρα, που την προηγούμενη εβδομάδα έγινε 74 ετών, καταδικάστηκε για «συνωμοσία κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ» επειδή αγωνιζόταν για την Ανεξαρτησία του Πουέρτο Ρίκο. Και παραμένει φυλακισμένος εδώ και 35 χρόνια, παρόλο που δεν βαρύνεται με «βίαιες πράξεις»… Το κύμα αλληλεγγύης προς τον «Μαντέλα της αμερικανικής ηπείρου», όπως τον αποκαλούν ηγέτες των λατινοαμερικάνικων χωρών που επίσης ζητούν την απελευθέρωσή του, διογκώνεται – παρά την εκδικητική στάση των βορειοαμερικανικών αρχών και του ίδιου του «δημοκράτη και ανθρωπιστή» Ομπάμα, του μόνου που θα μπορούσε ακόμη και την ύστατη ώρα να του δώσει επιτέλους χάρη.

Αυτήν την εβδομάδα έγιναν τρεις οι κάτοχοι του Βραβείου Νόμπελ για την Ειρήνη που απευθύνθηκαν στον Ομπάμα ζητώντας του να απελευθερώσει τον Όσκαρ Λόπεζ Ριβέρα. Μετά τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ και τον πρώην πρόεδρο του Ανατολικού Τιμόρ Ζοζέ Ράμος-Όρτα, και ο Νοτιοαφρικάνος αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου με ανοιχτή επιστολή του τόνισε: «Πρόεδρε Ομπάμα, το να κρατήσετε κι άλλο τον ηλικιωμένο Όσκαρ Λόπεζ Ριβέρα στο κελί του θα συνιστούσε μια μεγάλη αδικία προς όλους τους λαούς της Λατινικής Αμερικής».

Ο Ομπάμα έχει δώσει χάρη σε χιλιάδες καταδικασμένους του κοινού ποινικού δικαίου, και ο νόμος προβλέπει την απελευθέρωση ακόμη και δολοφόνων ή βιαστών εάν εκτίσουν 7 χρόνια κάθειρξης. Αυτά βέβαια δεν ισχύουν για τους πολιτικούς κρατούμενους που τόλμησαν να τα βάλουν με τη «Χώρα της Ελευθερίας». Πόσο μάλλον όταν αρνούνται να κάνουν δήλωση μετανοίας και υποστηρίζουν ότι «κάθε άνθρωπος που είναι υποζύγιο αποικιοκρατών έχει το δικαίωμα να ασκήσει την ελεύθερη βούλησή του και την ανεξαρτησία του, χρησιμοποιώντας όλες τις διαθέσιμες μεθόδους».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!