Το Σάββατο, 6 Σεπτέμβρη, στο Ίλιον

 

Ο χώρος είναι ένα πάρκο υποβαθμισμένο από την ελληνική πολιτεία. Ο λόγος για τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου της Αθήνας, το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» που ανήκει στα διοικητικά όρια των Δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων. Κάτοικοι και δημοτικές Αρχές ζητούν εδώ και χρόνια (επί… ματαίω) από το ΥΠΕΚΑ, τη διαχείριση και την αξιοποίησή του…Στο μικρό θέατρο αυτού του ξεχασμένου στην τύχη του πάρκου, ο Δήμος Ιλίου στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Σεπτέμβρη οργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά φέτος ένα φεστιβάλ παναθηναϊκής εμβέλειας που ο τίτλος του υποδαυλίζει την ανάγκη της βιωσιμότητάς του.

Πολλές φορές στην Ιστορία ο σεβασμός, η ποιότητα, η γνώση και η αλληλεγγύη υπήρξαν σημαίες που οδήγησαν στην κοινωνική πρόοδο, έγιναν φάροι που έκαψαν τη δύναμη του κατεστημένου μετατρέποντάς τη σε αδυναμία. Και για να μην παρεξηγηθούμε, δεν λέμε ότι η «Jazz στο πάρκο» προκαλεί καμιά εξέγερση ή καμιά επανάσταση. Απλώς, με τον πιο ειρηνικό τρόπο που η δημιουργία και η μουσική μπορούν να καταφέρουν, αντιπαραθέτει ένα άλλο μοντέλο πολιτισμού, ένα άλλο μοντέλο οργάνωσης που υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Τρανταλίδη αγγίζει τα όρια της συλλογικότητας. Ο Γιώργος Τρανταλίδης ο άνθρωπος που μαζί με τους Sphinx έβαλε τα θεμέλια της jazz μουσικής στην Ελλάδα, πλαισιωμένος από μια ομάδα εθελοντών που αγαπούν το είδος, μετά από πολύμηνες κάθε φορά προσπάθειες παρουσιάζει το αποτέλεσμα στο πιο πολυπληθή κοινό που έχει γνωρίσει η jazz μουσική στην Ελλάδα.

Όσοι θα μπορούσαν ίσως να παρακολουθήσουν την προετοιμασία, που όπως είπαμε διαρκεί πάνω από έξι μήνες, εύκολα θα διαπίστωναν τα κίνητρα και τους στόχους που αφορούν στην άρτια διεξαγωγή, χωρίς μεσάζοντες, κέρδη, εκμεταλλεύσεις και προσωπικές προβολές, σημεία των καιρών.

Μέχρι σήμερα πάνω από πενήντα διαφορετικοί Έλληνες και ξένοι μουσικοί πήραν μέρος στην ορχήστρα του μικρού θεάτρου, παρασύροντας το κοινό σε ευλαβικές ακροάσεις. Στο φετινό «4ο jazz στο Πάρκο» θα ακούσουμε την νέα γενιά μουσικών πλαισιωμένη από τους ανθρώπους που τους ενέπνευσαν και τους δίδαξαν τη μουσική που τόσο αγαπάνε. Ο Χάρης Χαραλάμπους και ο Δημήτρης Κλωνής θα συμπράξουν με τον Γιώτη Σαμαρά, την σκυτάλη θα πάρουν οι Νextstep (κατά κόσμον Ορφέας Τσουκαλάς, Γιάννης Παπαδόπουλος, Θεόδωρος Κότσιφας, Ντίνος Μάνος και Βασίλης Ποδαράς) ενώ το baby trio του Γιώργου Κοντραφούρη μαζί με τον Κωνσταντίνο Στουραΐτη και τον Γιάννη Παπαδούλη θα υποδεχθούν επί σκηνής τον διάσημο σαξοφωνίστα Timo Lassy. Η βραδιά θα κλείσει πολύ αργά με Jam session με καλεσμένους-έκπληξη, μεταξύ των οποίων ο Π. Μπενετάτος, ο Π. Τριβόλης, ο Δ. Παπαδόπουλος, ο Τ. Αναγνωστόπουλος κ.ά. Όλα αυτά θα γίνουν το Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον στις 8.30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.

 000 jazz 2014.cdr

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!