Σε Α.Ε. μετατράπηκε και η υποθηκευμένη στον Σάλλα Ένωση Ηρακλείου

του Μάριου Διονέλλη

 

Με φαινομενικούς πανηγυρισμούς αλλά σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα αποφασίστηκε η μετατροπή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, σε Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη (ΑΕΣ) την εβδομάδα που πέρασε. Μία από τις πάλαι ποτέ μεγαλύτερες αγροτικές ενώσεις όλης της χώρας, τόσο σε μέλη όσο και σε παραγωγικές δυνατότητες αναγκάστηκε να υπαχθεί στον περιβόητο νόμο Σκανδαλίδη υπό το βάρος της κακοδιαχείρισης, των πολιτικών παρεμβάσεων και της αγροτοσυνδικαλιστικής διαφθοράς που ευδοκίμησε στο χώρο των συνεταιρισμών με θύματα πάντα τους παραγωγούς αλλά και τους εργαζόμενους στις Ενώσεις.

Ιδιαίτερα στο Ηράκλειο, η ΕΑΣΗ, υπό το βάρος σκανδάλων της προηγούμενης περιόδου, υποθέσεων πλαστών τιμολογίων και κακοδιαχείρισης σύρθηκε σε «επιτήρηση» από τον ιδιωτικό τομέα τόσο μέσω του δανεισμού από την Τράπεζα Πειραιώς όσο και μέσω της «αξιολόγησης» των υπαλλήλων της από την… ICAP, που οδήγησε σε απολύσεις 70 υπαλλήλων.

Με αυτά τα δεδομένα, με το κλείσιμο των super markets που διέθετε αλλά και με νεκρούς εργάτες στην πλάτη της, από την έλλειψη κανόνων ασφαλείας και ελέγχων στις εγκαταστάσεις της, η ΕΑΣΗ οδηγήθηκε στη μετατροπή της σε ΕΑΣ και στο εξής θα υπάγεται στον εμπορικό νόμο περί ανώνυμων εταιριών.

Η Γενική Συνέλευση που έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση συνέπεσε με την ημέρα της κηδείας ενός από τους τρεις εργάτες που τραυματίστηκαν στο οινοποιείο της Ένωσης, λίγους μήνες μετά το δυστύχημα με κλαρκ στο εμφιαλωτήριό της, το οποίο επίσης στέρησε τη ζωή σε έναν εργάτη.

 

«Νέα εποχή»

Σε πανηγυρικές του δηλώσεις ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης τόνισε πως η Ένωση μπαίνει σε «νέα εποχή», ενώ ως απάντηση στις επικρίσεις ανέφερε πως στο καταστατικό έχει μπει ο όρος ότι μέτοχοι της νέας εταιρίας είναι οι πρωτοβάθμιοι αγροτικοί συνεταιρισμοί και κανένας ιδιώτης δεν μπορεί να αγοράσει μετοχές.

Ανακοίνωση κατά της μετατροπής σε ανώνυμη εταιρία εξέδωσε η ΠΑΣΥ Ηρακλείου μιλώντας για προσπάθεια διείσδυσης του μεγάλου κεφαλαίου στους Συνεταιρισμούς και τις Ενώσεις, τονίζοντας ειδικά για την ΕΑΣΗ «τον πρόσφατο δανεισμό της από την Τράπεζα Πειραιώς, με την Τράπεζα να έχει βάλει χέρι στα ακίνητα της Ένωσης, στα αγροτικά προϊόντα μέσω συμβολαίων που θα υπογράφονται με διαμεσολαβητή την Τράπεζα καθώς και στο προσωπικό με αποτέλεσμα τη μείωσή του».

 

Ενέχυρο στον Σάλλα

Η είσοδος, πάντως, της Τράπεζας Πειραιώς στον αγροτικό τομέα γίνεται με κάθε τρόπο το τελευταίο διάστημα. Από το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας, που ενεχυρίασε στον Μιχάλη Σάλλα τις εκτάσεις και την παραγωγή των αγροτών, μέχρι τα πολυδιαφημισμένα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας αλλά και με τον απευθείας δανεισμό ενώσεων (όπως στην περίπτωση της ΕΑΣΗ), η Τράπεζα Πειραιώς «δένει» όλο και πιο στενά τον αγροτικό τομέα της χώρας. Ειδικά για την Ένωση του Ηρακλείου, ο συνολικός δανεισμός των 73 εκατομμυρίων από την Τρ. Πειραιώς έχει φέρει στην Κρήτη και ομάδα οικονομολόγων της Τράπεζας, υποτίθεται για να σχεδιάσουν το master plan για την επόμενη περίοδο.

Χαρακτηριστική, τέλος, της εξάρτησης από την Τρ. Πειραιώς είναι και η πρόσφατη υποχρεωτική εξουσιοδότηση που αναγκάστηκαν να δώσουν οι αγρότες – μέλη της Ένωσης στην εταιρία Gaia Επιχειρείν Α.Ε. (που ελέγχεται από την Τράπεζα Πειραιώς) για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της Ενιαίας Ενίσχυσης του 2014.

Αντίβαρο στις εξελίξεις αυτές αποτελούν μεμονωμένες προσπάθειες μικρών συνεταιρισμών στην ενδοχώρα του Ηρακλείου να αποκτήσουν αυτόνομη δράση, μένοντας πλέον εκτός της Ένωσης.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα συνεταιρισμών του Ηρακλείου που αποφάσισαν να συμμετέχουν αυτόνομα στο διαγωνισμό πιστοποίησης για το ΟΣΔΕ 2014-2020.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!