Σε δεινή οικονομική θέση οι εργαζόμενοιτης Συνεταιριστικής Ένωσης Ηρακλείου

 
Την κλιμάκωση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι 147 εργαζόμενοι της Συνεταιριστικής Ένωσης Ηρακλείου (ένωση αγροτικών συνεταιρισμών), οι οποίοι έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση, καθώς τα τελευταία 2 χρόνια -όπως καταγγέλλουν- λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Συνεταιρισμοί, δεν τους καταβάλλονται οι μισθοί τους.
Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, νέα 24ωρη απεργία (είχαν πραγματοποιήσει άλλη μία την προηγούμενη εβδομάδα και προηγουμένως έκαναν 4ωρες στάσεις εργασίας) και με τη συνδρομή του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας, δηλώνοντας πως πλέον βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση μη έχοντας να πληρώσουν ούτε τα στοιχειώδη για τις οικογένειές τους. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΑΣΥ, Νίκος Μαρκάκης μίλησε στον Δρόμο εξηγώντας πως «η οικονομική κρίση και ο τρόπος που οι κυβερνήσεις βλέπουν τη λειτουργία των συνεταιρισμών, έχει εξουθενώσει τόσο τους συνεταιρισμούς ως οικονομικούς οργανισμούς, όσο και εμάς τους ίδιους ως εργαζόμενους, που εδώ και δύο χρόνια, πληρωνόμαστε με τα κουπόνια των σούπερ μάρκετ που ευτυχώς ανήκουν στο συνεταιρισμό, ώστε τουλάχιστον να έχουμε τρόφιμα για την οικογένειά μας». Όπως επισημαίνει όμως, «αυτό δεν μπορεί να είναι αρκετό, καθώς σε κάποιους εκ των εργαζομένων δεν έχουν καταβληθεί ούτε έναντι των αποδοχών τους για 10 ολόκληρους μήνες, καθιστώντας αδύνατη τη διαβίωσή τους». Ο ίδιος επισημαίνει πως με απόφαση του Σωματείου «είχε δοθεί περίοδος χάριτος στη νέα διοίκηση της Ένωσης που υποσχέθηκε πληρωμές από τα χρήματα που περίμενε από το ΟΣΔΕ. Τα χρήματα ήρθαν, αλλά πληρώθηκαν μόνον οι παραγωγοί και οι εργαζόμενοι στο Οινοποιείο έλαβαν τις αποδοχές που αντιστοιχούσαν στις υπερωρίες του 2009, ενώ οι υπόλοιποι μείναμε και πάλι απλήρωτοι».
Στη διμερή συνάντηση που είχαν το πρωί της απεργίας εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων με την διοίκηση της Ένωσης, έλαβαν διαβεβαίωση ότι θα πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι έως το Νοέμβριο. Ο ίδιος ο κ. Μαρκάκης δήλωσε στον Δρόμο: «αντίστοιχες διαβεβαιώσεις είχαμε λάβει και πέρυσι και δεν πληρωθήκαμε. Θα θέσουμε την απάντηση στη γενική συνέλευση των εργαζομένων, και αυτή θα αποφασίσει για το μέλλον των κινητοποιήσεων και την περαιτέρω στάση μας».
Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου στην ανακοίνωση στήριξης που εξέδωσε καλεί, μεταξύ άλλων, «την κυβέρνηση να δώσει λύση για τη βιωσιμότητα των ΑΣΟ και την Διοίκηση της ΕΑΣΗ να πάρει πρωτοβουλίες και αποφάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων προς όφελος των παραγωγών και των εργαζομένων».
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!