Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης παρουσίαζε την Τετάρτη στην πόλη ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης, την ίδια ακριβώς ημέρα που ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης κατέθετε σχέδιο νόμου με το οποίο καταργούνται οι Οργανισμοί Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης, Αθήνας και Ιωαννίνων, μεταφέροντας τις αρμοδιότητές τους σε τμήματα του ΥΠΕΚΑ. Την ίδια στιγμή (για να αποκαλυφθεί το σχέδιο σε όλο του το μεγαλείο) ο υπουργός ΠΕΚΑ συγκατένευε στις παραγγελίες του εκπροσώπου των βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας, που ζητούσε αλλαγή των ρυθμίσεων για τις εγκαταστάσεις SEVESO (με ύπαρξη επικίνδυνων ουσιών) που προβλέπονται στο σχέδιο Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης.
Ξέρουν τι κάνουν. Κράτος και επιχειρηματική ελίτ θέλουν να έχουν λυμένα τα χέρια τους. Ο σχεδιασμός και η παρακολούθηση της εφαρμογής του θα γίνεται εξ αποστάσεως, μακριά από τις τοπικές κοινωνίες, επειδή η κυβέρνηση επιδιώκει αποτελεσματικότερο άμεσο πολιτικό έλεγχο, απεμπολώντας έτσι την προαπαιτούμενη πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση που εξασφαλίζεται μόνο με την κοινωνική συμμετοχή και έλεγχο.
Οι από καιρό δρομολογημένες αποφάσεις-επιλογές απορρύθμισης του χωροταξικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού υλοποιούνται πλέον απροκάλυπτα, για να προωθηθούν οι fast track διαδικασίες μακριά από την κοινωνία, να καταλυθούν οι θεσμικές κατακτήσεις και να διαλυθεί περαιτέρω η δημόσια διοίκηση. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, από την πρώτη φάση διαβούλευσης του Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης (Μάιος 2011) ζητούσε «να υπάρχει αιρετή διοικητική βαθμίδα από την οποία να λαμβάνονται αποφάσεις για ολόκληρη τη μητροπολιτική περιοχή, ριζική διοικητική αναδιάρθρωση (κατάργηση Αποκεντρωμένης διοίκησης και μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στην αιρετή Περιφέρεια, κατάργηση Καλλικράτη και αναδιαμόρφωση της αυτοδιοίκησης, αποσαφήνιση  θεσμικών, διοικητικών, χωρικών αρμοδιοτήτων, οριζόντιος και κάθετος συντονισμός κρατικών δομών και κοινωνίας) που να διασφαλίζει την υλοποίηση του οποιουδήποτε σχεδιασμού και να δίνει δυνατότητες  ουσιαστικής κοινωνικής  συμμετοχής και ελέγχου».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!