Δημοψήφισμα για την ΕΥΑΘ την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Της Αθηνάς Τέσκου

Ανοικτή γενική συνέλευση του Συντονιστικού Πολιτών και Φορέων SOSτε το ΝΕΡΟ πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Πολύ μεγάλη συμμετοχή πολιτών, μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, και με συμμετοχή βουλευτών, πολλών εκπροσώπων από δήμους, δημοτικά συμβούλια, συλλόγους και φορείς της πόλης.
Η γενική συνέλευση αποφάσισε να προχωρήσει στην οργάνωση δημοψηφίσματος στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης με αντικείμενο τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού και τη μη πώληση της ΕΥΑΘ. Ως ημερομηνία πραγματοποίησης του δημοψηφίσματος προκρίθηκε η πρώτη ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών, δηλαδή η Κυριακή 18 Μαΐου 2014.
Για την υλοποίηση του δημοψηφίσματος καλούνται οι Δήμοι, τα Δημοτικά Συμβούλια και οι Δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης να τηρήσουν τις δεσμεύσεις και τις αποφάσεις τους και να υλοποιήσουν το δημοψήφισμα, ακόμη και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Κυβέρνησης. Επίσης σε κάθε Δήμο και σε κάθε Δημοτικό διαμέρισμα το Συντονιστικό Πολιτών και Φορέων SOSτε το ΝΕΡΟ θα οργανώσει τοπικές επιτροπές που θα αναλάβουν την υλοποίηση του δημοψηφίσματος, την επικοινωνία με τους πολίτες, καθώς και επιτροπές υλοποίησης της εκλογικής διαδικασίας. Επιπλέον, το SOSτε το ΝΕΡΟ θα οργανώσει μαζί με τις τοπικές συλλογικότητες ή/και θα στηρίξει αντίστοιχες δραστηριότητες ενημέρωσης για την επιχειρούμενη πώληση της ΕΥΑΘ και τη διαδικασία του δημοψηφίσματος. Τέλος, το βασικότερο ρόλο στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα παίξουν οι εθελοντές που με την ίδια τους την παρουσία αλλά και την ψήφο θα αποτρέψουν την πώληση του νερού της πόλης.
Ο Δρόμος παραβρέθηκε στη συνέλευση και σας μεταφέρει το κλίμα που επικράτησε μέσα από τις τοποθετήσεις των ομιλητών.

Δηλώσεις υποστήριξης
«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμπορεύεται εναντίον της ιδιωτικοποίησης του νερού. Το νερό δεν είναι δυνατόν να πουληθεί. Σαφώς είμαι υπέρ του δημοψηφίσματος. Πρέπει να το παλέψουμε και πιστεύω ότι θα το παλέψουμε» σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ενώ ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι «Στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων είμαστε ταυτισμένοι να διεκδικήσουμε τη δημοτικοποίηση του νερού. Έχουμε όλοι συναποφασίσει το δημοψήφισμα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Χρυσούλα Γιαταγάνα (βουλευτής Ανεξάρτητων Ελλήνων), που ανέφερε ότι «Το νερό δεν είναι μόνο κοινωνικό αγαθό, αλλά και ανθρώπινο δικαίωμα. Πρέπει να γίνει γενικό δημοψήφισμα. Να μαζέψουμε εκατομμύρια υπογραφές και να ζητήσουμε δημοψήφισμα σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος».
«Στην Ευρωβουλή ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι αφαιρείται το νερό από την Οδηγία για την απελευθέρωση των υπηρεσιών και πλέον τα κράτη έχουν την ευθύνη. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από την τρόικα», είπε και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος (Οικολόγοι Πράσινοι, Περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας).

Λιγότερες από 90 μέρες
Με δηλώσεις του στον Δρόμο επίσης ο Γιάννης Κρεστενίτης (Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ – εξειδικευμένος στον τομέα υδραυλικής) σημείωσε ότι «Η ανοικτή συνέλευση του SOSτε το ΝΕΡΟ, με τον μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά αριθμό συμμετεχόντων, ο παλμός της και η ομόφωνη απόφαση να προχωρήσουμε και να οργανώσουμε το δημοψήφισμα, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης δεν θα εγκαταλείψουν τον αγώνα για να είναι το νερό δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα που το διαχειρίζονται ιδιώτες. Μέχρι τις 18/5/14 που αποφασίσαμε ότι θα πρέπει να γίνει το δημοψήφισμα, μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, μένουν λιγότερο από 90 ημέρες και μέσα σε αυτές θα πρέπει να γίνουν πολλά. Για να πάρουμε την τύχη του νερού της πόλης στα χέρια μας πρέπει στο δημοψήφισμα να συμμετάσχουν όλοι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και για να γίνει αυτό θα πρέπει το SOSτε το ΝΕΡΟ να καταφέρει να φτάσει το μήνυμά του ότι “το νερό είναι ζωή και η ζωή δεν είναι εμπόρευμα” σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σπίτι, σε κάθε πολίτη».
Η Τάνια Γιαννιού (μέλος του συντονιστικού του SOSτε το ΝΕΡΟ) δήλωσε στον Δρόμο ότι «Καθώς η κυβέρνηση αρνείται να εκδώσει το απαιτούμενο Προεδρικό Διάταγμα για τη διεξαγωγή ενός θεσμικού δημοψηφίσματος, εκ των πραγμάτων η πραγματοποίησή του θα έχει κινηματικό χαρακτήρα. Η συμμετοχή των πολιτών και των φορέων της Θεσσαλονίκης προκειμένου να οργανωθεί το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα εγχείρημα είναι παραπάνω από απαραίτητη. Για να πάρουν οι Θεσσαλονικείς την τύχη του νερού της πόλης στα χέρια τους!»
Ο Γιώργος Αρχοντόπουλος (πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ) από την πλευρά του σχολίασε ότι «Τη Δευτέρα το απόγευμα, η μεγάλη αίθουσα του δημαρχείου ήταν και πάλι γεμάτη, πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του SOSτε το ΝΕΡΟ, για να αποφασίσει για το δημοψήφισμα. Ανοιχτή συζήτηση, άμεση, ουσιαστική, συμμετέχοντες με αντανακλαστικά, που έβαλαν στη θέση τους τις ελάχιστες παραφωνίες που πήγαν να δημιουργηθούν. Μια μικρή ομάδα που σε μια μεγάλη συνέλευση επικυρώθηκε για τις κινήσεις της τον τελευταίο χρόνο. Ένα μεγάλο εγχείρημα, που δεν έχει προηγούμενο, καλούμαστε να το πραγματοποιήσουμε και λιγότερες από 90 μέρες απομένουν για να ξέρουμε αν τα καταφέραμε. Ο χρόνος είναι πολύ λίγος, δεν μας χαρίζεται τίποτε, οι σύμμαχοι από το εξωτερικό πανηγύρισαν την απόφασή μας, οι αντίπαλοι, οι πολυεθνικές, μάθαμε ότι προβληματίζονται. Αυτό από μόνο του μας δίνει δύναμη και κίνητρο να συνεχίσουμε. Να τους νικήσουμε».
Κλείνοντας, να αναφέρουμε τη θετική ανταπόκριση του πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλου, ο οποίος απέστειλε επιστολή στο SOSτε το ΝΕΡΟ, εκφράζοντας τη διαθεσιμότητά του: «Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα σταθώ αρωγός στη μεγάλη προσπάθειά σας να παραμείνει η ύδρευση της Θεσσαλονίκης σε δημόσιο χαρακτήρα και θα είμαι στη διάθεσή σας με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών της Θεσσαλονίκης ενόψει του δημοψηφίσματος».
Τη θετική του στάση απέναντι στην ανάγκη το νερό να παραμείνει δημόσιο, υπογράμμισε και ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Σπύρος Μάμαλης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «το ΓΕΩΤΕΕ θεωρώντας το νερό δημόσιο αγαθό, παρακολουθεί τις εξελίξεις στα παραπάνω θέματα και είναι δίπλα στην κοινωνία και στους αγώνες για εξασφάλιση των βασικών δικαιωμάτων των πολιτών αυτής της χώρας». Τέλος, η στήριξη των ευρωπαϊκών συνδικάτων είναι ανεκτίμητη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει καθετί κινηματικό που θα έχει στόχευση να μείνουν στο Δημόσιο το νερό και τα άλλα κοινωνικά αγαθά»
(Δέσποινα Χαραλαμπίδου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας)

«Η επιμονή της κυβέρνησης να μην εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα ώστε να γίνει με θεσμικό τρόπο το δημοψήφισμα είναι μία ακόμα μνημονιακή εκτροπή. Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ανταποκριθεί και να εκδοθεί το Π.Δ. Τα κόμματα να πάρουν πρωτοβουλία για να ακουστεί το αίτημα για δημοκρατία στα κοινά αγαθά όπως το νερό»
(Γιώργος Θεοδωρόπουλος, περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας)

«Δεν θέλουν να αφήσουν τον λαό να αποφασίζει για τα δημόσια αγαθά γιατί γι’ αυτούς δεν υπάρχουν δημόσια αγαθά»
(Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, επικεφαλής της παράταξης Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη)

«Δεν μας χαρίζεται τίποτε, οι σύμμαχοι από το εξωτερικό πανηγύρισαν την απόφασή μας, οι αντίπαλοι, οι πολυεθνικές, μάθαμε ότι προβληματίζονται. Αυτό από μόνο του μας δίνει δύναμη και κίνητρο να συνεχίσουμε. Να τους νικήσουμε»
(Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ)

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!