Άμεση νομοθετική πρωτοβουλία ζητούν από την κυβέρνηση οι δομές αλληλεγγύης

 

Άλλες δύο περιπτώσεις προστέθηκαν, την περασμένη Κυριακή, στον κατάλογο των περιστατικών παρεμπόδισης των Aγορών Xωρίς Mεσάζοντες. Στην Καλαμαριά, από νωρίς τα ξημερώματα, αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν με κλούβα την είσοδο στο χώρο όπου ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί η Αγορά Χωρίς Μεσάζοντες του Αγροτικού Παντοπωλείου. Οι αστυνομικοί εμπόδισαν τους παραγωγούς να στήσουν τα προϊόντα τους, δηλώνοντας ότι εκτελούν εντολή του εισαγγελέα, αλλά οι παραγωγοί πληροφορήθηκαν πως έγιναν καταγγελίες από επαγγελματικό σωματείο της Θεσσαλονίκης αλλά και από τον Εμπορικό Σύλλογο Καλαμαριάς.

Την περασμένη Κυριακή, επίσης, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Πολιτών Ιλίου, μια συλλογικότητα που δραστηριοποιείται με σκοπό την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, είχε οργανώσει μία αλληλέγγυα αγορά ελληνικών προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες, με τρόφιμα σε χαμηλές τιμές από τους ίδιους τους παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Από τα ξημερώματα, όμως, με εντολή του δημάρχου Ιλίου, Νίκου Ζενέτου, ο χώρος των πάρκινγκ απέναντι από το Δημαρχείο, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η δράση της Πρωτοβουλίας, αποκλείστηκε από τα οχήματα της καθαριότητας και από άλλα φορτηγά του δήμου. Παρούσα ήταν και η αστυνομία, αλλά και διάφοροι «καλοθελητές» που με απειλές και εκφοβισμούς προσπαθούσαν να αποτρέψουν την αλληλέγγυα δράση. Η πρόφαση της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου Ιλίου, ήταν η προστασία της τοπικής αγοράς, με το επιχείρημα πως τέτοιες δράσεις είναι ανταγωνιστικές για τους καταστηματάρχες του Ιλίου.

Την αιτιολογία αυτή μόνο προσχηματική θα μπορούσε κάποιος να τη χαρακτηρίσει και αποδεικνύεται καθώς, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ίδια η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Πολιτών την ίδια μέρα πραγματοποιείτο ανενόχλητα, με την ανοχή, αυτή τη φορά, της Δημοτικής Αρχής μία άλλη «διάθεση τροφίμων» στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» από την κερδοσκοπική εταιρία ιδιωτικών συμφερόντων ΔΙΠΑΚ. Παρά το γεγονός ότι και ο χώρος αυτός ήταν επίσης στη δικαιοδοσία του Δήμου Ιλίου, δεν αντιμετωπίστηκε με τον ίδιο τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των δομών αλληλεγγύης, αλλά και οι παραγωγοί, είναι αναγκαία μια άμεση νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που θα προστατεύει τα κινήματα αλληλεγγύης των πολιτών και θα εγγυάται την ομαλή διεξαγωγή των Αγορών Χωρίς Μεσάζοντες.

 

Άλκης Ορεινός

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!