Ο 29χρονος Στέφαν Γιαγκς κατευθυνόταν από την πόλη Άλτενσταντ προς την Μπίντιγκεν, στο γερμανικό κρατίδιο της Έσσης. Έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του, με αποτέλεσμα να πέσει πάνω σε δέντρο. Τραυματίστηκε σοβαρά. Για καλή του τύχη, περνούσαν από εκεί δύο βανάκια με Σύριους πρόσφυγες, που σταμάτησαν για να τον βοηθήσουν. Τον απεγκλώβισαν και του πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες μέχρι να φτάσει ασθενοφόρο, σώζοντας τη ζωή του, όπως είπαν οι διασώστες.

npd1Όλα καλά μέχρι εδώ. Αν εξαιρέσει κανείς ότι ο τραυματίας είναι… ηγετικό στέλεχος του γερμανικού νεοναζιστικού κόμματος NPD. Άραγε αγαπά τόσο τη ζωή του ώστε να μην τον πειράζει που σώθηκε χάρη στη βοήθεια μερικών «βρωμιάρηδων πρωτόγονων εισβολέων»; Διότι με αυτά τα συνθήματα έκανε προεκλογική εκστρατεία ο ίδιος και το κόμμα του στην Έσση, αποσπώντας 10% στις περυσινές τοπικές εκλογές. Ενοχλείται λοιπόν που τον έσωσαν αυτοί των οποίων τα καταφύγια πυρπολούν οι «καθαρόαιμοι Άριοι» σαν τον ίδιο;

Ίσως να μην μάθουμε ποτέ αν τέτοια ερωτήματα ταλαιπώρησαν τη φαιά ουσία του Γερμανού νεοναζί και των ομοϊδεατών του. Ίσως να τους ανησυχεί περισσότερο ότι το νέο ξενοφοβικό κόμμα AfD («Εναλλακτική για τη Γερμανία») λεηλατεί πλέον την εκλογική πελατεία τους, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες εκλογές σε τρία γερμανικά κρατίδια. Πιο «κυριλέ» από τους κραγμένους νεοναζί, το ξενοφοβικό AfD σάρωσε στη Σαξονία-Άνχαλτ με σχεδόν 25%, και 15% και 12% αντίστοιχα στη Βάδη-Βιρτεμβέργη και στη Ρηνανία-Παλατινάτο. Ίσως γι’ αυτό οι νεοναζί να προσπάθησαν, για πρώτη φορά, να παραστήσουν τους… κανονικούς ανθρώπους: με δήλωσή τους ευχαρίστησαν «αυτούς οι οποίοι, ως φαίνεται, προέβησαν σε μία καλή, ανθρώπινη πράξη». Ως φαίνεται! Τουλάχιστον αυτή τη φορά, δεδομένης της περίστασης, δεν τους αποκάλεσαν «βρωμιάρηδες».

Το πραγματικό πρόβλημα βέβαια δεν είναι η διεκδίκηση της ίδιας εκλογικής πελατείας από το NPD και την AfD, αλλά το πόσο έχει διευρυνθεί αυτή η πελατεία. Με τη γερμανική σοσιαλδημοκρατία να συγκυβερνά με τη Μέρκελ και την Αριστερά να φαίνεται «μία από τα ίδια», και με τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς να δουλεύουν στο φουλ, όλο και περισσότεροι Γερμανοί πολίτες ψάχνουν για εύκολους αποδιοπομπαίους τράγους. Ίσως ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα να μην αρκεί να τους κάνει να σκεφτούν λογικά.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!