Η συνεχιζόμενη αστάθεια στο πάλαι ποτέ προπύργιο της πολιτικής σταθερότητας, τη Γερμανία, εξακολουθεί να προκαλεί θύματα μεταξύ του πολιτικού προσωπικού. Κι αυτό παρά την καταρχήν συμφωνία μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/CDU, Βαυαρών/CSU και Σοσιαλδημοκρατών/SPD για την ανανέωση του Μεγάλου Συνασπισμού. Πέρα από την ίδια την καγκελάριο Μέρκελ (της οποίας το μέλλον κάθε άλλο παρά προδιαγράφεται λαμπρό, καθώς πολλοί θεωρούν ότι εξαντλεί γοργά πλέον τη χρησιμότητά της), αυτήν την εβδομάδα πλήρωσε για τα καλά τη νύφη ο έτερος πρωτεργάτης της συμφωνίας: ο Μάρτιν Σουλτς. Θεωρώντας αυτονόητο ότι θα αναλάβει το ΥΠΕΞ, ο Σουλτς προκάλεσε καταρχήν την οργίλη αντίδραση του σημερινού υπηρεσιακού ΥΠΕΞ και «συντρόφου» του, του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος θεώρησε ότι πετιέται σαν στυμμένη λεμονόκουπα.

Ακόμη χειρότερα, όμως, η πλειοψηφία των εκνευρισμένων μελών του SPD αντέδρασε στο «αυτονόητο» – με τελικό αποτέλεσμα ο εξυμνούμενος από το σύστημα Σουλτς να χάσει και τα αβγά και τα πασχάλια: όχι μόνο δεν θα γίνει ΥΠΕΞ, αλλά αναγκάστηκε να παραιτηθεί και από πρόεδρος του SPD. Όμως η σοσιαλδημοκρατική ιλαροτραγωδία δεν σταμάτησε εδώ: η κεντρική ηγεσία του SPD, που στόχευε να ορίσει πρόεδρο του κόμματος την Αντρέα Νάλες, αναγκάστηκε να παραπέμψει την ανάδειξή της σε έκτακτο συνέδριο αφότου διαμαρτυρήθηκε η βάση του κόμματος, ενώ εμφανίστηκαν και νέοι υποψήφιοι. Προσωρινά πρόεδρος ανέλαβε ο Όλαφ Σολτς, που προαλείφεται για υπουργός Οικονομικών – ενώ για τη θέση του ΥΠΕΞ ακούγεται η Καταρίνα Μπάρλεϊ, σημερινή υπηρεσιακή υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών και Οικογενειακών Υποθέσεων.

Αρκεί να πειστεί βέβαια η απηυδισμένη σοσιαλδημοκρατική βάση και να στηρίξει τη συμφωνία για Μεγάλο Συνασπισμό στην εσωκομματική ψηφοφορία που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα. Ο Σολτς έχει ήδη εντείνει την καμπάνια για να πείσει τους Σοσιαλδημοκράτες, με βασικό επιχείρημα ότι η Μέρκελ αναγκάστηκε να τους δώσει και το Υπουργείο Οικονομικών. Στο μεταξύ, κι ενώ οι «αγορές» και όλοι οι εταίροι αδημονούν για μια λύση του γερμανικού δράματος ώστε να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα της Ε.Ε., οι Σοσιαλδημοκράτες κατρακυλούν κι άλλο στις δημοσκοπήσεις – πιο πολύ κι από τους Χριστιανοδημοκράτες. Το SPD νιώθει πλέον την ανάσα της ακροδεξιάς AfD στο σβέρκο (16,5% και 15% αντίστοιχα), ενώ και η συμμαχία CDU/CSU πέφτει πλέον κάτω από το 30%. Ό,τι πρέπει για εκλογές δηλαδή!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!