«Ο λαός μας δεν είναι από εκείνους που παραιτούνται μπροστά στα προβλήματα. Αντίθετα, κάνει τη φωνή του να ακούγεται. Και αν η κώφωση εξαπλώνεται στους κύκλους της εξουσίας, κάνει δυναμικά αισθητή την παρουσία του». Αυτά έγραφε την προηγούμενη εβδομάδα το editorial της εφημερίδας En Marcha, που απηχεί τις απόψεις του PCMLE, της μεγαλύτερης οργανωμένης δύναμης της αριστεράς στο Εκουαδόρ – που, σε συνεργασία με ριζοσπαστικές κοινωνικές οργανώσεις και με το ιθαγενικό κίνημα, έχει πρωτοστατήσει σε εξεγέρσεις οι οποίες ανέτρεψαν 3 αντιδραστικούς προέδρους. Δεν χρειάστηκε να περιμένει πολύ για να επιβεβαιωθεί: μια επικείμενη νέα αύξηση της τιμής των καυσίμων (που έχει ήδη σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο) έβγαλε πάλι στους δρόμους τους ιθαγενείς και τα κοινωνικά κινήματα. «Πώς γίνεται να είμαστε μια χώρα που παράγει πετρέλαιο, αλλά να φτωχαίνουμε όλο και περισσότερο και να πληρώνουμε τόσο ακριβά τα καύσιμα;» ρωτούσε ένας από τους διαδηλωτές με σημαία της ιθαγενικής συνομοσπονδίας CONAIE στα χέρια του.

Απάντηση δεν πήρε – εκτός κι αν θεωρηθεί απάντηση η εξαπόλυση εναντίον των διαδηλωτών των πάνοπλων ειδικών δυνάμεων με διαταγή του Πατρίσιο Καρίγιο, στρατηγού ε.α. και υπουργού Εσωτερικών. Την ίδια ώρα, ο «κεντροδεξιός» πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο καλούσε σε «διάλογο», διευκρινίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι δεν μπορεί να παρεκκλίνει των εντολών του ΔΝΤ και των λοιπών πιστωτών της χώρας (ανάμεσα στους οποίους, όντας μεγαλοτραπεζίτης, είναι… και ο ίδιος). Πρόκειται για τη γνωστή τακτική του μαστίγιου και του καρότου, καταγγέλλουν οι επικεφαλής του ξεσηκωμού, που κάθε άλλο παρά κοπάζει λόγω της αιματηρής καταστολής. Ούτε οι απειλές του Καρίγιο («έχουμε ένα γκλομπ και μια σφαίρα για κάθε ταραξία», δήλωσε!) έπιασαν τόπο…

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα με την «παραδοσιακή» κάθοδο χιλιάδων ιθαγενών στην πρωτεύουσα Κίτο, όπου ενώθηκαν με τα μπλοκ των κοινωνικών κινημάτων και της αριστεράς. Οι διαμαρτυρίες σταδιακά εξαπλώνονται και στην υπόλοιπη χώρα: χθες σημειώθηκαν διαδηλώσεις και αποκλεισμοί αυτοκινητόδρομων σε 17 από τις 24 επαρχίες του Εκουαδόρ. Οι διαδηλωτές ζητούν μείωση των τιμών σε καύσιμα και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης, και αύξηση του προϋπολογισμού για την παιδεία και την υγεία. Την αποφασιστικότητα του λαϊκού παράγοντα έδειξε η αντίδραση στη σύλληψη του Λεωνίδα Ίζα, εκ των ηγετών της CONAIE, με την κατηγορία του «σαμποτάζ» (η κυβέρνηση δήλωσε ότι οι κινητοποιήσεις κοστίζουν στην οικονομία «εκατομμύρια δολάρια κάθε μέρα»…). Αμέσως μετά τη σύλληψή του, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τη στρατιωτική βάση όπου φυλακίστηκε, στην πρωτεύουσα της επαρχίας Κοτοπάξι, απαιτώντας την απελευθέρωσή του. Στη διάρκεια των συγκρούσεων που ακολούθησαν έπιασαν αιχμαλώτους 11 αστυνομικούς – και λίγες ώρες αργότερα δικαστήριο αποφάσισε την απελευθέρωση του Ίζα.

Ο ξεσηκωμός συνεχίζεται – κι όπως φαίνεται βοηθά στη θεραπευτική αντιμετώπιση της κώφωσης: χθες ο πρόεδρος Λάσο δήλωσε ότι «θα εξετάσει τη δυνατότητα παγώματος των τιμών σε βασικά αγαθά».

Ε.Φ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!