Άνοιξαν τις πόρτες τους 83 κτίρια και πέρασαν 37.000 επισκέπτες

 

Πέρασαν κοντά δέκα μέρες από το Σαββατοκύριακο (19-20 Νοεμβρίου) κατά τη διάρκεια του οποίου έλαβε χώρα στην πόλη μας, για πέμπτη συνεχή χρονιά, το Open House. Περπατώντας κανείς στην Θεσσαλονίκη εκείνες τις δυό μέρες, έβλεπε μικρότερες και μεγαλύτερες ουρές κόσμου να περιμένουν μπροστά από κάποιες εισόδους κτιρίων. Ήταν στην πλειοψηφία του νεαρόκοσμος, αλλά έβλεπες και ανθρώπους μεγαλύτερους σε ηλικία και πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά. Ανάμεσά τους, κάποια νέα παιδιά, φορώντας το χαρακτηριστικό μπλουζάκι με το λογότυπο του Open House Thessaloniki (OHT), αφού κατέγραφαν τα στοιχεία των επισκεπτών, τους υποδέχονταν ανά ομάδες και τους ξεναγούσαν στο κτίριο. Καταγράφονταν το φύλλο, η ηλικία, η απασχόληση, καθώς και το αν το κτίριο το οποίο θα επισκέπτονταν ήταν το πρώτο τους ή αν είχαν προηγηθεί και άλλα. Οι ομάδες που έβγαιναν από την ξενάγηση σκόρπιζαν ενώ πολλοί από αυτούς συνέχιζαν την επίσκεψη σε άλλο και μετά σε άλλο κτίριο. Υπήρχε μια κινητικότητα στην πόλη εκείνο το Σαββατοκύριακο και όχι μόνο στο κέντρο της, αλλά και στις δυτικές και ανατολικές γειτονιές, στην Επανωμή, το Πανόραμα.

Ήταν το διήμερο του Open House, μιας γιορτής της αρχιτεκτονικής και της πόλης, κατά τη διάρκεια της οποίας δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό, μετατρέποντας την πόλη σε ένα ανοιχτό μουσείο με εκθέματα τα ίδια τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της. Ο κατάλογος περιλάμβανε εμβληματικά κτίρια της πόλης (Λευκός Πύργος, Ολύμπιον, Βυζαντινό Μουσείο),αλλά και δείγματα σύγχρονης αρχιτεκτονικής και design, όπως ένα νηπιαγωγείο στην Πυλαία, ένα μικρό κτίριο γραφείων στην πλατεία Αθωνος, μια πολυκατοικία στη Σοφούλη, ένα βιοκλιματικό κτίριο στο Ελευθέριο-Κορδελιό, δίνοντας την ευκαιρία σε νεότερους και παλαιότερους αρχιτέκτονες να παρουσιάσουν δείγμα της δουλειάς τους. (www.openhousethessaloniki.gr/buildings/open2016/).

 

Τι είναι;

Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο αποκτώντας συστηματικούς επισκέπτες και υποστηρικτές. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος. (www.openhousethessaloniki.gr/).

Νέοι άνθρωποι, κυρίως φοιτητές αρχιτεκτονικής, συντήρησης κτιρίων, ιστορικοί και αρχαιολόγοι αναλαμβάνουν τις ξεναγήσεις στα κτίρια αυτά, εθελοντικά, για δυο μέρες. Επιπλέον βοηθούν και σε άλλες εργασίες όπως βιβλιογραφική έρευνα, συγγραφή κειμένων, μεταφράσεις, γραφιστικό σχεδιασμό, αφισοκόλληση.

Το Οpen House είναι μια δράση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία βασίζεται στις δωρεές, τις χορηγίες τις συνδρομές και τον εθελοντισμό. Η εύρεση χορηγών που στηρίζουν τη δράση, είτε οικονομικά είτε σε είδος, είναι ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητά της.

Αυτή τη χρονιά στη Θεσσαλονίκη, άνοιξαν τις πόρτες τους 83 κτίρια, συμμετείχαν 450 εθελοντές και οι επισκέψεις ανήλθαν στις 37.000! Ταυτόχρονα υπήρξαν παράλληλες δράσεις, όπως το Open School (για μαθητές σχολείων) ή το Open Bike καθώς και για πρώτη χρονιά μια δράση – έκπληξη: Με αφορμή το μότο “very building has a story to tell, μικρά θεατρικά δρώμενα περίμεναν το κοινό σε ορισμένα κτίρια, σε συνεργασία με σκηνοθέτες από το Τμήμα Θεάτρου της Α.Σ.Κ.Τ. του ΑΠΘ, εθελοντές ηθοποιούς, καθώς και με την πολύτιμη υποστήριξη από το ΚΘΒΕ.

Ραντεβού σε έναν χρόνο στο ΟΗΤ 2017!

 

Λ.Τ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!