Με αφορμή ένα ψήφισμα για τον Κώστα Πελετίδη στο δημοτικό συμβούλιο

 

Εκτός από το Καρναβάλι της Πάτρας υπάρχει – ένα από τα πολλά ασθμαίνοντα να φτάσουν την Αχαϊκή πρωτεύουσα – και το καρναβάλι της Σύρας.

Η Σύρα είναι ένα μικρό νησί πάλαι ποτέ κυρίαρχη πρωτεύουσα των Κυκλάδων και σήμερα τύποις πρωτόθρονη και έδρα της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Οι άρχοντές της, διαχρονικά κατέστρεψαν χάριν κομματικών επιλογών την μικροοικονομία του νησιού και σήμερα παρακολουθεί τα γύρω πρώην υποτελή της νησιά να αναπτύσσονται χάριν των τουριστικών θέλγητρων τους, αλλά και της σοβαρής δουλειάς που έχουν επιδείξει οι κοινωνίες τους.

Στο νησί και ειδικά στην Ερμούπολη, συναντάς τη νοοτροπία της αστικής συμπεριφοράς, γονιδιακό κατάλοιπο στους κατοίκους του νησιού από τους καραβοκύρηδες, τους εμπόρους και τους εργοστασιάρχες που το κατοικούσαν. Ιδιαίτερος κοινωνικός ιστός που καταφέρνει να πορεύεται παρά την διαφορετικότητα του θρησκεύματός του (40% ρωμαιοκαθολικοί), αλλά και της κουλτούρας μεταξύ των «χωριανών» (γηγενείς) και των «πρωτευουσιάνων» (πρόσφυγες ως επί των πλείστων). Στο πόλεμο θρήνησε πάνω από 6.000 νεκρούς από τη πείνα και γνώρισε από πρώτο χέρι το φασίστα και το ναζιστή κατακτητή της.

peletidhsΔυστυχώς όπως και αλλού στη πατρίδα μας, έχουν ξεχαστεί οι ναζιστικές θηριωδίες  και σήμερα σύγχρονοι φιλοναζιστές βρίσκουν όλο και περισσότερο ανοχή, αλλά και λιγότερη αντίσταση από το συριανό λαό. Μια δημοτική αρχή που στήριξε την επιτυχή εκλογή της και στις ψήφους της Χρυσής Αυγής μόνο αγνώμονα προς αυτήν, θα μπορούσαν επίκαιρα γεγονότα να την χαρακτηρίσουν. Σύσσωμος ο πολιτικός αυτοδιοικητικός κόσμος έχει ξεσηκωθεί με την δίωξη, από κρατικές υπηρεσίες μετά από καταγγελία χρυσαυγίτη τ. βουλευτή, που αφορούσε τον κομμουνιστή Δήμαρχο Πατρέων Κωστα Πελετίδη. Η ΚΕΔΕ και πάνω από 70 δημοτικά συμβούλια – μεταξύ αυτών και η γειτονική Τήνος – ομόφωνα με ψηφίσματά τους έχουν καταδικάσει την δίωξή του και έχουν εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή τους. Στη Σύρο 3 πουλάκια κάθονταν μέχρι που μια παράταξη της μειοψηφίας, η Κίνηση Πολιτών Σύρου, ζήτησε σε προγραμματισμένο δημοτικό συμβούλιο να μπει το θέμα ως εκτός ημερησίας διάταξης και να εκδοθεί και από τη Σύρο σχετικό ψήφισμα συμπαράστασης, αλλά και καταδίκης τέτοιων πρακτικών που κάλλιστα θα μπορούσε κάποιος να τις χαρακτηρίσει και σαν πολιτική δίωξη. Δυστυχώς η πλειοψηφία μεθοδικά και μουλωχτά (οι περισσότεροι στελέχη της ΝΔ) απέτρεψαν με την αρνητική ψήφο τους, έστω και να συζητηθεί το θέμα κρίνοντας ότι δεν είναι κατεπείγον. Σε παραλήρημά του δε, ο δημαρχεύων δημοτικός σύμβουλος, συνέκρινε το ψήφισμα κατά της εγκληματικής οργάνωσης με τα μη ψηφίσματα για τους «δοκιμαζόμενους» δημάρχους από το προσφυγικό και χαρακτήρισε την εισαγωγή του θέματος ως «πολιτικό χαβαλέ». Έτσι χάθηκε μια ευκαιρία για ένα ηθελημένα απολιτίκ δημοτικό συμβούλιο να ορθώσει πολιτικό ανάστημα και να υπερασπιστεί το αυτονόητο της πολιτικής οντότητας της αυτοδιοίκησης και των αιρετών της. Βέβαια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν πάρει από πριν φωτιά και συνεχίζουν να στηλιτεύουν την απαράδεκτη αυτή στάση της δημοτικής αρχής, να μην αγγίξει φίλα προσκείμενους στους φασίστες. Ο άγνωστος για αρκετούς Συριανούς, Πελετίδης έγινε γνωστός από τα γεγονότα και κατόπιν εορτής η απούσα από τη συνεδρίαση Λαϊκή Συσπείρωση, έβγαλε ανακοίνωση καταδίκης των όσων συνέβησαν.

Δυστυχώς το συμπέρασμα είναι ότι δεν πρέπει να αφήνουμε τα γεγονότα βασιζόμενοι στη λογική του αυτονόητου, αλλά να συμμετέχουμε με την παρουσία μας σαν ενεργοί πολίτες και να επηρεάζουμε και με την δική μας στήριξη την επικράτηση του αυτονόητου, γιατί η λογική έχει προ πολλού μεταναστεύσει από αυτόν τον τόπο.

 

Π.Χ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!