Σε απεργία πείνας δημοσιογράφοι για να σώσουν το ταμείο

του Νίκου Θεοδωράκη*

 

Προδιαγεγραμμένο ειχαν το τέλος του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) οι μνημονιακές κυβερνήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου και Τσίπρα-Καμμένου, σε συνεργασία με τους βαρόνους-νταβατζήδες της ενημέρωσης και με χέρι βοηθείας από την Τρόικα…

Το καλά εξυφασμένο σχέδιο προέβλεπε την δια της «διολισθήσεως» φτωχοποίηση του άλλοτε κραταιού αυτοδιαχειριζόμενουΤαμείου (ΝΠΙΔ), διαδικασία που είχε ξεκινήσει πριν απο χρόνια με το Βενιζελικής έμπνευσης και υλοποίησης PSI, την μη καταβολή –αλλά παράνομη παρακράτηση– του αγγελιοσήμου από τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ οι οποίοι κατέβαλλαν στον ΕΔΟΕΑΠ όποτε, αν και όσα ήθελαν ανεξέλεγκτα και την μη προς τούτο υποχρέωσή τους από τις ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών που οφείλει να εισπράττει τις προς τρίτους οφειλές και να τις αποδίδει στους δικαιούχους, και τελικά με την κατάργηση αυτού του μοναδικού πόρου, από την κυβέρνηση του Α. Τσίπρα με νόμο στη Βουλή, στις 14 Σεπτεμβρίου πέρυσι…

 

Το ιστορικό

Το Επικουρικό Ταμείο των δημοσιογράφων και διοικητικών υπαλλήλων των ΜΜΕ (που σήμερα διεκδικεί από τον ΕΦΚΑ 90 εκ. ευρω τα οποία έχουν παρακρατηθεί) πορεύονταν επί 49 χρόνια, από τότε που ιδρύθηκε, με κύριο πόρο του το αγγελιόσημο και χωρίς καμία απολύτως κρατική επιχορήγηση. Η σημερινή κυβέρνηση δεν αντικατέστησε αυτόν τον πόρο με άλλον, όπως είχε συνταγματική υποχρέωση, αφήνοντας τον ΕΔΟΕΑΠ να τρώει τα αποθεματικά του κεφάλαια, μέχρι που αυτά τελείωσαν τον περασμένο Μάη, όταν η εκλεγμένη (από εμάς τους μετόχους του) διοίκηση δεν είχε χρήματα στο ταμείο ώστε να καταβάλλει τόσο τις υποχρεώσεις της προς τα φαρμακεία και τα νοσηλευτικά ιδρύματα, όσο και τις επικουρικές συντάξεις.

Μετά την ομόφωνη και ιστορική απόφαση της γενικής συνέλευσης (4 Ιουλίου φέτος) των μετόχων του Οργανισμού για κήρυξη απεργίας διαρκείας σε όλα τα ΜΜΕ, ιδιωτικά και δημόσια, την επόμενη ημέρα η κυβέρνηση, μέσω του ΕΦΚΑ, χορήγησε έντοκο δάνειο στον Οργανισμό μας με εξόφληση στο τέλος του χρόνου, ύψους 10 εκ. ευρώ. Το πως θα εξοφλείτο δεν μπήκε στον κόπο να μας το πει αφού ο πόρος δεν υπήρχε, πια.

Τα χρήματα του δανείου αυτού συντήρησαν τον Οργανισμό μας για τέσσερις μήνες μόνο, και το πρόβλημα παρουσιάστηκε ξανά στο τέλος του Σεπτέμβρη. Και πάλι οι συνταξιούχοι μας δεν πληρώθηκαν τις συνταξεις τού Οκτωβρίου και δεν γνωρίζουμε πότε και αν θα ξαναπληρωθούν, ενώ τα ελάχιστα χρήματα που υπάρχουν δεν επαρκούν για πληρωμή των νοσηλείων. Κάποια ιατρικά κέντρα δεν δέχονται, πλέον, παραπεμπτικά από τους γιατρούς του ΕΔΟΕΑΠ και ζητούν από τους ασφαλισμένου-ασθενείς να πληρωνουν αυτοί από την τσέπη τους τις υπηρεσίες που παρέχουν, ενώ σε λίγο και τα φαρμακεία δεν θα μας δίνουν τα φάρμακα που θα τους ζητάμε με συνταγες του ΕΔΟΕΑΠ, αφού δεν θα μπορούν να εισπράξουν τα χρήματά τους!

Και όλα αυτά τα δυσμενή αφορούν περίπου 17.000 ασφαλισμένους Έλληνες πολίτες!

Θα με ρωτήσετε τι ζητάμε;

Μα τα αυτονόητα.

1) Να νομοθετήσει η κυβέρνηση, όπως έχει υποχρέωση (το Σύνταγμα αναφέρει σαφώς οτι το κράτος φροντίζει για την παροχή Υγείας κλπ στους πολίτες του), τον πόρο που μας κατάργησε, όπως είχαν κάνει για δικούς τους λόγους οι χουντικοί συνταγματαρχες το 1968 όταν πήραν το Λαχείο Συντακτών και το μετέτρεψαν σε Κρατικό Λαχείο και στη θέση του θέσπισαν το Αγγελιόσημο, το οποίο επιβάρυνε τους διαφημιζόμενους στα ΜΜΕ και με το οποίο πορευόμασταν 49 χρόνια.

2) Να υποχρεώσει η κυβέρνηση τους εργοδότες μιντιάρχες, νταβατζήδες της ενημέρωσης, να καταβάλλουν στο Ταμείο μας τις εργοδοτικές εισφορές, αλλά και τα ποσά που παράνομα παρακρατούν επί χρόνια από τους εργαζόμενούς τους και αφορούν στη συμμετοχή τους στην ασφάλιση και συνταξιοδότησή τους!

Αυτά και τίποτα άλλο. Δηλαδή να ξαναγίνει ο ΕΔΟΕΑΠ βιώσιμος, όπως ήταν πριν τον καταστρέψει η κυβέρνηση με την απόφασή της, που ήρθε να ολοκληρώσει τις αποφάσεις που είχαν αρχίσει να λαμβάνονται από την προκάτοχή της κυβέρνηση -Σαμαρά-Βενιζέλου.

 

Τι κάνουμε για να σώσουμε το Ταμείο μας

Ήδη εδώ και δυο εβδομάδες, πρωτοπόροι συνάδελφοί μας με προεξάρχοντα τον Θοδωρή Βαρίκο, ξεκίνησαν απεργία πείνας, στο πεζοδρόμιο της Ακαδημίας 20 & 22, εκεί που βρίσκονται τα κτίρια ΕΣΗΕΑ και ΕΦΚΑ. Μετά την πρώτη εβδομάδα που ο συνάδελφός μας αποχώρησε για λόγους υγείας, εντάχθηκαν στον αγώνα αυτόν και οι συναδέλφισσες Αφροδίτη Υψηλάντη, Τζώρτζια Κοντράρου, Ελένη Ανδριανού και Μαρίνα Βήχου, ενώ η συνδικαλιστική ηγεσία της ΕΣΗΕΑ, που δεν υλοποιεί την ομόφωνη απόφαση για γενική απεργία διαρκείας «διαπραγματεύεται» με αφεντικά και κυβέρνηση και μιλά για «μοναχικό αγώνα» των συναδέλφων, τους οποίους, αφού πέρασαν 10-12 μέρες «στήριξε» με μια άνευρη ανακοίνωση του ΔΣ της…

Ζητάμε από εσάς, τους πολίτες, που αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί το φάσμα της καθημερινά επιδεινούμενης φτωχοποίησής μας λόγω των μνημονιακών πολιτικών, να συμπαρασταθείτε στον αγώνα μας, τόσο με την έστω και ολιγόλεπτη φυσική σας παρουσία στον χώρο της απεργίας πείνας των συναδέλφων μας, όσο και με την υπογραφή σας, ώστε να γίνουμε πολλοί και να δυναμώσει ο αγώνας μας.

Γιατί μετά από εμάς, αν ηττηθούμε εμείς οι δημοσιογράφοι, σειρά παίρνουν άλλοι κλάδοι εργαζομένων, όπως αυτός των υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας που προτίθενται οι μνημονιακοί μας κυβερνήτες να καταργησουν και το δικό τους αυτοδιοίκητο Επικουρικό Ταμείο. και μετά και άλλοι… και άλλοι…. και άλλοι…

 

*Ο Νίκος Θεοδωράκης είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και μέτοχος του ΕΔΟΕΑΠ

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!