Συνέντευξη στην Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

 

«Οι πολίτες της Ελλάδας βρίσκεστε σε πόλεμο με τους τραπεζίτες και τους καπιταλιστές της Ευρώπης. Δεν μπορεί να υπάρξει εκεχειρία σε έναν τέτοιο πόλεμο. Στο τέλος, μία τάξη θα πρέπει να κερδίσει και η άλλη πρέπει να χάσει. Είθε ο Θεός να βοηθήσει τον ηττημένο!», μας εύχεται ο κατά τ’ άλλα άθεος γνωστότερος εν ζωή Βρετανός μαρξιστής, εκπρόσωπος της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης και διευθυντής της δημοφιλούς ιστοσελίδας www.marxist.com Άλαν Γουντς. Και ενθαρρύνει τον ελληνικό λαό στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Δρόμο, να μην καμφθεί από τον εκβιασμό και την προπαγάνδα μιας συμμορίας τραπεζιτών, καπιταλιστών μαζί με την ελληνική ολιγαρχία. «Ζείτε έναν ταξικό πόλεμο, στον οποίο ο εχθρός είναι έτοιμος», διαπιστώνει. «Το μεγάλο ερώτημα είναι ένα: θα είναι το στρατόπεδο του “όχι” έτοιμο να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να υπερασπιστεί τη δημοκρατική βούληση του λαού;».

 

Καταρχάς, κύριε Γουντς, θεωρείτε ότι το δημοψήφισμα ήταν μονόδρομος, η μοναδική επιλογή στην παρούσα φάση; 

Ήταν η μοναδική δυνατή διέξοδος. Το δημοψήφισμα είναι ζήτημα Δημοκρατίας, που συγχρόνως θα δείξει και τα όρια της Δημοκρατίας της μπουρζουαζίας. Η τρόικα έδωσε τελεσίγραφο στην Ελλάδα με μέτρα και αριθμούς που καταστρατηγούν το διάγγελμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου. Επειδή η απάντηση στο τελεσίγραφο θα είναι η λαϊκή ετυμηγορία, έθεσαν όριο στη ρευστότητα του ELA, εξαναγκάζοντας τις τράπεζες σε κλείσιμο, απειλώντας τον κόσμο με πείνα και επιδιώκοντας με κάθε μέσο να δημιουργηθεί ένα κλίμα φόβου και πανικού, ώστε να επικρατήσει το «ναι». Δεν υπάρχει, ασφαλώς, αμφιβολία ότι οι Έλληνες πρέπει να ψηφίσουν «όχι». Είναι δυνατόν οι Έλληνες να αποδεχτούν τις σκανδαλώδεις αξιώσεις από μια συμμορία τραπεζιτών, καπιταλιστών και των ατζέντηδών τους; Το τελεσίγραφο, που εκβιάζει την υπερψήφιση του «ναι», θα σήμαινε τη διαιώνιση των μοχθηρών πολιτικών λιτότητας των τεσσάρων πρόσφατων χρόνων μνημονίων, που έχουν οδηγήσει στο βατερλό της ελληνικής οικονομίας και έχουν μετατρέψει τον ελληνικό λαό σε ζητιάνους! Τα σχέδιά τους απέτυχαν και το ελληνικό χρέος διογκώθηκε περισσότερο από ποτέ. Οι πολιτικές τους, αντί να το μειώσουν, έφεραν μεγαλύτερη ύφεση και το χρέος συνεχίζει να καλπάζει. Και σήμερα επιδιώκουν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά και πόνο στην Ελλάδα! Πρέπει τα σχέδιά τους να απορριφθούν!

 

Οι θεσμοί, η τρόικα και τα εγχώρια φερέφωνά τους επιχειρούν τη μετατροπή της αποδοχής ή της απόρριψης του τελευταίου τελεσιγράφου τους σε «ναι» ή «όχι» στην Ευρωζώνη αλλά και στην Ευρώπη. Έχει βάση μια τέτοια μετάθεση; 

Η τρόικα επιχειρεί να εκβιάσει τον ελληνικό λαό. Ο συλλογισμός είναι ο ακόλουθος: αν ο λαός θεωρήσει ότι το δημοψήφισμα αφορά τη λιτότητα, τότε θα ψηφίσει «όχι». Κι έτσι το μετατρέπουν στο δίλημμα «ανάπτυξη, εργασία και Δημοκρατία;» ή «οικονομικό χάος, ριζοσπαστικοποίηση και οι επτά πληγές τoυ Φαραώ;». Οι ξένες ελίτ και η ελληνική ολιγαρχία θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να εμποδίσουν το δημοψήφισμα . Ξεκίνησαν με την απόφαση της ΕΚΤ και συνεχίζουν εκβιάζοντας τους εργαζομένους να ψηφίσουν «ναι» ει δε μη θα χάσουν τη δουλειά τους, κάνοντας μια αδιανόητη καμπάνια προπαγάνδας γεμάτη ψέματα στα Μέσα κ.ο.κ. O Σόιμπλε το είπε καθαρά: «Η παρούσα ελληνική κυβέρνηση δεν είναι αξιόπιστη για να συζητάμε μαζί της». Τι σημαίνει αυτό; Ότι θέλουν να αντικατασταθεί η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση επειδή δεν υπακούει στις υπαγορεύσεις τους. Η μάχη του «ναι» και του «όχι» δεν θα περιοριστεί στην ψηφοφορία της Κυριακής. Θα βγει στους δρόμους, στα εργοστάσια, στις γειτονιές. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλες δυνάμεις της εκστρατείας του «όχι» θα πρέπει να συστήσουν επιτροπές για το «όχι» και για την υπεράσπιση τού δημοψηφίσματος παντού. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να γίνει άσκηση μέτρων ελέγχου ενάντια στην οικονομική δολιοφθορά. Όσο για τους εργαζομένους στα μέσα ενημέρωσης, θα πρέπει να αποτρέπουν τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ από τη δημοσιοποίηση εξωφρενικών ψεμάτων. Ζείτε έναν ταξικό πόλεμο, στον οποίο ο εχθρός είναι έτοιμος. Το μεγάλο ερώτημα είναι ένα: θα είναι το στρατόπεδο του «όχι» έτοιμο να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να υπερασπιστεί τη δημοκρατική βούληση του λαού; Οι παραχωρήσεις από ελληνικής πλευράς είναι άχρηστες. Κάθε βήμα που οπισθοχωρείτε θα ζητάνε 10 περισσότερα.

 

Τι πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την επίθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε επίπεδο οικονομικό;

Πρέπει να λάβει, κατεπειγόντως, αμυντικά μέτρα για να σπάσει το σαμποτάζ της τρόικας και της ελληνικής ολιγαρχίας. Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να εθνικοποιηθεί για να προστατευτούν οι καταθέσεις των απλών ανθρώπων. Αν ο λαός στην Ελλάδα θέλει να πάρει τις τύχες του στα χέρια του θα πρέπει να ζητήσει απ’ την κυβέρνηση να κατασχέσει τον πλούτο των ολιγαρχών και να απαλλοτριώσει τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Στη συνέχεια, μπορεί να ξεκινήσει ο έλεγχος της οικονομίας προς όφελος των αναγκών της πλειονότητας και όχι για το κέρδος μιας μικρής μειονότητας πλούσιων κλεφτών και παρασίτων.

 

Αν η πλειοψηφία πει «όχι», υπάρχει πράγματι η πιθανότητα ενός GRexit ή πρόκειται για ακόμα έναν εκβιασμό; 

Aυτήν τη στιγμή το GRexit παραμένει η πιο πιθανή εξέλιξη με ένα «όχι». Δεν θα αφήσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει τις εξαγγελίες του Ιανουαρίου. Επιχειρούν να τη ρίξουν. Είναι μια προειδοποίηση και για την Ισπανία. Αν επικρατήσει το «όχι» δεν υπάρχει περίπτωση να προσφέρουν καλύτερη συμφωνία. Θα κόψουν κάθε εισροή χρημάτων (κάτι που ήδη η ΕΚΤ κάνει) και θα πετάξουν την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη. Αυτό θα έχει σοβαρότατες συνέπειες για την Ευρωζώνη αλλά και για την παγκόσμια οικονομία. Αλλά φαίνεται ότι η Μέρκελ και η κλίκα της είναι αποφασισμένοι να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Τι θα σήμαινε πραγματικά για τη χώρα ένα GRexit; 

Nα το ξεκαθαρίσουμε: Σε καπιταλιστική βάση δεν υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα, είτε εντός είτε εκτός της Ευρωζώνης. Για να σπάσουμε τη λιτότητα πρέπει να σπάσουμε τον καπιταλισμό. Φυσικά, αν εξωθηθεί η Ελλάδα σε έξοδο απ’ το ευρώ αυτό θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία, τους εργαζομένους και τη νεολαία. O Λένιν εξήγησε ότι ο καπιταλισμός είναι τρόμος χωρίς τέλος. Η αιτία της οικονομικής κρίσης, της μαζικής ανεργίας, των πολέμων και της φτώχειας είναι μία. Ο καπιταλισμός έφτασε στα όριά του και δεν είναι πλέον σε θέση να αναπτύξει παραγωγικές δυνάμεις, όπως έκανε στο παρελθόν. Χρειάζεται μια θεμελιακή αλλαγή. Η μοναδική λύση είναι ο σοσιαλισμός. Χρειάζεται η δημιουργία ενός ενωμένου μετώπου με όλες τις αντικαπιταλιστικές δυνάμεις ενωμένες στον αγώνα της υπεράσπισης της εργασίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Αλλά και πάλι αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να αγωνιστούμε για την ανατροπή της αντιδραστικής Ευρώπης των τραπεζιτών και των καπιταλιστών. Η Ε.Ε. θα ήταν βιώσιμη μόνον ως μια Σοσιαλιστική Oμοσπονδία Ευρωπαϊκών Κρατών. Aς τελειώσουμε με τον καπιταλισμό κι ας εγγράψουμε στο λάβαρό της: Socialist United States of Europe!

 

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι, ήταν –αν αποδειχτεί ότι αποτέλεσε απλώς μια αριστερή παρένθεση– ευκαιρία για την ευρωπαϊκή Αριστερά συνολικότερα;

Ναι, ασφαλώς αποτελεί ευκαιρία για την ευρωπαϊκή Αριστερά. Η μάλλον θα μπορούσε να γίνει αν λάβει τολμηρά μέτρα κατά του Κεφαλαίου και των τραπεζιτών. Τότε θα γινόταν φάρος στην Ευρώπη. Για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία. Ακόμα και στην Αγγλία, στην οποία παρακολουθούν στενά τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ και η αντίστασή του στις πολιτικές λιτότητας και στην τρόικα έδωσαν ελπίδα σε πολύ κόσμο. Τι επιθυμεί η Μέρκελ και οι συνεργάτες της; Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα λιτότητας και περικοπών ώστε να εξευτελιστεί στα μάτια των μαζών.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!