Μπορούμε και πρέπει να εκφράσουμε μια ευρεία κοινωνική πλειοψηφία που θέλει και πιστεύει ότι δεν μπορείς να αλλάξεις κάτι σήμερα στη χώρα αν δεν τ’ αλλάξεις όλα.

Και βέβαια αν δεν αλλάξουμε πρώτα και παράλληλα εμείς οι ίδιοι.
Δεν ξέρουμε ίσως το δρόμο, τα βήματα, γνωρίζουμε όμως το πώς πρέπει να ξεκινήσουμε. Πρώτα πρέπει να τους διώξουμε κι ύστερα να αρχίσουμε να κατακτάμε όσα έχουν χαθεί, στο βαθμό που υπήρχαν γύρω μας και εντός μας κι ακόμα περισσότερο: κοινωνική δικαιοσύνη, πραγματική δημοκρατία, αξιοπρέπεια, με ανιδιοτέλεια, συντροφικότητα, αλληλεγγύη, κοινωνική συνείδηση… Και ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα να υπάρχει στον ορίζοντα, ως μακρινή στόχευση, διαρκής σύνθεση των σοσιαλισμών που έχει ο καθένας στο μυαλό του. Πόσα βήματα και ανατροπές χρειάζονται μέχρι τότε;

Λίστες στην τσέπη…
Κάναμε ένα βήμα για τη δημιουργία του φορέα, μπορούσαμε να προχωρήσουμε λίγο ακόμα, δεν το κάναμε. Μηχανισμοί, ηγεμονισμοί, πλαίσια, πλατφόρμες, παλιές συνήθειες. Ντραπήκαμε κάποια στιγμή βλέποντας συντρόφους και συντρόφισσες να σβήνουν και να γράφουν λίστες πυρετωδώς προτείνοντας με τρόπο στους εκλογείς. Και η πραγματική δημοκρατία στη διαδικασία; Ίσως με όριο τους λίγους σταυρούς, χωρίς λίστες, εκτιμώντας ιδέες, θέσεις, δράσεις, να βοηθούσαμε περισσότερο το εγχείρημα μας.

Λίστες στην κάλπη…
Οι ιδέες μας, οι θέσεις, η διαλεκτική μας σκέψη πόσο ακυρώνονται όταν μπαίνουν σε πλαίσιο και γίνονται δογματισμός, καθηλώνονται, οχυρώνονται σε μικρές ή μεγάλες αλήθειες, περιχαρακώνονται και χάνουν την κοινωνία που θέλει να μπει σε κίνηση; Βαλτώνουμε, ενώ εμείς θέλουμε να ξελασπώσουμε. Μπορούμε πραγματικά να είμαστε μαζί – γιατί ξεκινάμε χώρια σύντροφοι; Η ενότητα των ομάδων δεν είναι ενότητα, είναι συμφωνία, είναι στρατηγική. Τα πλαίσια και οι πλατφόρμες επιβάλλονται από τα πάνω. Αριστερή δεν είναι η πλατφόρμα ή το πλαίσιο. Αριστερή είναι η συνείδηση, η ουσία της δημοκρατίας, η γειωμένη επαφή με τους πολλούς που θέλουν να εκφραστούν. Αριστερή είναι η ανοιχτή συλλογικότητα. Αριστερό δεν είναι το άτομο, το εγώ, ο μικρόκοσμος, το πλαίσιό του. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα-κίνημα, δεν χωράει σε λίστες, δεν έχει όρια παρά μόνο την όχθη ενός ποταμού ορμητικού αδιάβατου που απέναντι ηγεμονεύουν αυτοί που μας έφεραν έως εδώ. Θα μάθουμε να ζούμε χωρίς αυτούς, για το καλό μας… Χρήστος Παναγής Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα-κίνημα, δεν χωράει σε λίστες, δεν έχει όρια παρά μόνο την όχθη ενός ποταμού ορμητικού, αδιάβατου, που απέναντι ηγεμονεύουν αυτοί που μας έφεραν έως εδώ.

Χρήστος Παναγής

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!