Μια μέρα πριν από τη συνεδρίαση της Κ.Ε. με ανακοίνωσή τους οι Μ. Γλέζος (Ενεργοί Πολίτες), Γ. Θεωνάς (ΚΕΔΑ), Στ. Καράμπελας (ΕΔΗΚ), Π. Μαντάς (ΔΗΚΚΙ), Α. Μαρκόπουλος (Ριζοσπάστες) και Γ. Σχίζας (Ριζοσπαστική Οικολογική Αριστερά) χαρακτήρισαν άτοπη την ενέργεια του Αλ. Τσίπρα να προχωρήσει μια μέρα πριν τη συνεδρίαση της Γραμματείας σε μια «ουσιαστική εισηγητική έκθεση πάνω στα πιο σημαντικά οργανωτικά θέματα, που καλείται να επεξεργασθεί το Συνέδριο».

Οι εκπρόσωποι των έξι συνιστωσών θεωρούν ότι έτσι προωθούνται «ιδέες και θέσεις που πλήττουν ανεπανόρθωτα τη συνοχή του Ενωτικού Εγχειρήματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά και πλήττουν καίρια την ίδια τη δημοκρατία και την πλουραλιστική έκφραση στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ».
Η ανακοίνωση αφού κάνει μια αναδρομή στον μέχρι τώρα τρόπο λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ ως σημαντική αιτία των επιτυχιών που είχε ο φορέας, τονίζει ότι:
«- Όποιος επιχειρεί να αλλοιώσει το πολιτικό σχήμα που κέρδισε την εμπιστοσύνη του λαού, ενταφιάζει ό,τι δημιουργήσαμε.
– Κανένας δεν δικαιούται να αποφασίζει για τον άλλον.
– Κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίζει τις αποφάσεις μας που ήταν γνωστές από την αρχή».
Πέρα από την αντίθεσή τους στην «επιχείρηση διάλυσης των Συνιστωσών», οι υπογράφοντες αντιτίθενται και στην «προκλητική επιχείρηση επιβολής του ενιαίου ψηφοδελτίου στις διαδικασίες εκλογής αντιπροσώπων και οργάνων», ενώ εκτιμούν ότι «η παραβίαση των δημοκρατικών αρχών ποτέ δεν συνδυάστηκε με αριστερή πολιτική διέξοδο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα.
Μια τέτοια πορεία μάλλον προς δεξιά διαχείριση θα κατευθυνθεί και όχι προς αριστερή και μάλιστα ριζοσπαστική».
Στην ανακοίνωση προτείνεται το Συνέδριο «να επιβάλει τη συνέχιση του ενωτικού εγχειρήματος με τις Συνιστώσες του και τη δημοκρατική έκφραση του πλουραλισμού και να μην υιοθετήσει, αλλά να απορρίψει, τις απαράδεκτες απόψεις που προωθούνται και μάλιστα άνωθεν», να κατοχυρωθεί στο καταστατικό το δικαίωμα για εκλογές με ξεχωριστές λίστες και απλή αναλογική και να οριστεί ελάχιστος αριθμός εκπροσώπων κάθε Συνιστώσας στο Συνέδριο και τα κεντρικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο Μανώλης Γλέζος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «μοναδικός δρόμος μας είναι ότι ο ενιαίος φορέας, τον οποίο ίδρυσαν οι πολιτικοί οργανισμοί που σήμερα συναποτελούμε, πρέπει να αποκτήσει μόνο ενιαία δράση, χωρίς ξεχωριστές εμφανίσεις».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!