Και ενώ ο 6ος στόλος, η CIA και το FBI απολαμβάνουν τις τιμές της «τιμώμενης χώρας» στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην Αθήνα συναντήθηκαν οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των δύο χωρών.

Ο ναύαρχος Αποστολάκης, η θητεία του οποίου ανανεώθηκε μετά τη συνάντηση, και ο Αμερικανός ομόλογός του στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ συζήτησαν όλα τα κρίσιμα θέματα. Έμφαση δόθηκε στα ζητήματα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, Β. Αφρικής και Μέσης Ανατολής, έγινε ανασκόπηση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας και εξετάσθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσής της στον επιχειρησιακό τομέα και στην ανταλλαγή πληροφοριών.

Ο Αμερικανός στρατηγός ζήτησε επέκταση των εγκαταστάσεων και του ρόλου της βάσης της Σούδας και ταυτόχρονα ζήτησε νέες διευκολύνσεις στα νησιά του Αιγαίου.

Από τις δηλώσεις, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, δεν έμεινε καμιά απορία για τη στάση της ελληνικής πλευράς.

Ο στρατηγός Ντάνφορντ επεσήμανε ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι «όσο καλύτερες θα μπορούσαν να είναι εδώ και χρόνια» και συμπλήρωσε ότι η ελληνική πλευρά «είναι ανοιχτή στην αύξηση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ».

Η ως τώρα μετατροπή της χώρας σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ δεν είναι αρκετή ούτε για τις ΗΠΑ ούτε για την κυβέρνηση Τσίπρα.

Αντίθετα η χώρα, σε μια εποχή τεράστιων γεωπολιτικών αναστατώσεων στην περιοχή, επιλέγει να στηριχθεί αποκλειστικά στην αμερικανική ομπρέλα. Όχι μόνο επιλέγει τη διπλωματική της απομόνωση, αλλά εμφανίζεται πρόθυμη να αναλάβει ειδικό ρόλο στην αντιρωσική εκστρατεία των ΗΠΑ. Τι άλλο σημαίνουν οι δηλώσεις του Αμερικανού στρατηγού ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν κάποιες «ενδιαφέρουσες απόψεις σχετικά με τη ρωσική ναυτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο»;

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!