Εξαιρετικά επίκαιρη, λόγω συγκυρίας, αλλά και ουσιαστική ήταν η συζήτηση που διοργνώθηκε στο πλαίσιο του Resistance και αφορούσε την Γερασμένη Ευρώπη σε έναν κόσμο αταξίας και κρίσης. Δεν θα μπορούσε, εξάλλου, να είναι και διαφορετικά, δεδομένης της σύνθεσης του πάνελ, το οποίο αποτελούσαν ο διεθνούς εμβέλειας οικονομολόγος Σαμίρ Αμίν, ο συγγραφέας και ακτιβιστής Tαρίκ Αλί, ο πολιτικός γραμματέας των Podemos Ινίγο Ερεχόν και ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας.

Ξεκινώντας με την ιστορία της Ε.Ε., ο Σαμίρ Αμίν προσέγγισε το θέμα υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να υπάρχουν αυταπάτες για το οικοδόμημα της Ε.Ε., καθώς το σύστημά της είναι τόσο συμπαγές ώστε να μην υπάρχει διέξοδος από τον νεοφιλελευθερισμό. «Δεν είμαι νευρωτικός αντιευρωπαίος, ο ευρωπαϊκός λαός θέλει να βρεθεί σε μια κοινή γειτονιά, σε μια συνεργασία, όμως η Ε.Ε. δεν είναι αυτή η γειτονιά που θέλει», κατέληξε στην εισήγησή του.

«Αυτό που χρειάζεται είναι μια μεγάλη Δημοκρατική και Πολιτική Επανάσταση στην Ευρώπη, μια αφύπνιση και ενεργοποίηση των λαών για τη χειραφέτησή τους από δεσμά, μονόδρομους, για την επανοικειοποίηση της ζωής τους, της χώρας, της ηπείρου τους» υποστήριξε ο Δ. Κοδέλας, που στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι «η κρίση της Ευρώπης δεν αφορά μόνο το οικονομικό πεδίο, είναι κυρίως κρίση πολιτική, κρίση στρατηγικής και κρίση αποδοχής και νομιμοποίησης». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε επίσης στην πλήρη καθυπόταξη της πολιτικής από την οικονομία και στην επιβολή του Τέλους της Πολιτικής και του Τέλους της Δημοκρατίας, ως προϋπόθεσης για το πολυπόθητο tέλος της Ευρωπαϊκής Ιστορίας.

Με μεγάλο μέρος της ομιλίας του να αναφέρεται στην πορεία και στα θέματα που αντιμετώπισαν οι Podemos στην Ισπανία, ο Ινίγο Ερεχόν υποστήριξε ότι η Ελλάδα ζει σημαντικές στιγμές και ότι για την Ε.Ε. το πρόβλημα δεν είναι τα χρήματα, αλλά το παράδειγμα της Ελλάδας. «Οι παραδοσιακές ελίτ έλεγαν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, αλλά τώρα λυσσάνε για να μη φανεί ότι υπάρχει άλλος δρόμος».

Εντύπωση προκάλεσε ο Ταρίκ Αλί που, μιλώντας για την Ελλάδα, σημείωσε ότι «το χρέος θα μπορούσαν οι ευρωπαϊκές ελίτ να το μειώσουν μέσα σε λίγα 24ωρα αν υπήρχε η πολιτική βούληση. Δεν το κάνουν γιατί θέλουν να τιμωρήσουν τον λαό επειδή ψήφισε μια αριστερή κυβέρνηση». Ο ίδιος, επίσης, είπε ότι τα κινήματα των πλατειών ήταν κάτι καταπληκτικό, όμως «αν δεν δομήσουμε ένα νέο εργαλείο σκέψης και δράσης, θα έχουμε χάσει». Μιλώντας, δε, για τον ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos σημείωσε ότι αναδύονται ως δύο σημαντικοί πόλοι στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο.

 

Όλα τα άρθρα του αφιερώματος στο Resistance Festival 2015 εδώ

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!