Το Resistance Festival 2022 πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Η διεξαγωγή του, και μάλιστα μετά από τριετή υποχρεωτική διακοπή λόγω πανδημίας, χαροποίησε πολλούς ανθρώπους που το εκτιμούν σαν μια σοβαρή «στιγμή» ουσιαστικού διεθνισμού, αδιαμεσολάβητης πληροφόρησης, ειλικρινούς συζήτησης αλλά και πηγαίας διασκέδασης. Και φυσικά ικανοποιεί όλες και όλους που δούλεψαν εθελοντικά για να γίνει πραγματικότητα, δίνοντάς του ένα ουσιαστικό περιεχόμενο και ταυτόχρονα εφευρίσκοντας πρακτικές λύσεις για να υπερπηδηθούν όλα τα εμπόδια – οικονομικά κυρίως, αλλά όχι μόνο. «Άξιζε τον κόπο»: αυτή ήταν η πλέον επαναλαμβανόμενη αυθόρμητη δήλωση ήδη από το βράδυ του Σαββάτου. Μπορούμε λοιπόν να πούμε, δίχως να υπερβάλλουμε, ότι το Resistance Festival και ο Δρόμος ανταποκρίθηκαν στον στόχο που έβαλαν λιγότερο από δύο μήνες πριν, παρά τις μεγάλες οικονομικές και άλλες δυσκολίες.

Η διεξαγωγή του φετινού Resistance Festival είναι ένα σημαντικό γεγονός για αρκετούς ακόμη λόγους. Καταρχήν επειδή έφερε για μια ακόμη φορά στην Αθήνα αξιόλογους διανοούμενους και εκπροσώπους σημαντικών κινημάτων και αντιστάσεων της ευρύτερης γειτονιάς μας, οι περισσότεροι εκ των οποίων μάλιστα υπερέβησαν εαυτόν για να βρεθούν μαζί μας, χωρίς καν να καλύπτονται από τους διοργανωτές τα ταξιδιωτικά τους έξοδα. Είναι κι αυτό μια ένδειξη της εκτίμησης που διατηρεί το Resistance Festival και εκτός συνόρων! Οι άνθρωποι αυτοί μας ενημέρωσαν στην κεντρική εκδήλωση του φεστιβάλ με καλό και κατατοπιστικό τρόπο για την κατάσταση στις χώρες τους, και είπαν μια ουσιαστική γνώμη για όσα ανησυχητικά συμβαίνουν στον κόσμο, ανιχνεύοντας πιθανές διεξόδους με θετικό πρόσημο για τους λαούς μας.

Έστω κι από μακριά, για λόγους ανεξάρτητους της θέλησής τους, συνεισέφεραν με διάφορους τρόπους και άλλες δυνάμεις, ευχόμενες την επιτυχία της διοργάνωσης. Στο προηγούμενο φύλλο δημοσιεύθηκαν ορισμένα από τα κείμενα που στάλθηκαν (από την Αργεντινή, το Πουέρτο Ρίκο και την Τουρκία), ενώ λάβαμε χαιρετισμούς και μηνύματα αλληλεγγύης κι από άλλες χώρες: την Αϊτή, τη Χώρα των Βάσκων, τη Γαλικία, τις Φιλιππίνες κ.λπ. Στο επόμενο φύλλο θα υπάρξει μια σύντομη αναφορά και σε καθένα από αυτά.

Διεθνιστική συνάντηση, και τόπος ξανανταμώματος

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Resistance Festival, από το 2008 μέχρι και σήμερα, συνιστά μια μοναδική στην Ελλάδα συνάντηση με διεθνιστικό χαρακτήρα. Σε αυτό πάντα πρωταγωνιστούν σκεπτόμενοι άνθρωποι, φίλοι και σύντροφοι από κινήματα άλλων χωρών, κι όχι οι διοργανωτές του. Έτσι και φέτος, τόσο στην κεντρική διεθνιστική εκδήλωση του Σαββάτου όσο και στα δύο σεμινάρια της Κυριακής, όπου κυριαρχούσαν οι ελληνικές παρουσίες, υπήρξε χρήσιμη ενημέρωση για τις εξελίξεις σε μια σειρά χώρες και σε παγκόσμιο επίπεδο, και συζητήθηκαν θέματα μεγάλης σπουδαιότητας, όπως είναι η πυρηνική απειλή και τα σκαμπανεβάσματα μιας πορείας προς έναν πολυπολικό κόσμο με απροσδιόριστο ακόμη πρόσημο. Ήταν ακριβώς η αγωνία για τον προσδιορισμό του που διαπερνούσε σαν κόκκινο νήμα κάθε πτυχή του διήμερου, αφού καθίσταται πλέον οδυνηρά αισθητή η ανάγκη «αντίστασης και νέας συνείδησης», όπως υπενθύμιζε και το μότο του Resistance Festival.

Υπήρξαν κι άλλα θετικά το περασμένο Σαββατοκύριακο, που δικαιολογούν τη μετρημένη ικανοποίηση μετά τη διεξαγωγή του. Ένα από αυτά, κι όχι το μικρότερο σε σημασία, ήταν ότι ξαναβρεθήκαμε με φίλες και φίλους που είχαμε να συναντήσουμε ακόμη και χρόνια. Η «μεταπανδημική» συνεύρεση εκατοντάδων ανθρώπων, αφού έχουν αλλάξει άρδην οι όροι ύπαρξής μας κι έχει σκοτεινιάσει πολύ ο διεθνής ορίζοντας, συνιστά αξία από μόνη της. Η θερμή ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε από το Σάββατο το απόγευμα, πριν καν βραδιάσει, οι αγκαλιές και τα φιλιά, τα πηγαδάκια και οι φιλικές κουβέντες που σχηματίζονταν και ανασχηματίζονταν διαρκώς, δείχνουν πόσο είχαμε όλες και όλοι ανάγκη αυτή τη συνεύρεση – και πόσο πιο ανθρώπινη και ουσιαστική είναι η δια ζώσης επαφή από τον εγκλωβισμό σε οθόνες…

Γλέντι και θερμή ατμόσφαιρα με πολλές παρουσίες

Το γλέντι του Σαββάτου, με ατέλειωτους χορούς και τραγούδια από κάθε γωνιά της πατρίδας μας, κράτησε μέχρι αργά – όπως το είχαμε υποσχεθεί κι όπως το εξασφάλισαν οι πάντα ξεσηκωτικές Αρμανιάκ και οι υπόλοιποι μουσικοί. Πολλοί ίδρωσαν στην αυτοσχέδια πίστα για ώρες, κι άλλοι τους είχαν σαν φόντο στις συζητήσεις τους, που προσπαθούσαν να καλύψουν κενά και απουσίες δύο και τρίτων χρόνων.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στην παρουσία ξένων φίλων που ήρθαν κυριολεκτικά «την τελευταία στιγμή» από τη Νορβηγία, την Τουρκία, τις αραβικές χώρες: δεν πήραν μέρος σε δημόσιες εκδηλώσεις, αλλά συμμετείχαν σε συζητήσεις και αμοιβαίες ενημερώσεις των ξένων καλεσμένων με τους διοργανωτές. Και φυσικά χρειάζεται να επισημάνουμε την παρουσία πολλών υγειονομικών «σε αναστολή», που είχαν το δικό τους σταντ και μοίρασαν υλικά για τον αγώνα τους στους συμμετέχοντες, καθώς και των σταντ που πλαισιώθηκαν από Κούρδους αγωνιστές και από αλληλέγγυους στην Παλαιστίνη.

Στο σημερινό φύλλο θα βρείτε υλικά και φωτογραφίες από τη διήμερη διεθνή συνάντηση του Resistance Festival, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν, ίσως, η παρέμβαση –μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος– του Πιερλουίτζι Φαγκάν στο σεμινάριο της Κυριακής για τον πολυπολικό κόσμο, το ρεπορτάζ από το σεμινάριο για την πυρηνική απειλή, και η ομιλία του Δρα Ομάρ Νασάμπε από τον Λίβανο στην εκδήλωση του Σαββάτου. Στο επόμενο φύλλο θα δημοσιευθούν, ελπίζουμε, και όσα υλικά δεν «χώρεσαν» εδώ. Επίσης, από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να αναρτώνται σταδιακά στην ιστοσελίδα και το κανάλι του Δρόμου στο YouTube τα βίντεο από την εκδήλωση του Σαββάτου και από τα σεμινάρια της Κυριακής – έτσι οι φίλες και φίλοι που δεν μπόρεσαν να είναι μαζί μας θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν έστω και εκ των υστέρων όλα όσα χρήσιμα και ενημερωτικά ειπώθηκαν στο φεστιβάλ. Εν τω μεταξύ, πριν καλά-καλά κουβεντιάσουμε τον απολογισμό της προσπάθειάς μας, σκεφτόμαστε κιόλας τα επόμενα βήματα!


Στιγμιότυπα και εικόνες του Resistance Festival 2022

Η εκδήλωση του Σαββάτου 

Με τίτλο «Η “γειτονιά” μας: Λαοί και χώρες σε ταραγμένα νερά», η κεντρική διεθνιστική εκδήλωση του Σαββάτου εκπλήρωσε σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες ενός κοινού διψασμένου για απευθείας πληροφόρηση αλλά και έμπνευση από τις αντιστάσεις των λαών. Η βραδιά ξεκίνησε με ένα σύντομο καλωσόρισμα από τους διοργανωτές, στο οποίο υπογραμμιζόταν μεταξύ άλλων ότι είναι εφικτός και αναγκαίος ένας τρίτος διεθνής πόλος (που σήμερα δεν είναι τόσο ορατός), ένας πόλος αντιστάσεων, κινημάτων, χωρών, ένας πόλος που θα αγωνίζεται για ελευθερία, πραγματική δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, για ειρήνη και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις ανάμεσα σε χώρες και λαούς όλου του κόσμου.

Το καλωσόρισμα περιλάμβανε φυσικά –πόσο μάλλον που βρισκόμασταν σε πανεπιστημιακό χώρο– ρητή καταδίκη των μεθοδευμένων προσπαθειών της κυβέρνησης να προωθήσει την διάλυση της δημόσιας παιδείας και την ιδιωτικοποίησή της, καθώς και των εν εξελίξει βάρβαρων επιθέσεων των δυνάμεων καταστολής ενάντια σε φοιτητές και καθηγητές που αρνούνται την είσοδο του νέου ειδικού σώματος της «πανεπιστημιακής» αστυνομίας. Εκ μέρους της κοινότητας του Resistance Festival τονίστηκε ότι αυτή η βία, προσβολή και περιφρόνηση προς μια νεολαία που έχουν ήδη ξεγράψει θα πληρωθεί με τρόπους που οι κυβερνώντες, μέσα στην αλαζονεία τους, δεν φαντάζονται. Και δηλώθηκε η πλήρης υποστήριξη στις κινητοποιήσεις καταδίκης της αντινεολαιίστικης και αντεργατικής βίας.

Ακολούθησε ένας σύντομος χαιρετισμός του κ. Δημήτρη Ευθυμιάδη, καρδιολόγου και πρώην διευθυντή του ΕΣΥ-ΕΚΑΒ, εκ μέρους των υγειονομικών σε υποχρεωτική αναστολή – ο κ. Ευθυμιάδης μίλησε λιτά και περιεκτικά για το δίκιο των αγώνων τους, και στηλίτευσε τη λάσπη που τους έχει ρίξει όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα εναντίον τους. Μεταξύ άλλων, είπε χαρακτηριστικά ότι «η παρουσία μας εδώ, στο Resistance Festival, διαψεύδει τις συκοφαντίες ότι είμαστε ακροδεξιοί».

Ο Αλβανός συγγραφέας και διανοούμενος Φάτος Λιουμπόνια έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα της εκδήλωσης, την οποία συντόνιζε ο Δημήτρης Κοδέλας, μιλώντας για την αρνητική εμπειρία της αλβανικής «μεταδημοκρατίας» και ξεδιπλώνοντας σταδιακά τη σκέψη του με ευρύτερους προβληματισμούς για την πορεία του κόσμου. Ακολούθησε ο Αυστριακός κοινωνικός ανθρωπολόγος και δημοσιογράφος Λίο Γκάμπριελ, που αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε διεθνείς πρωτοβουλίες ενάντια στον πόλεμο και απεύθυνε θερμό κάλεσμα «να μην αφήσουμε την πολιτική στους πολιτικούς». Εκ μέρους του Δρόμου, ο Ιάσονας Κωστόπουλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη συμβολής στην ταυτόχρονη ανάπτυξη αντιστάσεων και νέας συνείδησης ώστε να έρθουμε πιο κοντά στην ανάδυση ενός ανεξάρτητου πόλου ελεύθερων λαών και χωρών. Από την Ακαδημία Δημοκρατικής Νεωτερικότητας, ένα νέο διεθνές εγχείρημα που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, ο Κεντάλ μίλησε τόσο για την τρέχουσα κατάσταση στα πολλαπλά κατεχόμενα κουρδικά εδάφη, όσο και για τους τρόπους που θα επιτρέψουν στους λαούς να πρωταγωνιστήσουν και να υλοποιήσουν τους νόμιμους πόθους τους. Τέλος, ο Δρ Ομάρ Νασάμπε από τον Λίβανο «ακτινογράφησε» τη χώρα του – εδώ δεν γράφουμε περισσότερα, αφού στη σελίδα 19 μπορείτε να διαβάσετε την ομιλία του. Υπήρξε όμως και μια σοβαρή απώλεια: η Ντανιέλ Ομπονό, βουλευτίνα της Ανυπότακτης Γαλλίας, δεν κατάφερε να συνδεθεί απευθείας μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. Αλλά σε τηλεφωνική επικοινωνία την ώρα της εκδήλωσης υποσχέθηκε να επανορθώσει με εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή της στον Δρόμο

Μετά και τον δεύτερο κύκλο τοποθετήσεων, με αρκετά κέρδη και μία ζημιά, ολοκληρώθηκε η κεντρική διεθνιστική εκδήλωση του Resistance Festival. Τα μικρόφωνα των ομιλητών έδωσαν τη θέση τους στα μουσικά όργανα, και ολόκληρες σειρές καρέκλες μεταφέρθηκαν πίσω, για να κάνουν χώρο σε ένα πολύωρο και ενθουσιώδες γλέντι που πυροδοτήθηκε από το ταξίδι των Αρμανιάκ, και όχι μόνο, στην ελληνική μουσική παράδοση.

Μια συγκινητική στιγμή

Την Κυριακή, το «κενό» μεταξύ των δύο σεμιναρίων καλύφθηκε από μια σύντομη παρέκβαση από το πρόγραμμα που είχε ανακοινωθεί. Ο Ναμπίλ Χαλάκ, συντονιστής του Διεθνούς Αραβικού Κέντρου Επικοινωνίας και Αλληλεγγύης επεφύλασσε –σε συνεννόηση με τους διοργανωτές– μια έκπληξη στον Βαγγέλη Πισσία, έναν εκ των ομιλητών του Β΄ κύκλου: του απένειμε μια ευχαριστήρια πλακέτα για το σύνολο των αγώνων του στο πλάι του παλαιστινιακού λαού και για τη στράτευσή του σε κάθε δίκαια υπόθεση, επισημαίνοντας ότι ένας χώρος που φέρει την ονομασία Resistance είναι ο καταλληλότερος για μια τέτοια απονομή. Ανακοίνωσε επίσης ότι ο Βαγγέλης Πισσίας θα αναγορευθεί σύντομα επίτιμος πρόεδρος του Διεθνούς Φόρουμ για Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη, συμπληρώνοντας ότι στο πρόσωπο του τιμώμενου εκφράζονται και «οι ευχαριστίες και η ευγνωμοσύνη των αραβικών λαών προς όλους τους Έλληνες συντρόφους που υποστήριξαν και υποστηρίζουν τον δίκαιο αγώνα μας, που βρέθηκαν στο πλάι μας σε κάθε προσπάθεια να σπάσουμε τον αποκλεισμό της Γάζας, που υπέφεραν μαζί μας». Η φωτογραφία λέει τα υπόλοιπα…

Σεμινάριο για τον πολυπολικό κόσμο

Ο Β΄ κύκλος του σεμιναρίου της Κυριακής, υπό τον γενικό τίτλο «Πολυπολικός κόσμος: Ανάμεσα σε θύελλες και πυρηνικά» (για τον Α΄ κύκλο δείτε τις σελίδες 20-21), αποδείχθηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρων και αναζωογονητικός για τη σκέψη όσων τον παρακολούθησαν. Πρώτα απ’ όλα, υπήρξε ένα σημείο γενικής συμφωνίας: ότι ο υπό διαμόρφωση πολυπολικός κόσμος και οι αναταραχές που προκαλεί η πορεία προς αυτόν είναι το πλαίσιο στο οποίο όλοι ζούμε και αγωνιζόμαστε. Ένας ακόμη κοινός παρονομαστής συνέδεε τις απόψεις όλων των συμμετεχόντων στον Β΄ κύκλο: η εκτίμηση ότι ζούμε μια φάση οξύτατων ανταγωνισμών ανάμεσα σε μια κατερχόμενη Δύση και σε ανερχόμενες διεθνείς δυνάμεις.

Οι πέντε ομιλητές, με συντονιστή τον Κώστα Δημητριάδη, ήταν:

  • ο Βασίλης Φούσκας, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στη Νομική και Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου Ανατολικού Λονδίνου, ιδρυτής και αρχισυντάκτης της Journal of Balkan and Near Eastern Studies,
  • ο Βαγγέλης Πισσίας, διδάκτωρ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και ομότιμος καθηγητής,
  • ο Ρούντι Ρινάλντι, εκδότης της εφημερίδας Δρόμος,
  • ο Κώστας Ράπτης, συντάκτης διεθνών θεμάτων σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ,
  • και ο Βαγγέλης Χωραφάς, διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών και διευθυντής της ιστοσελίδας γεωπολιτικής geoeurope.org

Και οι πέντε κατέθεσαν απόψεις σημαντικού ειδικού βάρους, γεγονός που όχι μόνο τους τιμά αλλά και προδιαθέτει για ουσιαστική συνέχιση του διαλόγου. Στη συζήτηση ξεδιπλώθηκε ένας πλούτος απόψεων και συμφωνήθηκε ότι αυτή πρέπει να συνεχιστεί, επικεντρώνοντας στα ιδιαίτερα περίπλοκα θέματα που αντιμετωπίζει η προσπάθεια να επεξεργαστούμε θέσεις από τη σκοπιά των λαών. Η κοινή εκτίμηση ότι ζούμε σε έναν κόσμο πολλαπλών ανταγωνισμών με δυνάμεις που σταδιακά χάνουν την παντοδυναμία τους και αμφισβητούνται από άλλες, ανερχόμενες, μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας πιο μόνιμης συνεπεξεργασίας όλων των απόψεων που ακούστηκαν, και ήταν στο σύνολό τους γόνιμες.

Στη συζήτηση δόθηκε μεταξύ άλλων και μια πανοραμική εικόνα των γεγονότων που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, υπογραμμίζοντας τη χρησιμότητα που έχει μια προσέγγιση «ιστορικότητας», η οποία επιχειρεί να διαβάσει τις σημερινές εξελίξεις χωρίς να παραμελεί το ιστορικό βάθος που τις χρωματίζει. Επισημάνθηκε ακόμη το ζήτημα του ενιαίου πλαισίου καπιταλιστικών σχέσεων που κυριαρχούν σε παγκόσμιο επίπεδο, ανεξαρτήτως «στρατοπέδου».

Στο σημερινό φύλλο, στη σελίδα 18, μπορείτε να διαβάσετε τη σημαντική συμβολή του Ιταλού διανοούμενου Πιερλουίτζι Φαγκάν σε αυτόν τον Β΄ κύκλο του σεμιναρίου του Resistance Festival. Και φυσικά να παρακολουθήσετε ολόκληρο το σεμινάριο στο βίντεο που θα αναρτηθεί σύντομα στο κανάλι του Δρόμου στο YouTube!


Μια μικρή συμβολή σε μια μεγάλη ανάγκη

Ευχαριστήρια ανακοίνωση των διοργανωτών

Θέλαμε μια συνάντηση όπου το κεντρικό ζήτημα της εποχής μας να βρει χώρο για συζήτηση ουσίας. Ο πολυπολικός κόσμος και η στάση των αγωνιζόμενων ανθρώπων, κοινωνιών και χωρών απέναντι στις νέες καταστάσεις που αυτός γεννά. Νομίζουμε ότι στο φετινό Resistance Festival καταφέραμε να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση και να προσεγγίσουμε σημαντικές πλευρές της. Με ματιά διεθνή και διεθνιστική, από τη σκοπιά της αντίστασης και όχι της προσαρμογής. Οι συμμετοχές από το εξωτερικό, οι ομιλίες που έγιναν και στις δυο εκδηλώσεις είχαν αυτόν ακριβώς το χαρακτήρα.

Θέλαμε όμως και μια συνάντηση για να δούμε ξανά πολλούς φίλους και φίλες με τους οποίους χαθήκαμε μέσα στις δυσκολίες, όχι μόνο της πανδημίας αλλά και ενός γενικότερου κλίματος που καθιστά την επικοινωνία και την επαφή πιο τυπική, πιο βιαστική, πιο ψηφιακή. Γνωρίσαμε ανθρώπους από διάφορες γωνιές του πλανήτη, με συνεισφορά σε σημαντικούς αγώνες, με τους οποίους νιώθουμε πια πολύ κοντύτερα. Γιατί μπορεί μέσα από τις στήλες του Δρόμου να μοιραζόμαστε σκέψεις και προβληματισμούς, όμως η κουβέντα δίνει άλλον αέρα στην ανάγκη για συλλογικότητα.

Ευχαριστούμε λοιπόν από καρδιάς όσους και όσες συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, όσους πέρασαν απλά για μια βόλτα, όσους βοήθησαν για να στηθεί αυτό το διήμερο. Τους διεθνείς μας φίλους, που οι περισσότεροι ήρθαν στη χώρα μας με δικά τους έξοδα, τους ομιλητές στο σεμινάριο της Κυριακής, τους μουσικούς για την πολύ όμορφη βραδιά του Σαββάτου.

Τα βίντεο με όλες τις ομιλίες του φεστιβάλ θα ανέβουν άμεσα στην ιστοσελίδα του Δρόμου, ενώ μέσα από τις στήλες της εφημερίδας θα συνεχίσουμε τον διάλογο για όλα αυτά τα κρίσιμα και καθοριστικά ζητήματα.

Καλή δύναμη σε όλους και όλες, μέχρι το επόμενο Resistance Festival !

Μέσα σε έναν δύσκολο χειμώνα, η «αλλαγή ρότας» βρίσκεται διαρκώς στην ημερήσια διάταξη!

Resistance Festival
Δρόμος της Αριστεράς

Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα και βαθιά

Αγώνας για την κατάργηση των πυρηνικών

«Ο Λίβανος βυθίζεται»

 

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!