Τέσσερις υπουργοί υπογράφουν το Προεδρικό Διάταγμα για την παραχώρηση του Κάβο Σίδερο στο Λασίθι

 

Με φαρδιές πλατιές τις υπογραφές των… αριστερών υπουργών της κυβέρνησης Τσίπρα προχωρά το επενδυτικό σχέδιο που δεσμεύει ολόκληρη τη χερσόνησο του Κάβο Σίδερο, στα ανατολικά της Κρήτης, για την κατασκευή ξενοδοχείων και γηπέδου γκολφ. Μια… ιερή επένδυση με ιστορικό τουλάχιστον 20 χρόνων που δέχτηκε σφοδρή κριτική από την αριστερά της οικολογίας, παίρνει το πράσινο φως επί αριστερής κυβέρνησης και με οικολόγο υπουργό περιβάλλοντος. Μια συνολική έκταση 26.000 στρεμμάτων, με θολό ιδιοκτησιακό καθεστώς, μεταβιβάζεται από τον ηγούμενο της Μονής Τοπλού στο ίδρυμα που φτιάχτηκε για αυτό το σκοπό και από εκεί παραχωρείται «προς αξιοποίηση» στη βρετανική εταιρία Minoan Group.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του 2008, με πρόεδρο (και βουλευτή Ηρακλείου) τον Αλέκο Αλαβάνο, μιλά για το «Βατοπαίδι της Κρήτης» και καταγγέλλει την όλη διαδικασία, φτάνοντας μέχρι το ΣτΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του 2011, με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα, κάνει ερώτηση στη Βουλή τόσο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης, όσο και για την επαγγελματική φερεγγυότητα και την οικονομική αξιοπιστία της Βρετανικής εταιρίας Minoan, δεδομένου ότι δεν έχει καμία άλλη δραστηριότητα εκτός από το συγκεκριμένο «επενδυτικό πρόγραμμα». Στην ίδια ερώτηση με υπογραφή και του Αλέξη Τσίπρα ζητείται η προστασία της έκτασης με βάση τις διεθνείς οδηγίες, αφού βρίσκεται εντός του Δικτύου Natura 2000 αλλά και σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του 2016, με πρωθυπουργό (και βουλευτή Ηρακλείου) τον Αλέξη Τσίπρα προωθεί την επένδυση και εκδίδει το Προεδρικό Διάταγμα με τις υπογραφές των υπουργών Γιώργου Σταθάκη, Αριστείδη Μπαλτά, Πάνου Σκουρλέτη και Γιάννη Τσιρώνη.

Την ίδια μέρα με την έκδοση του Π.Δ. η εταιρία ανακοινώνει στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου πως η αξία της εν λόγω έκτασης πρόκειται να εκτιναχθεί και με αυτό το επιχείρημα ξεκινά την αναζήτηση κεφαλαίων, τα οποία μέχρι σήμερα, ούτως ή άλλως δεν διαθέτει για την υλοποίηση του σχεδίου.

Στην Κρήτη παραμένουν ζωηρές οι αντιδράσεις τόσο για την υπέρμετρα μεγάλη έκταση που δεσμεύεται όσο και για τις αρχαιολογικές θέσεις που περιλαμβάνονται στην εν λόγω περιοχή αλλά και για την ασυμβατότητα του γκολφ με τον άνυδρο χαρακτήρα της Σητείας λόγω των μεγάλων αναγκών σε νερό για τη συντήρησή του.

 

Μ.Δ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!