Aθωώθηκαν πανηγυρικά οι Σάββας Μιχαήλ και Κώστας Μουτζούρης

Με χειροκροτήματα, συνθήματα και επευφημίες έγινε δεκτή η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για την απαλλαγή του Σάββα Μιχαήλ και του πρώην πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κώστα Μουτζούρη μετά από μήνυση που είχαν καταθέσει μέλη της Χρυσής Αυγής κατηγορώντας τους για «συκοφαντική δυσφήμηση», «διέγερση σε βιαιοπραγίες και αμοιβαία διχόνοια» και «διατάραξη της κοινής ειρήνης».
Η μηνυτήρια αναφορά είχε κατατεθεί το 2009, λίγους μήνες μετά τα Δεκεμβριανά του 2008 και τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, τότε που το νεοναζιστικό μόρφωμα άρχιζε δειλά-δειλά να κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους, εκμεταλλευόμενο προβοκάτσιες και «αγανακτισμένους» πολίτες. Ο μεν πρύτανης κατηγορήθηκε –αν και έχει επανειλημμένα αθωωθεί– για τη λειτουργία του ιστότοπου Athens.Indymnedia, ενώ ο Σάββας Μιχαήλ για το σύνθημα σε προκήρυξη του ΕΕΚ στην οποία αναφερόταν η φράση «ο λαός δεν ξεχνά, τους φασίστες τους κρεμά».
Η ακροαματική διαδικασία διήρκεσε δύο ημέρες, συγκέντρωσε αρκετό αλληλέγγυο κόσμο στα δικαστήρια, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι δύο εκ των βασικών κατηγόρων από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, ο βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος και η υποψήφια με τη ναζιστική οργάνωση (κατηγορούμενη για συμμετοχή σε επίθεση εναντίον μετανάστη) Θέμις Σκορδέλη, δεν παρουσιάστηκαν στη δικαστική αίθουσα.  
«Για πρώτη φορά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μετά τη μήνυση πληρωμένων φασιστών και ναζιστών, ένας αντιφασίστας και μάλιστα Εβραίος, κάθεται στο εδώλιο, μαζί με έναν διανοούμενο, με έναν πρύτανη, με έναν πανεπιστημιακό άνθρωπο, με σκοπό να διαρρήξουν όλο τον ιστό των λαϊκών ελευθεριών, να επιτεθούν κατά των λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στη σύγχρονη βαρβαρότητα που βιώνουμε» ανέφερε –μεταξύ άλλων– στο δικαστήριο ο γραμματέας του ΕΕΚ, συμπληρώνοντας: «Βρισκόμαστε εδώ για τις ιδέες μας που είναι ασυμβίβαστες με τη βάρβαρη τάξη πραγμάτων στην οποία ζούμε. Το ερώτημα που περιμένει ο κόσμος, όχι μόνο εδώ αλλά και διεθνώς, είναι ποιο μήνυμα θα στείλει τελικά αυτή η δίκη στο τέλος. Ό,τι και να γίνει εμείς θεωρούμε τον εαυτό μας δικαιωμένο, γιατί είπαμε την αλήθεια. Και η αλήθεια λέει το εξής: Ότι το φαινόμενο της αναβίωσης του φασισμού, του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και του φασισμού, απειλεί ξανά την ανθρωπότητα κάτω από το βάρος αυτής της αξεπέραστης κρίσης. Αυτό που διακυβεύεται είναι αν θα συνεχίσει να υπάρχει το ανθρώπινο μέσα στον άνθρωπο».

____________________________________________

Μήνυμα και απόπειρα φίμωσης

Προφανώς η απαλλακτική απόφαση του δικαστηρίου τόσο για τον Γραμματέα του ΕΕΚ όσο και για τον πρώην πρύτανη του ΕΜΠ αποτελεί ένα θετικό γεγονός στις μέρες μας. Πόσο μάλλον αν αναλογιστούμε τι θα μπορούσε να σημαίνει τόσο για τον ίδιο τον αντιφασιστικό αγώνα όσο και για την ελευθερία της έκφρασης μία καταδικαστική απόφαση.
Όμως δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι για να φτάσει η υπόθεση στην δικαστική αίθουσα, προηγήθηκε η προώθησή της από τις εισαγγελικές αρχές, αν και αντίστοιχες –ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν– θα είχαν απορριφθεί και παραπεμφθεί στο αρχείο από την πρώτη στιγμή…
Και το γεγονός ότι η διαδικασία προχώρησε και έφτασε μέχρι τη δίκη δεν μπορεί παρά να αποτελεί ένα πρώτο μήνυμα για τη συνέχεια. Διότι ουσιαστικά όταν ένα ναζιστικό μόρφωμα, μία οργάνωση τραμπούκων, κατορθώνουν, προφανώς ασκώντας πιέσεις, να στέλνουν τη διαδικασία στο ακροατήριο τότε είναι φανερό (παρά την απαλλαγή των Μιχαήλ – Μουντζούρη) ότι θα συνεχίσουν και στο μέλλον. Εφόσον φυσικά βρίσκουν «πρόθυμους» εισαγγελείς και άπλετη πολιτική στήριξη…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!