Στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου το πολιτικό σύστημα της Τσεχίας έγινε άνω-κάτω: νικητής αναδείχθηκε ο «κεντρώος λαϊκιστής» Αντρέι Μπάμπις, ενώ τα παραδοσιακά κόμματα υπέστησαν βαριές απώλειες*. Όμως το κόμμα του Μπάμπις έχει μόνο 78 βουλευτές σε σύνολο 200, και τα υπόλοιπα κόμματα αρνούνταν να συνεργαστούν μαζί του, προσπαθώντας να βρουν τρόπο να απαλλαγούν από τον «παρείσακτο». Τελικά τον περασμένο μήνα  η αποδεκατισμένη κοινοβουλευτική ομάδα των σοσιαλδημοκρατών έσπασε το… εμπάργκο, και ενέδωσε στην πρόσκληση του Μπάμπις να συγκυβερνήσουν με ένα πρόγραμμα που μάλλον θα δυσαρεστήσει το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες: αύξηση των μισθών στον δημόσιο τομέα, μείωση του ΦΠΑ στον τομέα των υπηρεσιών, αύξηση των συντάξεων και των δημόσιων επενδύσεων, και άρνηση ακόμη και προσωρινής «φιλοξενίας» μεταναστών.

Ο πρόεδρος Ζέμαν, που θεωρείται οπαδός της προσέγγισης με την Κίνα και τη Ρωσία, όρκισε πριν δύο εβδομάδες αυτήν την πρωτότυπη κυβέρνηση. Όμως οι 15 σοσιαλδημοκράτες βουλευτές που προστέθηκαν στους 78 του Μπάμπις και πάλι δεν αρκούσαν για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη βουλή. Την Τετάρτη λύθηκε ο γόρδιος δεσμός: το Κ.Κ. Βοημίας και Μοραβίας (KSČM), με 15 βουλευτές, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς να συμμετέχει στην κυβέρνηση. Ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε! Τα υπόλοιπα κόμματα αλλά και «κύκλοι των Βρυξελλών» εξεγέρθηκαν για το γεγονός ότι ο Μπάμπις σταθεροποιείται χάρη στην υποστήριξη των μέχρι τώρα απόκληρων. O Πάβελ Κοβάτσικ, αντιπρόεδρος του KSČM, σχολίασε σχετικά ότι «τελικά εμείς καταλήγουμε να υπερασπίζουμε την κοινοβουλευτική δημοκρατία από τους διεφθαρμένους, που νομίζουν πως οτιδήποτε δεν πάει με τα γούστα τους είναι αντιδημοκρατικό».

Αλλά αναταραχή και σύγχυση επικρατεί και στους αριστερούς κύκλους: πώς είναι δυνατόν οι κομμουνιστές να στηρίζουν έναν λαϊκιστή; «Θέλουμε να τερματιστεί το συνταγματικό χάος και να αποτραπεί η απόπειρα των συστημικών δυνάμεων να παραβιαστεί η λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές. Ταυτόχρονα, αποσπάσαμε δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης ότι θα υιοθετήσει συγκεκριμένα φιλολαϊκά μέτρα και θα υπερασπίσει την κυριαρχία της Τσεχικής Δημοκρατίας έναντι της Ε.Ε.», υποστήριξε ο βουλευτής του KSČM Γιρί Ντολέις… Πάντως το λογότυπο του κόμματος δεν θα αλλάξει, αφού η χρήση κομμουνιστικών συμβόλων στην Τσεχία επισύρει ποινές μη εξαγοράσιμης φυλάκισης. Έστω κι έτσι, τα δύο κερασάκια που αντικαθιστούν αναγκαστικά το σφυροδρέπανο αποδεικνύονται πικρά για πολλούς…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!