Σε ρόλο εργοδότη η ηγεσία της ΓΣΕΕ εμφανίζεται να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που παρέχει η (αντ)εργατική νομοθεσία: εργασία με μπλοκάκι, αποδοχή εργολαβιών κι ελαστικών σχέσεων εργασίας. Αυτά για τα οποία υποτίθεται ότι κινητοποιείται και σε επίπεδο ανακοινώσεων, τουλάχιστον, αντιδρά.

Τελευταίο και τρανταχτό παράδειγμα η απόλυση του ερευνητή στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, Αποστόλη Καψάλη. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων στο ΙΝΕ ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, υφίσταται αυθαίρετες μεθοδεύσεις στο εργασιακό του καθεστώς, δεν αναγνωρίζεται η εργασιακή του σχέση, γίνεται παράνομη, βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του. Η πρωτοβουλία αλληλεγγύης, που στήθηκε με συμμετοχή σωματείων και συνδικαλιστών, σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι ο Α. Καψάλης ως ερευνητής εργασιακών σχέσεων, μαζί με άλλους συναδέλφους του «συνδράμει επί σειρά ετών στην τεκμηρίωση και στην επεξεργασία των θέσεων και των διεκδικήσεων του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος». Θεωρεί, μάλιστα, ότι «οι αναλύσεις και οι εισηγήσεις του, σχετικά με τις πρόσφατες αντεργατικές ανατροπές και τις προτάσεις αντιμετώπισής τους ενόχλησαν την ηγεσία της ΓΣΕΕ, η οποία μετατρέπεται για άλλη μια φορά σε στυγνό εργοδότη».
Σε παρέμβαση που έγινε την περασμένη Δευτέρα (21 Μαρτίου), ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αρνήθηκε να δεσμευτεί για την ανάκληση της απόλυσης και προσπάθησε με παρελκυστικές απαντήσεις να υπεκφύγει. Η μεθόδευση αυτή προστίθεται σε μια σειρά ενεργειών υποβάθμισης του ρόλου του Ινστιτούτου, το οποίο φαίνεται ότι δεν εξυπηρετεί την τακτική αποδοχής των μέτρων που ακολουθεί η κυβερνητική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!