Ο μύθος λέει ότι όταν ο Διόνυσος ταξίδεψε μεταμφιεσμένος από τη Νάξο προ την Ικαρία, το πλοίο του έπεσε θύμα πειρατείας και οι πειρατές θέλησαν να τον πάρουν ως λάφυρο και να οδηγήσουν το καράβι προς την πλευρά της Ασίας.

Ο μόνος που είχε φέρει αντιρρήσεις τότε ήταν ο τιμονιέρης που κινδύνεψε να τον πετάξουν στη θάλασσα οι ίδιοι οι πειρατές, ενώ ο καπετάνιος ήταν ο πιο ένθερμος οπαδός της πειρατείας.
Μόλις πρόσφατα, ακούσαμε σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παγκοσμίως, την είδηση ότι έχουμε πέσει θύματα μιας συνεχούς και επαναλαμβανόμενης πειρατείας.
Ακούσαμε και μάθαμε ότι δεκαετίες τώρα παρακολουθείται κάθε κίνηση της ζωής μας, κάθε βήμα μας, κάθε ενέργειά μας.
Την πειρατεία αυτή προωθεί, κατ’ εξακολούθηση, ο κυβερνήτης του πλανήτη δηλαδή η Αμερική. Ακούσαμε, ότι ένα τεράστιο κτίριο σε κάποια πόλη του πλανήτη, είναι το πραγματικό αρχείο όλων των αποτελεσμάτων της παρακολούθησης που διεξάγει η πιο γνωστή εταιρία του Διαδικτύου.
Πρόκειται για μια αληθινή πειρατεία της ζωής μας, ένα βιασμό των προσωπικών μας στιγμών και της συνείδησής μας.
Είναι μια ακόμα πειρατεία, σ’ αυτή που γίνεται από την αρχή του αιώνα σε βάρος των κατακτημένων δικαιωμάτων μας, της δημοκρατίας, των πολιτικών, οικονομικών και συνδικαλιστικών κατακτήσεών μας.
Η είδηση αυτή έφερε στο προσκήνιο, με τον πιο δραματικό τρόπο, την αδυσώπητη αλήθεια του καιρού μας.
Σε ολόκληρο τον πλανήτη ξετυλίγεται από την άρχουσα τάξη ένα αληθινό πρόγραμμα-πλάνο εκφασισμού και αντιδημοκρατικότητας. Εστίες πολέμων, ουσιαστικές δικτατορίες, ανατροπές εκλεγμένων κυβερνήσεων, νομοθετήματα που καταργούν κατακτημένα αιώνων, μαζική ανεργία και φτώχεια είναι οι μηχανισμοί που χρησιμοποιεί η παγκοσμιοποίηση στις μέρες μας.
Η καταστολή, το δόγμα νόμος και τάξη, η παρακολούθηση με όλους τους τρόπους είναι μια ακόμη μέθοδος.
Στο μύθο ο Διόνυσος ρίχνει στη θάλασσα τους πειρατές και ο μόνος που σώζεται είναι ο τιμονιέρης που, στην πραγματικότητα, αντιστοιχεί με τον λαό στις μέρες μας.
Αυτός ο τιμονιέρης, ο λαός δηλαδή, σε κάθε γωνιά του πλανήτη είναι που πρέπει να πάρει τις τύχες του στα χέρια του, να αλλάξει την πορεία του κόσμου και να τον οδηγήσει σε μια ουμανιστική, δημοκρατική, σοσιαλιστική κοινωνία. Η ανάγκη αυτή που είναι πάντα διαρκής και παγκόσμια, είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε.

* Ο Κώστας Σκηνιώτης είναι ποιητής,
μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!