Η καθημερινή παραβίαση του ωραρίου είναι κοινός τόπος όλων των εργαζομένων που απασχολούνται στο δίκτυο της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και σε αρκετές της διευθύνσεις, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής. Οι εξαναγκαστικές υποχρεωτικές υπερωρίες, σχεδόν κάθε ημέρα, λόγω του εξωπραγματικού όγκου εργασίας αλλά και των παράλογων απαιτήσεων που εγείρονται από πολλά στελέχη της τράπεζας, έχουν φτάσει τους εργαζομένους στα όριά τους. Σχεδόν κανείς δεν φεύγει πια στην ώρα του, ενώ πολλοί διευθυντές αρνούνται να καταγράψουν τις ώρες υπερεργασίας και υπερωρίας.

Ο συνδυασμός των εξαντλητικών στόχων (ειδικά στο τέλος του έτους) και της εγκληματικής εθελούσιας εξόδου, έχει οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου εντατικοποίηση των ρυθμών εργασίας. Παρ’ όλα αυτά, και παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες των μεγάλων παρατάξεων, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία παρέμβαση για το ωράριο από τον Σύλλογο Εργαζομένων. Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, «οι αποσπασμένοι όλων των παρατάξεων που περνούσαν 2 μήνες προεκλογικά από τα καταστήματα, τώρα έχουν εξαφανιστεί ή στέλνουν ευχετήριες κάρτες», οδηγώντας σε περαιτέρω αποξένωση τους εργαζομένους από το συνδικαλιστικό κίνημα.

Όμως, για κάποιους άλλους το μέλλον είναι ρόδινο. Την ίδια ώρα που εργαζόμενοι ξοδεύουν με απλήρωτες υπερωρίες τον προσωπικό τους χρόνο για «το καλό της Τράπεζας», τα δημοσιεύματα για τη μίσθωση της πρώην κολυμβήτριας και τηλεπερσόνας κυρίας Κλιμάκη ως συμβούλου Διοίκησης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Πελατών Λιανικής δίνουν και παίρνουν, προκαλώντας το κοινό αίσθημα των εργαζομένων. Απολύτως κατανοητά, καθώς πρόκειται για πρόσληψη σχεδόν φωτογραφική, με μισθό που αγγίζει τα 7.000€. Την ίδια στιγμή που η τήρηση του ωραρίου, η καταγραφή όλων των υπερωριών και η πληρωμή όλων των δεδουλευμένων, παραμένει ζητούμενο.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!