Των Ηλία Σταθάτου, Μάριου Διονέλλη. Με μαζική συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων πραγματοποιήθηκαν αντιφασιστικές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, χωρίς να κρυφτεί η οργή των διαδηλωτών κατά της Χρυσής Αυγής αλλά και της αστυνομίας που ανέλαβε το έργο της περιφρούρησης των κατά τόπους γραφείων της εγκληματικής οργάνωσης.

Με έντονο το στοιχείο της νεολαίας έγινε στο Κερατσίνι η αντιφασιστική συγκέντρωση. Με κεντρικό σημείο αναφοράς το πεζοδρόμιο όπου ο Παύλος Φύσσας ξεψύχησε και είχε μετατραπεί σε ένα αυθόρμητο μνημείο με αγαπημένα του αντικείμενα, μηνύματα, λουλούδια κ.α., έδωσαν βροντερό «παρών» διαδηλώνοντας την οργή τους για τη δολοφονία αλλά και για τη δράση της Χρυσής Αυγής. Είναι χαρακτηριστικά όσα έλεγαν στον Δρόμο νέοι άνθρωποι που συμμετείχαν στη διαδήλωση. «Δεν μπορώ να περιγράψω όλο αυτό που συμβαίνει, για να σου πω την αλήθεια νιώθω σαν να με πνίγουν. Σαν να σκότωσαν μέλος της οικογένειάς μου μπροστά στα μάτια μου. Θα εκραγώ. Θέλω να παλέψω ενάντια και στους φασίστες και σε αυτούς που τους δώσανε δύναμη. Μας έκαναν να μην έχουμε μέλλον» μας λέει ο Γιάννης, 17χρονος μαθητής. Και η Κωνσταντίνα, 16 χρόνων: «Δεν τους φοβόμαστε, ούτε τους χρυσαυγίτες ούτε τους αστυνομικούς. Ούτε τους πολιτικούς. Θα τους διώξουμε όλους… Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια να μας σκοτώνουνε κάθε μέρα…». Η συγκέντρωση χτυπήθηκε από την αστυνομία και για πολλές ώρες το Κερατσίνι πνίγηκε στα χημικά.
Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν σε συνεχείς προγραμματισμένες κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη. Επίκεντρο των κινητοποιήσεων, η περιοχή της Καμάρας στην Εγνατία Οδό με τους διαδηλωτές να κινούνται προς τη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Δωδεκανήσου όπου βρίσκονται τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Το βράδυ της Τετάρτης σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ των συγκεντρωμένων και της αστυνομίας με το μεγαλύτερο μέρος των διαδηλωτών να επιστρέφουν στην περιοχή της Καμάρας και να συνεχίζουν την αντιφασιστική διαμαρτυρία ενώ υπήρξαν 35 προσαγωγές και μία σύλληψη.  
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στα αντιφασιστικά συλλαλητήρια της Πάτρας τόσο την Τετάρτη όσο και την Πέμπτη, με επίκεντρο την Πλατεία Γεωργίου. Οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με κλούβες των ΜΑΤ που ανέκοπταν το δρόμο προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Και στην Πάτρα σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια που κατέληξαν σε 20 προσαγωγές ενώ διάχυτη είναι στην πόλη η αντίδραση για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις της Χ.Α.  
Συλλογή υπογραφών για το κλείσιμο των γραφείων της Χρυσής Αυγής πραγματοποιείται και στη Νέα Αλικαρνασσό του Ηρακλείου, ενώ μαζική ήταν η συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο της Τετάρτης, χωρίς να λείψουν και σε αυτή την περίπτωση οι συγκρούσεις με την αστυνομία, που περιφρουρούσε τα γραφεία. Με συμμετοχή φοιτητών αλλά και μαθητών εξελίχθηκαν τα αντιφασιστικά συλλαλητήρια στα Ιωάννινα, στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη. Σε αντιπαράθεση με τους χρυσαυγίτες ήρθαν οι διαδηλωτές και στη Λαμία. Στην Καβάλα υπήρξε ένταση στα υπό ίδρυση γραφεία της Χρυσής Αυγής, τα εγκαίνια της οποίας έχουν προγραμματιστεί για σήμερα Σάββατο, με την παρουσία 11 βουλευτών και στελεχών της οργάνωσης.
Μεγάλη σε συμμετοχή ήταν η αντιφασιστική πορεία και στο Αγρίνιο, όπου επίσης δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις με την αστυνομία.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!