Λίγες μέρες πριν τα Δυτικά ΜΜΕ έγραφαν μια είδηση που, σε πρώτη ματιά, προδιέθετε τον αναγνώστη ότι πρόκειται για λάθος: «Αεροσκάφη της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας έκαναν κύκλους γύρω από μια ολλανδική φρεγάτα στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας με τρόπο που προκάλεσε μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση, δήλωσε το Υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας το Σάββατο». Τι δουλειά έχουν άραγε τα ολλανδικά πλοία στην άλλη άκρη της γης; Υποστήριζαν, είπε η ολλανδική κυβέρνηση, τις κυρώσεις κατά της… Βόρειας Κορέας. Το κινεζικό Υπουργείο Άμυνας από την πλευρά του δήλωσε ότι «η ολλανδική πλευρά ισχυρίστηκε ψευδώς ότι εκτελεί αποστολή του ΟΗΕ, δημιουργώντας ένταση και υπονομεύοντας τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας».

Τελικά η ολλανδική φρεγάτα δεν είχε καμία σχέση με εφαρμογή αποφάσεων του ΟΗΕ, ο οποίος φρονίμως ποιών δεν σχολίασε το «συμβάν» (άλλωστε αν η Ολλανδία ήθελε να προσφέρει τέτοιες υπηρεσίες στη διεθνή κοινότητα, έχει πάντα την ευκαιρία να το κάνει με πολύ λιγότερη ταλαιπωρία, σε πολύ πιο κοντινά νερά – στην ανατολική Μεσόγειο για παράδειγμα…). Πού πήγαινε λοιπόν η φρεγάτα και «χάθηκε»; Στα μεγαλύτερα ναυτικά πολεμικά γυμνάσια στον κόσμο, που θα διεξαχθούν οσονούπω στον Ειρηνικό ωκεανό. Από το ΝΑΤΟ φυσικά! Η άσκηση ονομάζεται RIMPAC (Rim of the Pacific) και συμμετέχουν 29 χώρες, μέλη και μη του ΝΑΤΟ. Από την Ευρώπη συμμετέχουν πλοία και αεροσκάφη από το Βέλγιο, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ιταλία, την Ολλανδία. Συμμετέχουν και περιφερειακοί «εταίροι»: η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Κορέα, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη κ.ά.

Ποια άλλη δημοκρατική χώρα συμμετέχει σε αυτήν την πανστρατιά κατά της κίτρινης απειλής; Αν και όχι με σκάφη και αεροπλάνα (διότι είναι «απασχολημένα»), αλλά μόνο με «στρατιωτικούς παρατηρητές», συμμετέχει και το Ισραήλ! Του οποίου η εμπειρία θεωρείται εκ των ουκ άνευ, αφού δοκιμάζει στην πράξη τα οπλικά συστήματα των ΗΠΑ και άλλων ΝΑΤΟϊκών χωρών. Τα δοκιμάζει βέβαια ως επί το πλείστον στις πλάτες αμάχων, αλλά κι αυτό εμπειρία είναι…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!