Επιλέγει και παρουσιάζει η Τασία Σταματοπούλου ( [email protected] )

https://sarthanapalos.wordpress.com/

Τι πρέπει να ξέρετε για να μη λέτε ανοησίες για την επανάσταση στην Αίγυπτο .
O «Σαρδανάπαλος», μπλόγκερ στο Κάιρο, αγνώστων λοιπών στοιχείων (για το φόβο των Ιουδαίων…). Συνονόματος με ένα αμφιλεγόμενο ιστορικό πρόσωπο, βασιλιά της Ασσυρίας, δηλώνει πως δεν ξέρει τι ακριβώς σημαίνει το διαδικτυακό του όνομα, υποθέτει πως μάλλον πρόκειται για ένα είδος δαίμονα, ένα πλάσμα που δύσκολα τιθασεύεται. Υπονοεί και τη δυσκολία του να είσαι μπλόγκερ στην Αίγυπτο, σε άλλες αραβικές χώρες κι όχι μόνο.
Αυτό μπορεί κανείς να το διαπιστώσει από τις δημοσιεύσεις στο μπλογκ του, οι οποίες μέχρι πρόσφατα αναφέρονταν σε ζητήματα διεθνούς πολιτικής, με άσκηση κριτικής στην αμερικανική πολιτική και ιδιαίτερα στα στερεότυπα που καλλιεργούνται κατά των Αράβων.
Με το ξέσπασμα της επανάστασης ξεσπά και η δημοσιογραφία των πολιτών. Και ο «Σαρδανάπαλος» επιχειρεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους σχετικά με όσα ακούγονται και γράφονται για τη χώρα του αυτόν τον καιρό, από ανθρώπους με ελάχιστη ενημέρωση και πολλή… βλακεία, όπως γράφει χαρακτηριστικά. Με χιούμορ έφτιαξε έναν «οδηγό» με στόχο να μάθουμε όλη την αλήθεια για τη χώρα του.

Οδηγός για να μη λέτε βλακείες για την Αίγυπτο – Σπάστε τα στερεότυπα (Ιανουάριος 2011)
Τις τελευταίες ημέρες έχω ακούσει τόσο πολλές χαζομάρες από φίλους, ανταποκριτές, πολιτικούς, ειδικούς, συγγραφείς που μού έρχεται να τραβήξω τα μαλλιά μου. Αρνούμαι να μπω στο θέμα και προτιμώ να σας δώσω μια εύχρηστη λίστα που θα σας βοηθήσει να μην προσβάλετε τους Αιγύπτιους και τους Άραβες, όταν μιλάτε ή γράφετε για ό,τι γίνεται στην Αίγυπτο. Ειλικρινά, θα ήθελα να πιστεύω πως οι περισσότεροι προοδευτικοί άνθρωποι τα γνωρίζουν αυτά, αλλά καλύτερα ας προχωρήσουμε στο θέμα.

Είμαι τόσο εντυπωσιασμένος με το πόσο καλλιεργημένοι είναι οι Αιγύπτιοι
Χαίρομαι που κάποιος καταλαβαίνει ότι μεταξύ 80 εκατομμυρίων ανθρώπων κάποιοι μπορεί να είναι καλλιεργημένοι, μορφωμένοι και να μιλούν ξένες γλώσσες. Μπορεί να είναι κάτι που δεν το είχατε φανταστεί ότι μπορεί να συμβαίνει, αλλά μην το λέτε. Σας κάνει να φαίνεστε ηλίθιοι και ρατσιστές.

Αυτό που συμβαίνει τώρα στην Αίγυπτο είναι τόσο λυπηρό
Όχι, λυπηρό ήταν τα τριάντα χρόνια της καταπίεσης, της καταστολής και των βασανιστηρίων.

Μου άρεσε ο Σαντάτ
Ο Μουμπάρακ είναι φτιαγμένος από το ίδιο υλικό με τον Σαντάτ. Ίδια η καταστολή, ίδια η κακομεταχείριση του λαού. Από πού πιστεύετε ότι ξεκίνησε η καταστολή και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Από τον Σαντάτ, που δεν ήταν αγαπητός στον αιγυπτιακό λαό.

Αυτό που έκαναν στις μούμιες είναι φρικτό
Ναι, αλλά ποιος το έκανε; Δεν ήταν οι διαδηλωτές που έκαναν τις ζημιές, αυτοί αντιθέτως προστάτεψαν τα μνημεία. Είναι αηδιαστικό να κατηγορούνται.
Ο ίδιος ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας δήλωσε πως «η βιβλιοθήκη είναι ασφαλής χάρη στη νεολαία της Αιγύπτου, είτε πρόκειται για το προσωπικό της βιβλιοθήκης είτε για εκπροσώπους των διαδηλωτών, που ενώνονται μαζί μας στη φύλαξη του κτιρίου από πιθανούς βανδάλους και αρχαιοκάπηλους».

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι τρομοκρατική οργάνωση
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν βρίσκεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν συντάξει οι ΗΠΑ. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει αποκηρύξει τη βία από τη δεκαετία του ’70 και δεν έχει πολιτοφυλακή εν ενεργεία.
Παρόλα αυτά, η Μουσουλμανική Αδελφότητα ή Ikhwan Αl Muslimun στα αραβικά, αναφέρεται συχνά ότι έχει σχέση με οργανώσεις όπως η Χαμάς και η Αλ Κάιντα.

Η Επανάσταση του Twitter
Όχι, είναι η επανάσταση του αιγυπτιακού λαού. Οι Αιγύπτιοι αντιστάθηκαν για δεκαετίες. Βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν από τα καθεστώτα Μουμπάρακ και Σαντάτ.
Το Twitter και το Facebook είναι εργαλεία. Δεν βρίσκονταν μπροστά από τα κανόνια νερού, δεν πήγαν φυλακή όλα αυτά τα χρόνια.  Υπήρξαν διαδηλώσεις όλο το καλοκαίρι και για αρκετά χρόνια σε όλη την Αίγυπτο, αλλά σπάνια καλύπτονταν. Και αυτό, γιατί ανησυχούσαμε για το τι θα πει η Σάρα Πάλιν ή κάποιος βλάκας ιμάμης. Μήπως ακούγεται κάπως αλαζονικό να πιστωθεί τον αγώνα του λαού το Twitter και το Facebook;

Οι γυναίκες είναι τόσο γενναίες
Οι γυναίκες στην Αίγυπτο ήταν πάντα γενναίες. Αν θέλετε να ξέρετε για το τι έκαναν οι γυναίκες κατά του καθεστώτος Σαντάτ, διαβάστε το Αναμνήσεις από τις γυναικείες φυλακές της Ναουάλ Ελ Σαανταουί.

Ο Μουμπάρακ διατήρησε την ειρηνευτική συμφωνία
Δηλαδή, αν ο αιγυπτιακός λαός επιλέξει μια άλλη κυβέρνηση, θα γίνει αυτομάτως πόλεμος με το Ισραήλ; Ίσως απαιτηθούν περισσότερα από το Ισραήλ στις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους. Ίσως οι κάτοικοι της Γάζας να έχουν καλύτερη μεταχείριση. Λέτε να αφήσουμε να συνεχιστεί η καταπίεση 80 εκατομμυρίων Αιγυπτίων για να συνεχιστεί μια εικονική και επίπλαστη σταθερότητα στην περιοχή;

Αν γίνει δημοκρατία, θα επικρατήσουν οι εξτρεμιστές
Στην πραγματικότητα, η πολιτική των ΗΠΑ απειλεί την παγκόσμια σταθερότητα πολύ περισσότερο από ότι η Αίγυπτος. Η άποψη ότι τη δημοκρατία δεν πρέπει να την εμπιστευτούμε στα χέρια «ορισμένων» εθνών, λαών, θρησκειών, είναι προσβλητική και ρατσιστική. Δεν γίνεται να αφαιρείς από κάποιους τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία με βάση τη φυλή, την εθνικότητα και τη θρησκεία.

Οι άνθρωποι είναι τόσο ωραίοι
Ναι, είναι. Οφείλεται στην άγνοιά σας το γεγονός ότι υποθέσατε πως είναι όλοι τρομοκράτες και φανατικοί. Τι νόμιζες; Χαίρομαι που ήρθες στην Αίγυπτο και βρήκες τους Αιγυπτίους ωραία. Θα ξέρεις επίσης ότι έχουν πολιτισμό πάνω από 5.000 χρόνια, παρόλα αυτά, τους χαρακτηρίζουν συλλήβδην, κουρέλια, «τζιχαντιστές», «ali μπαμπάδες», «τρομοκράτες”, ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Μας τσουβαλιάζουν όλους.
Απλά, δεν γ… λένε.

Ηρθε η ωρα να ακουστούν οι ίδιοι οι Αιγύπτιοι. Ήρθε η ώρα οι αυθεντίες και «τα χέρια της Αιγύπτου» (παλιοί ανακυκλωμένα δυτικοί διπλωμάτες) να γίνουν συνταξιούχοι.
Χαίρομαι που πήρε τόση δημοσιότητα η κατάσταση. Ίσως τώρα, μπορείτε να δείξετε στους Αιγύπτιους και Άραβες κάποιο σεβασμό. Οι άνθρωποι στην Αίγυπτο αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία. Όπως και οι υπόλοιποι από εμάς, που θέλουν τα οικονομικά μέσα για να φροντίζουν τις οικογένειές τους. Σπάστε τους τα στερεότυπα, τις κλειστές ιδέες που δείχνουν αποκτηνωμένο τον αραβικό και τον αιγυπτιακό λαό γενικότερα. Αυτό είναι το μόνο που ζητώ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!