Αναγκαίος ο συντονισμός των πρωτοβουλιών για να υπάρξει νικηφόρα έκβαση. Ρεπορτάζ: Νίκος Νούλας, Λεωνίδας Σακλαμπάνης.

Με αμείωτη ένταση και διάθεση για διεκδίκηση συνεχίζονται οι συμβολικές-κινηματικές ενέργειες από τις κινήσεις πολιτών σε όλη την Ελλάδα με στόχο την ενημέρωση της κοινωνίας για την άρνηση πληρωμής των χαρατσιών. Το σύνθημα «δεν πληρώνουμε τα χαράτσια, την κρίση και το χρέος τους» αποκτά δυναμική σε ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, με τις επιτροπές αγώνα να έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία για το συντονισμό και τις δράσεις. Ήδη τις προηγούμενες εβδομάδες συνελεύσεις, ομιλίες, συζητήσεις και παρεμβάσεις υλοποιήθηκαν με τη συμμετοχή αρκετών πολιτών, από την Κηφισιά, όπου οι δημότες απέκλεισαν συμβολικά την εφορία μοιράζοντας προκηρύξεις σε όμορους δήμους και καταστήματα, μέχρι τα Πατήσια, την Καλλιθέα, τον Πειραιά και τη Δάφνη.
Από τη Δευτέρα διοργανώνονται ταυτόχρονες συγκεντρώσεις και πορείες σε πρωτεύουσα και επαρχία. Στην Αθήνα το ραντεβού έχει δοθεί για τις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια (προσυγκέντρωση στην έξοδο της 3ης Σεπτεμβρίου) όπου θα ακολουθήσει πορεία στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30).
Την ίδια ώρα στη Λαμία, αντίστοιχη προσυγκέντρωση έχει προγραμματιστεί στην πλατεία Πάρκου, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς την εφορία και τη ΔΕΗ της περιοχής.
Την Τρίτη, 11 Οκτωβρίου, ο συντονισμός των δράσεων ανυπακοής και άρνησης πληρωμής φτάνει στο Ναύπλιο με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Αγώνα Σωματείων-Φορέων-Πολιτών Αργολίδας. Εκεί η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 14:30 το μεσημέρι μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, ενώ από τη Δευτέρα στις 19:00 και κάθε Δευτέρα θα γίνονται τακτικές συνελεύσεις στην αίθουσα ΤΕΔΚ Αργολίδας (Δημητρίου Κώνστα 12, Ναύπλιο).

Δεν πληρώνω και στη Θεσσαλονίκη
Πληθαίνουν και στη Θεσσαλονίκη οι λαϊκές συνελεύσεις ενάντια στα χαράτσια. Με τη συμμετοχή πολλών πολιτών και με εκφρασμένες τις αγωνιστικές διαθέσεις φαίνεται ότι αυτός ο αγώνας μπορεί να νικήσει. Απαιτείται όμως από το γαλαξία των πρωτοβουλιών που ίσως στο βάθος βλέπουν εκλογές ή κομματικές συγκροτήσεις, να περάσουμε στο συντονισμό τους. Με πλατύ κάλεσμα και χωρίς ιδιοτέλειες, παραγοντισμούς και «καπέλα». Προωθητικό ρόλο θα παίξει και η στήριξη που θα έχει το Δεν πληρώνω. Με αυτή την έννοια είναι θετικό αν και ανολοκλήρωτο βήμα η δήλωση άρνησης πληρωμής από το συντονιστικό του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.
Είναι τουλάχιστον υπερβολή για μια συνοικία όπως οι Αμπελόκηποι να καλούνται τρεις λαϊκές συνελεύσεις: την Πέμπτη από το ΠΑΜΕ και την Πρωτοβουλία Κατοίκων Δυτικών Συνοικιών και χθες από Αγανακτισμένους. Τη μεν συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, παρά το «στενό» κάλεσμα, την παρακολούθησαν πάνω από εκατό άτομα τα οποία την επομένη παρέδωσαν τα εκκαθαριστικά στην εφορία ενώ και στη συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας συμμετείχε κάποιος κόσμος.
Στην Τούμπα έγινε τη Δευτέρα λαϊκή συνέλευση μετά από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Κατοίκων, όπου συμμετείχαν περίπου ογδόντα κάτοικοι, ενώ στο ίδιο μέρος πραγματοποιήθηκε έπειτα από δύο μέρες συνέλευση των Αγανακτισμένων.
Στην Καλαμαριά πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση με συμμετοχή περίπου εκατό πολιτών, στην οποία αποφασίστηκε να υπάρξουν παρεμβάσεις στις ΔΟΥ. Επόμενη συνέλευση στις 12/10, στις 19:30, στο δημαρχείο. Η επιτροπή Δεν τη βγάζω της Άνω Πόλης καλεί σε λαϊκή συνέλευση για σήμερα στις 20:00 στην πλατεία Αγίων Αναργύρων. Στο Ωραιόκαστρο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από το δημοτικό σχήμα Συμμετοχή την οποία παρακολούθησαν περίπου εκατόν πενήντα πολίτες οι οποίοι σκοπεύουν να καταθέσουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό που αφορά τη ΔΕΗ, τακτική που ακολούθησαν με επιτυχία και στο χαράτσι που τους είχε επιβάλει η ΕΥΑΘ. Στην ίδια περιοχή έγινε συγκέντρωση και από τη Λαϊκή Επιτροπή στην οποία συμμετείχαν περίπου εξήντα πολίτες. Οι Λαϊκές Επιτροπές πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις και σε άλλες γειτονιές. Η Συνέλευση Κατοίκων Σχολής Τυφλών προγραμματίζει συνέλευση για τα χαράτσια και τα προβλήματα της γειτονιάς στις 12/10, στις 19:00 στη Σχολή Τυφλών. Οι επιτροπές Ακρίβεια –STOP καλούν σε συσκέψεις στις γειτονιές για την οργάνωση της παρέμβασής τους.

Πολιτική στήριξη
Θέση στο ζήτημα της πληρωμής ή όχι των νέων φόρων πήραν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τους πολίτες να μην πληρώσουν τα νέα χαράτσια. Απαντώντας στο συγκεκριμένο ερώτημα η γ.γ. του ΚΚΕ δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή πως «υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν. Όταν ο άλλος παίρνει 600 ευρώ και πρέπει να δώσει τα 400 στο τέλος, με 200 ευρώ πώς να ζήσει; Δεν θα τα δώσει τα 400 ευρώ. Εγώ θα έλεγα και αυτός που μπορεί, κόβοντας από στοιχειώδεις ανάγκες να πληρώσει, δεν πρέπει να πληρώσει, γιατί ανοίγει στην κυβέρνηση το δρόμο και για άλλα».
Με συμβολικό τρόπο τοποθετήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του προέδρου της Κ.Ο. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μιλώντας για την επιλογή του να μην πληρώσει το χαράτσι για τα ακίνητα, ξεκαθάρισε ότι θα καταθέσει μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στη ΔΕΗ για το ηλεκτρικό ρεύμα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ το υπόλοιπο ποσό που αφορά το ειδικό τέλος για τα ακίνητα θα το δώσει στο ΚΕΘΕΑ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!