Συγκεντρώσεις, ομιλίες, περιοδείες, ψηφοδέλτια, ανακοινώσεις συμμετοχής στις εκλογές, δημοσκοπήσεις, συνεστιάσεις, μεταγραφές, αγκωνιές, συνθήματα, διαφήμιση, σποτ, σόσιαλ μίντια, fake news, υποσχέσεις, αναλύσεις, προβλέψεις, εκπλήξεις, κρυφά χαρτιά, τεχνητή πόλωση, εκλογικοί μηχανισμοί σε πλήρη δράση, κ.λπ.

Το πολιτικό σύστημα προσπαθεί να «απαντήσει» στις μεγάλες ρωγμές που υπέστη από το δυστύχημα στα Τέμπη, να αντιμετωπίσει το 17% της γκρίζας ζώνης, ενώ 437.000 νέοι ψηφοφόροι (νέοι που ψηφίζουν για πρώτη φορά από 16.5 – 17 χρόνων και άνω) είναι ο μεγάλος άγνωστος της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης.

Πόσοι θα πάνε στις κάλπες τελικά, πόσοι και πόσο θα τιμωρήσουν τα τρία συστημικά κόμματα, πόσο θα πάρουν τα μικρά κόμματα που μπαίνουν στην Βουλή, πόσο θα πάρουν τα μικρά-μικρά που θα μένουν έξω; Πόση θα είναι η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, τι θα πάρει ο μπαλαντέρ ΠΑΣΟΚ;

Ο χώρος της Αριστεράς συνολικά μοιάζει στάσιμος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ρεύμα, κάτι θα τσιμπήσουν τα ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 και δεν αναμένεται τίποτα εντυπωσιακό στα πολύ μικρά αριστερά ψηφοδέλτια που θα παρουσιαστούν.

Φαίνεται ότι κάτι παίζεται στον δεξιό και ακροδεξιό χώρο. Το πόσο θα επηρεάσει τους δεξιούς ψηφοφόρους η τραγωδία των Τεμπών και ο «φαταουλισμός» της ομάδας Μητσοτάκη, τι θα συγκεντρωθεί στα δεξιά της Ν.Δ. (Βελόπουλος και κόμμα Κασιδιάρη εάν και εφόσον κατέβει). Αυτή η κινητικότητα θα επηρεάσει σοβαρά το σκορ της Ν.Δ. και θα κρίνει το βαθμό της ήττας της.

Υπάρχει και ο χώρος των μικρών σχηματισμών (πατριωτικός χώρος, πράσινα ψηφοδέλτια, διάφορες κινήσεις που εμφανίζονται για πρώτη φορά) που χωρίς να υπάρχει ένα ρεύμα, λόγω απλής αναλογικής και διάθεσης τιμωρίας προς τα μεγάλα κόμματα, πιθανά να προσδώσουν μια αύξηση στο ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων (που κι αυτό υπολογίζεται στις αλχημείες που γίνονται για να βγουν τα ποσοστά).

Όπως και να χει πάντως πάμε ολοταχώς για κυβερνήσεις συνεργασίας, εντός πλαισίου!

Ν.Τ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!