Διεκδικούν ψήφους από την ίδια δεξαμενή

Την υποψηφιότητά τους ανακοίνωσαν την περασμένη Δευτέρα ο Αλέξης Μητρόπουλος, με τη στήριξη του «ΠΑΣΟΚογενούς χώρου», που διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική, και του ΣΥΝ, και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Δημαράς. Προηγουμένως, με ανακοίνωσή της η νεολαία του ΣΥΝ, όπως και το Αριστερό Ρεύμα είχε διαφωνήσει έντονα με την απόφαση της ΚΠΕ του κόμματος, σημειώνοντας ότι «το ρήγμα στη σοσιαλδημοκρατία προϋποθέτει ρήξη με την πολιτική της και όχι αντάρτικο στο ΠΑΣΟΚ». Απαντώντας σε συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας, υπενθύμισε την «συντριπτική πλειοψηφία» στην ΚΠΕ υπέρ της επιλογής του Α. Μητρόπουλου, ενώ ο Νίκος Βούτσης επισήμανε με νόημα ότι «κάναμε μια επιλογή άλλης πολιτικής και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό».

Η Ανεξάρτητη Κίνηση για την Αττική
Πάντως, από τις πρώτες θέσεις του ακροατηρίου έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση των τριών «ΠΑΣΟΚογενών φορέων» της περασμένης Δευτέρας, όπου παρουσιάστηκε η Ανεξάρτητη Κίνηση για την Αττική με επικεφαλής τον Αλέξη Μητρόπουλο, πολλά στελέχη του ΣΥΝ από την Πολιτική Γραμματεία και την ΚΠΕ του κόμματος. Ο Αλέξης Μητρόπουλος, όπως και οι υπόλοιποι ομιλητές (ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, ο πανεπιστημιακός Νότης Μαριάς και ο Γιάννης Χατζηαντωνίου από τη συντακτική ομάδα του περιοδικού Νέος Αγωνιστής) χαιρέτησαν την απόφαση του ΣΥΝ για συμπόρευση.Στην ομιλία του ο κ. Μητρόπουλος χαρακτήρισε «λάθος δρόμο» το μηχανισμό στήριξης και το μνημόνιο, και απευθυνόμενος προς τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, επεσήμανε ότι «σήμερα διαφωνούμε ριζικά με τις βασικές επιλογές της ηγεσίας», διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι «στόχος της Κίνησής μας δεν είναι να αμφισβητήσουμε την τυπική νομιμότητα της Κυβέρνησης και να χρησιμοποιήσουμε τις εκλογές του Νοέμβρη για εφαλτήριο κυβερνητικών μεταβολών.
Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στα πολιτικά κόμματα. Εμείς είμαστε Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Κίνηση κατά του Μνημονίου και υπέρ του Λαού μας».
Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο κ. Μητρόπουλος σημείωσε ότι «θα δώσουμε τη μάχη, ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι, για την περιφέρεια Αττικής, μαζί με τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είναι αντίθετα στο μνημόνιο και στην αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, μαζί με τους σοσιαλιστικούς φορείς που αποφάσισαν ομόφωνα την κάθοδό μας για τη διεκδίκηση της Περιφέρειας Αττικής, μαζί με τον Συνασπισμό, μαζί με το ΔΗΚΚΙ, μαζί με όλους του πολίτες, τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, που θα αποφασίσουν τις επόμενες ημέρες να πορευτούμε μαζί». Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στην περιφέρεια Αττικής και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Δημαράς. Στην ανακοίνωσή του ο κ. Δημαράς σημειώνει: «Με απόλυτο σεβασμό και πίστη στις δημοκρατικές αξίες, που μας εμπνέουν και υπηρετούμε, αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε την ψήφο των συμπολιτών μας στις κρίσιμες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ήρθε η ώρα που όλοι μαζί μπορούμε να πούμε ΟΧΙ στο μνημόνιο της υποτέλειας, ΟΧΙ στην αλαζονεία της εξουσίας, ΟΧΙ στις όποιες προσωπικές ματαιοδοξίες και κενόδοξες επιδιώξεις […] είμαστε παρόντες και έτοιμοι να αγωνιστούμε και να παλέψουμε για μια καλύτερη Ελλάδα!».

«Δεν είναι μια ζαριά»
Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι η επιλογή του ΣΥΝ «για συνεργασία με δυνάμεις από τον ευρύτερο σοσιαλιστικό χώρο, που διαφωνούν δημόσια και ανοιχτά με τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου, δεν είναι μια ευκαιριακή επιλογή. Δεν είναι μια ζαριά. Αφορά ολόκληρη την πολιτική περίοδο που προσδιορίζεται από τη μεταπολίτευση του ΔΝΤ». Απαντώντας στις διαφωνίες που εξέφρασε το Αριστερό Ρεύμα και η νεολαία του κόμματος ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε τη συντριπτική πλειοψηφία στην ΚΠΕ υπέρ της υποψηφιότητας Μητρόπουλου. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επιτεθεί στο Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής και να κατηγορήσει τον Αλέκο Αλαβάνο για λαϊκισμό, λέγοντας ότι «δυστυχώς, με ωραία λόγια, με λαϊκισμούς, με εύκολους αφορισμούς δεν μπορείς να ανατρέψεις αυτήν την πολιτική. Το να βγαίνουμε και να λέμε ότι μόνοι μας θα καταφέρουμε να αποκλείσουμε τους τροϊκανούς από την περιφέρεια Αττικής, δεν βγάζει πουθενά αυτή η λογική».
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η συνέ ντευξη του Νίκου Βούτση, στο ραδιοφωνικό σταθμό 105,5 Στο κόκκινο. Ο κ. Βούτσης χαρακτήριζε ως έγκλημα το ενδεχόμενο «να είχαμε απορρίψει, να είχαμε αποστασιοποιηθεί, να είχαμε αποθαρρύνει και να είχαμε καταδικάσει αυτό το πολιτικό ρήγμα που διαμορφώνεται προφανώς με όρους δικούς τους από την πλευρά αυτών των φίλων του ΠΑΣΟΚ. Θα ήταν μεγάλο λάθος, και βεβαίως μεγάλο λάθος είναι και τώρα, που δεν μπορούμε να είμαστε όλος ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί». Ωστόσο ο κ. Βούτσης ξεκαθαρίζει ότι «κάναμε μια επιλογή άλλης πολιτικής και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό».

Γιωργος Κρατημένος
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!