Προβάλλεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους η ταινία του Ανδρέα Χατζηπατέρα Ο τελευταίος παρτιζάνος που αφορά κυρίως την πρόσφατη δραστηριότητα του Μανώλη Γλέζου. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που ξεκινά τα γυρίσματά του το 2014 και ακολουθεί την ζωή του μέχρι σήμερα. Αφορμή στάθηκε η περιέργεια που προξένησε στον νεαρό σκηνοθέτη η απόφαση ενός ανθρώπου που δεν γνώριζε καθόλου, στα 91 χρόνια του να βάλει υποψηφιότητα για ευρωβουλευτής.

Ο σκηνοθέτης, νέος που ζει στο εξωτερικό, ακούει για πρώτη φορά το όνομα Μανώλης Γλέζος το 2014 και χωρίς να ξέρει τίποτα για αυτόν τον πλησιάζει και του προτείνει να κάνουν γυρίσματα. Έτσι παρακολουθούμε την καθημερινότητα, τις συνήθειες, το ταμπεραμέντο, τον τρόπο που ο Μανώλης Γλέζος κουβαλάει το παρελθόν του και κυρίως το πείσμα και την επιμονή του να αγωνίζεται –όπως αυτός νομίζει– για το δίκαιο και ενάντια στην αδικία. Δεν είναι μια πολιτική ταινία όπως φαντάζονται και έχουν συνηθίσει οι αριστεροί. Είναι όμως μια σημαντική κατάθεση, μια διερεύνηση και μια απόδοση του Μανώλη και του τρόπου του, που είναι αληθινή και γι’ αυτό θα λειτουργήσει ηθικά και πολιτικά με τον τρόπο της.

Μια ταινία που πρέπει να προβληθεί και να ειδωθεί από πολύ κόσμο, γιατί είναι ειλικρινής, περιέχει πολλά ντοκουμέντα και κυρίως ο Μανώλης Γλέζος, δίνει με τον δικό του τρόπο, με λαϊκότητα και απλότητα –ακόμα σε ειδικές στιγμές με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση–, τις «οδηγίες» του προς όλους τους ανθρώπους.

Ο «Μανώλης της καρδιάς μας» όπως θέλει και ο πρωταγωνιστής να μείνει στους απλούς ανθρώπους, είναι ένα μεγάλο σύμβολο που έχει τεράστιο όγκο γιατί σ’ αυτόν συνυπάρχουν όλα τα στοιχεία του αντιστεκόμενου και αγωνιζόμενου λαού. Δείτε την ταινία, αξίζει.

Αξίζει και από μιαν άλλη πλευρά. Πώς επιδρά ο Μανώλης Γλέζος σε ένα νέο παιδί, μιας γνωστής οικογένειας, ο οποίος δεν έχει σχέση με την πολιτική και την πολιτική δράση, κι όμως συγκινείται και αποδίδει μια ταινία που αναμετριέται σεμνά με ένα τόσο σπουδαίο θέμα όπως είναι η αντιμετώπιση ενός λαϊκού, ζωντανού και πρωταγωνιστικού θρύλου-συμβόλου όπως είναι ο Μανώλης Γλέζος.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!