Μερικές φορές οι ανακοινώσεις των αρμόδιων φορέων φθάνουν σε όρια γελοιότητας.

Όπως τώρα, που εν μέσω θέρους και ενώ από τις αρχές Ιουνίου η χώρα αντιμετωπίζει υψηλές θερμοκρασίες, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας «θέτει εγκαίρως(!) σε αυξημένη ετοιμότητα τις κατά τόπους υπηρεσίες Τεχνικής & Υγειονομικής Επιθεώρησης εντατικοποιώντας τους προληπτικούς ελέγχους, ώστε οι εργοδότες να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις πιθανές επιπτώσεις της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων κατά τις περιόδους που έχει εξαγγελθεί ή προβλεφθεί από την ΕΜΥ η επικράτηση συνθηκών καύσωνα».Η υψηλή προτεραιότητα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 14 Ιουλίου, θα δοθεί σε εργασιακούς χώρους όπως οι οικοδομές και τα τεχνικά έργα, οι αγροτικές εργασίες, οι μεταλλουργικές υαλουργίες κ.ά.
Η γελοιότητα αποκτά τραγικές διαστάσεις, όμως, και γεμίζει οργή και αγανάκτηση τους οικείους των ανθρώπων που μέσα στις συνθήκες καύσωνα και ενώ εργάζονταν σκληρά σε εργασιακούς χώρους, όπως αυτοί που περιγράφει η παραπάνω ανακοίνωση, έχασαν τη ζωή τους.
Ένας εργάτης 31 χρόνων, ο Χρήστος Σαλαγιάννης, εργαζόμενος σε αντλιοστάσιο πισίνας στην περιοχή Αντώνηδες της Κύθνου, υπέστη ηλεκτροπληξία και πέθανε στις 6 Ιουλίου.
Ένας άλλος εργαζόμενος 53 ετών, ο Γιώργος Κασσωτάκης, οδηγός φορτηγού, χτυπήθηκε θανάσιμα από την πόρτα της καρότσας, κατά τη διαδικασία της εκφόρτωσης οικοδομικών υλικών στην περιοχή Τρία Μοναστήρια Ρεθύμνου, στις 12 Ιουλίου.
Και τα δυο θανάσιμα εργατικά ατυχήματα, ανακοινώθηκαν με το γνωστό λακωνικό και τυπικό τρόπο από το ΣΕΠΕ στις 12 και 13 Ιουλίου αντίστοιχα -λίγο πριν εκδοθεί η ανακοίνωση για τους «προληπτικούς ελέγχους». Δεν γνωρίζουμε αν η θερμική καταπόνηση συνέβαλε, αλλά σίγουρα οι σκληρά εργαζόμενοι στα τουριστικά θέρετρα της χώρας έχουν πολλούς λόγους για να αφήνουν την τελευταία τους πνοή στο μεροκάματο.  Η πίεση, η ανυπαρξία μέτρων ασφαλείας, η εντατικοποίηση της εργασίας, η ασυδοσία της εργοδοσίας είναι μερικοί από τους λόγους που οδηγούν στο θάνατο ή τον βαρύ τραυματισμό εκατοντάδες εργαζόμενους κάθε χρόνο στη χώρα μας κι ας βαυκαλίζονται οι ελεγκτικοί φορείς ότι μειώθηκαν τα ατυχήματα (αφού μειώνεται και η εργασία…).
Στις δυο παραπάνω περιπτώσεις, οι ανακοινώσεις γραμμένες με καρμπόν (ή copy paste) εκφράζουν τα συλλυπητήρια και τη θλίψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και υπόσχονται διερεύνηση των αιτίων. Λέξεις τυπικές, γραμμένες χιλιάδες φορές στον ίδιο υπολογιστή του υπουργείου, που δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα.
Όπως δεν σημαίνουν τίποτα κι οι προληπτικές εγκύκλιοι, που άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι εκδίδονται για να προσφέρουν άλλοθι στους αρμόδιους και τους πολιτικούς τους προϊσταμένους και να τους επιτρέπουν να συνεχίζουν ήσυχοι τις θερινές τους διακοπές. Ησυχία που δεν χαλάει με κανένα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα…                                                 
Γ.Κ.
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!