Με αναμενόμενα αποτελέσματα ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Κυριακή και ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο. Με ποσοστό 56%, επί των έγκυρων ψήφων, ο Νίκος Αναστασιάδης, και ο ΔΗΣΥ ανανέωσαν για ακόμη πέντε χρόνια την θητεία τους στο προεδρικό μέγαρο, αφήνοντας δεύτερο με ποσοστό 44% τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ, Σταύρο Μαλά. Η συμμετοχή κινήθηκε και την δεύτερη Κυριακή σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν, αγγίζοντας το 74%, αυξημένη κατά 2 μονάδες σε σχέση με τον πρώτο γύρο.

Θυμίζουμε ότι στον πρώτο γύρο Αναστασιάδης και Μαλάς συγκέντρωσαν 35.5% και 30.2% αντίστοιχα. Σύμφωνα με την ανάλυση των exit polls, οι ψηφοφόροι του Ν. Παπαδόπουλου μοιράστηκαν ανάμεσα στους δύο μονομάχους, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 4%(20% των ψηφοφόρων του Παπαδόπουλου) ακολούθησε την «γραμμή» του ενδιάμεσου χώρου, και προσήλθε στις κάλπες για να ψηφίσει τον «κανένα», ρίχνοντας άκυρο ή λευκό. Οι ψηφοφόροι του κ. Χρήστου, του ακροδεξιού ΕΛΑΜ, κινήθηκαν όπως ήταν αναμενόμενο στην συντριπτική τους πλειοψηφεί (75%) προς τον κ. Αναστασιάδη. Τέλος ενδιαφέρον παρουσιάζει η μετακίνηση προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη ψηφοφόρων που στον πρώτο γύρο στήριξαν την υποψηφιότητα Μαλά, μια μετακίνηση που καταγράφεται στο 4-5%, και αποδεικνύει πως είχαν βάση οι υποψίες για στρατηγική ψήφο «πριμοδότησης» του Μαλά από ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, για να μείνει εκτός δεύτερου γύρου ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Η επομένη τον εκλογών βρίσκει το ΑΚΕΛ και τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, τους ηττημένους δηλαδή των δύο Κυριακών σε διαδικασία αποτίμησης του αποτελέσματος και καταλογισμού ευθυνών. Το ΑΚΕΛ, κατηγορεί ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ, για την μη στήριξη τους στον κ. Μαλά, θεωρώντας πως με την στάση τους επί της ουσίας άνοιξαν τον δρόμο για την επανεκλογή Αναστασιάδη. Η απάντηση, ήρθε δια στόματος του προέδρους της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, ο οποίος δήλωσε πως «δεν κέρδισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις εκλογές, αλλά τις έχασε το ίδιο το ΑΚΕΛ με την στάση του», εννοώντας τόσο της ευθύνες της διακυβέρνησης Χριστόφια που τόσο θέλει να ξεχάσει το ΑΚΕΛ, όσο και την απροθυμία ουσιαστικών συζητήσεων για συνεργασία με τον ενδιάμεσο χώρο που έδειξε ανάμεσα στις δύο Κυριακές το επιτελείο Μαλά.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!