Την αφαίρεση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα από τον Γερμανό ιστορικό αποφάσισε το Πανεπιστήμιο Κρήτης

 

Την ανάκληση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα από τον Χάιντς Ρίχτερ αποφάσισε το Πανεπιστήμιο Κρήτης, μετά τις συνεχείς προσπάθειες αναθεώρησης της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και τις προκλήσεις του Γερμανού καθηγητή.

Χρησιμοποιώντας τον τίτλο της επιτιμίας του αλλά και την παλαιότερη βράβευσή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Ρίχτερ «αυτοπροβάλλεται σαν ο πλέον ειδικός για τη Σύγχρονη Ιστορία και τη λειτουργία του ελληνικού πολιτικού συστήματος στην γερμανική κυβέρνηση, διαχέοντας απίστευτες ανακρίβειες που δηλητηριάζουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις με την Γερμανία στο πλαίσιο της τρέχουσας οικονομικής κρίσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση της αφαίρεσης του τίτλου του.

Ο ίδιος ο Ρίχτερ, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, είχε αποκαλύψει πως κλήθηκε από τους συμβούλους του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε για να παράσχει τις γνώσεις του τόσο για τη διαφθορά στην Ελλάδα, όσο και για τις αποζημιώσεις που δόθηκαν και υποτίθεται «φαγώθηκαν».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Ρίχτερ είχε επιμείνει στο «νόμιμο» χαρακτήρα των ολοκαυτωμάτων των ναζί στα χωριά της Κρήτης, ενώ για τους Κρητικούς επεφύλαξε τον όρο «φανατικοί» σε ό,τι αφορά την κριτική που ασκούν στο βιβλίο του για τη Μάχη της Κρήτης.

Επιπλέον, ο Ρίχτερ έφτασε να χαρακτηρίζει κατευθυνόμενες διαφορετικές απόψεις από τη δική του, όπως του Χάγκεν Φλάισερ, για τον οποίο είπε ότι γράφει αυτά που γράφει επειδή φοβάται μην τον απολύσουν από το ελληνικό πανεπιστήμιο όπου δουλεύει. «Η αναφορά του αυτή προσβάλλει ευθέως το Αυτοδιοίκητο όσο και την ίδια την υπόσταση του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου, του οποίου είναι μέλος», αναφέρεται στην απόφαση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, η Γ.Σ. του οποίου αποφάσισε ομόφωνα την αφαίρεση του τίτλου του.

Στο αποκορύφωμα της πρόκλησης ο Ρίχτερ, γνωρίζοντας πως το Πανεπιστήμιο Κρήτης συζητά για την αφαίρεση του τίτλου του, παρομοίασε τους πανεπιστημιακούς της Κρήτης που ζητούσαν την ανάκληση του τίτλου του με τους… ναζί. «Αυτός ο παραλληλισμός θίγει το ελληνικό Πανεπιστήμιο και την ιστορία του. Ας λάβει υπ’ όψιν του ότι η ανάκληση ενός τίτλου δεν αποτελεί προνομία του ναζιστικού καθεστώτος. Απλώς, σε ένα δημοκρατικό καθεστώς, η ανάκληση δεν συνοδεύεται και από την καύση των βιβλίων», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Συνοπτικά η Γενική Συνέλευση του Τμήματος τονίζει πως οι παραπάνω αναφορές του Ρίχτερ τον θέτουν εκτός του κανονιστικού και αξιακού πλαισίου του Ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου. Πάντως, η σχετική απόφαση του Τμήματος αποτελεί εισήγηση προς την Κοσμητεία της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, ενώ την αφαίρεση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα θα επικυρώσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του συγκεκριμένου πανεπιστημίου που αφαιρείται τίτλος επιτιμίας από διδάκτορά του.

 

M.Δ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!