του Δημήτρη Γκάζη

Ο Κ. Μητσοτάκης πήρε μια σπουδαία πρωτοβουλία. Έστειλε γράμμα στην πρόεδρο της Κομισιόν ζητώντας να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τη θεσμοθέτηση «πιστοποιητικού εμβολιασμού» με ενιαία ισχύ σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Γράφει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης:

«Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2021

Αγαπητή Ούρσουλα,

Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, εισερχόμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση στη μάχη για τον περιορισμό του ανθρώπινου και οικονομικού κόστους της πανδημίας του Covid. Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση του μαζικού εμβολιασμού των Ευρωπαίων πολιτών, μειώνοντας τον δείκτη των κρουσμάτων και θέτοντας τη βάση για επιστροφή σε μια κάποια οικονομική και κοινωνική κανονικότητα το 2021.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής επανέναρξης της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά και με τρίτες χώρες είναι μια θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας.

Για το λόγο αυτό στην Ελλάδα, κινηθήκαμε γρήγορα και εφαρμόσαμε διαδικασίες για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων που έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19. Ένα βασικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία ενός πρότυπου πιστοποιητικού, που θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει επιτυχώς εμβολιαστεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισυνάπτω ένα προσχέδιο του πιστοποιητικού, που έχουν προετοιμάσει οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές. Θα χρησιμοποιείται κατά την επιβίβαση σε όλα τα μέσα μεταφοράς: αεροπορικά, θαλάσσια και σιδηροδρομικά.

Ενώ δεν πρόκειται να καταστήσουμε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο για να ταξιδεύσει κάποιος, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν. Αυτό θα αποτελέσει επίσης και ένα θετικό κίνητρο ενθάρρυνσης των πολιτών να εμβολιαστούν, που είναι κι ο μοναδικός τρόπος να εγγυηθούμε την επιστροφή στην κανονικότητα…»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιθυμεί την επιβολή βιομετρικού ελέγχου με πρόσχημα τον τουρισμό και κάνει ανάλογες προτάσεις στην Ε.Ε. – Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση απειλεί ότι θα αυξήσει το πρόστιμο για την «άσκοπη μετακίνηση» σε 500 ευρώ αφού θεωρεί ότι όλα τα έχει κάνει σωστά και οι μόνοι υπεύθυνοι για πιθανές νέες εξάρσεις της πανδημίας είναι οι πολίτες

Με την πρόταση αυτή, με αφορμή την πανδημία, και την τρέχουσα επιχείρηση εμβολιασμού, επιδιώκεται να γίνει αποδεκτή απ’ τις κοινωνίες μια πλατφόρμα βιομετρικού ελέγχου, που ανοίγει το ασκό του Αιόλου της κοινωνικής επιτήρησης. Η χρήση του «πιστοποιητικού» ή της «ταυτότητας» εμβολιασμού, ξεκινά απ’ τα διακρατικά ταξίδια, όμως μπορεί να διευρυνθεί σε όλες εν γένει τις μετακινήσεις, σε όλες τις παρουσίες σε δημόσιους χώρους, αξιοθέατα, μουσεία, κινηματογράφους, μέσα μεταφοράς, χώρους εργασίας, παιδείας  κ.λπ. Πολλοί ήδη εισηγούνται τέτοιες χρήσεις, τη στιγμή που ο πειρασμός για μεγαλύτερο έλεγχο παντού είναι μεγάλος και οι τεχνολογικοί όροι για την αποθήκευση και χρήση βιομετρικών δεδομένων είναι στόχος όλων των κυβερνήσεων και δυνάμεων.

Επομένως δεν μιλάμε απλά για ένα έγγραφο –όπως παλιά όταν ταξίδευε κάποιος σε μακρινές χώρες π.χ. τροπικές, και έπρεπε για τη δική του ασφάλεια να έχει ένα ταξιδιωτικό έγγραφο που να αποδεικνύει ότι είχε κάνει τα απαραίτητα εμβόλια– αλλά για κάτι πιο πονηρό, με διαφορετικές στοχεύσεις και με πιο διευρυμένο πεδίο χρήσεων σε πολλαπλά πεδία της ατομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Ο κύριος Μητσοτάκης, μοιάζει να βιάζεται να διασφαλίσει ένα πλαίσιο, ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών της Ευρώπης, που θα καταστήσει εφικτή την λειτουργία του τουρισμού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Την ίδια στιγμή η πρότασή του αυτή συντονίζεται με τις τεχνολογίες βιομετρικού ελέγχου που προωθούν οι τεχνολογικοί κολοσσοί, με μεθόδους ελέγχου των κοινωνιών, που φαίνεται να ωριμάζουν σαν ιδέα και σε μεγάλα τμήματα της πολιτικής ελίτ και των κυβερνήσεων του κόσμου. Αποτελεί με αυτό τον τρόπο προπομπό ευρύτερων αλλαγών στον τρόπο που κυβερνούνται οι πολίτες, στους τρόπους ελέγχου της καθημερινότητας, στο χαρακτήρα της πρόσβασης στο δημόσιο χώρο.

Η αναφορά πως «δεν είναι υποχρεωτικό» είναι τελείως υποκριτική, όταν τάχα η ελεύθερη επιλογή θα σε αποκλείει αυτόματα από πολλές κοινωνικές δραστηριότητες. Και μάλλον στο μέλλον δεν θα μιλάμε για ένα εμβόλιο, αλλά για σειρά εμβολίων, που θα δίνουν σε κάποιον τη δυνατότητα απόκτησης αυτού του πιστοποιητικού. Δηλαδή τώρα χρειάζεσαι δύο δόσεις για κάποιο διάστημα λίγων μηνών. Μετά; Μάλλον κι άλλη δόση εμβολίου, για πιθανές μεταλλάξεις, μέχρι να επαλειφθεί ο Covid-19. Και όταν θα έρθουν οι άλλοι κορωνοϊοί, που θα είναι όλο και συχνότεροι, όπως μας προλέγουν οι ειδικοί; Με κάποιους τρόπους θα υπάρχουν οι ελεγμένοι «υγιείς» πολίτες και οι μη ελεγμένοι και βεβαίως και οι «μη» πολίτες που θα είναι κάτι άλλο. Μάλλον αποκλεισμένος όχλος ή πλήθος (ανάλογα με την κουλτούρα καθενός). Η δικτατορία των «υγειών» θα είναι το μόνο μέσο να μην γεμίσει η Γη με «ρέπλικες». Το πιστοποιητικό θα κάνει τους απαραίτητους διαχωρισμούς.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έσπευσε να χαιρετίσει την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού, τονίζοντας πως «είναι ιατρικό προαπαιτούμενο οι πολίτες να έχουν ένα πιστοποιητικό που να αποδεικνύει ότι έχουν εμβολιαστεί», δείχνοντας τις διαθέσεις των ελίτ της Ε.Ε.

Λαγός εκούναγε την φτέρη λοιπόν…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!