του Ιάσονα Κωστόπουλου

Τη στιγμή που η πανδημία βρίσκεται σε κατάσταση αναζωπύρωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τη χώρα μας να βιώνει ήδη τις βαρύτατες συνέπειες της έξαρσης που σημειώθηκε την προηγούμενη περίοδο, η εμφάνιση της μετάλλαξης «Ο» και η ταχύτατη διάδοση της σε πολλές χώρες, ανάμεσα τους και αρκετές ευρωπαϊκές, έχει οδηγήσει πολλούς διεθνείς φορείς για την υγεία να ζητήσουν από τις κυβερνήσεις να πάρουν άμεσα μέτρα για την αποτροπή ενός νέου σφοδρού πανδημικού κύματος. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους, είναι ξεκάθαρο πως η αυξημένη μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης, θα οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών και έπειτα των θανάτων, με τα συστήματα υγείας –που είτε δεν έχουν προετοιμαστεί είτε είναι επιβαρυμένα– να κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, που έκανε λόγο για υποτίμηση της πανδημίας και της νέας μετάλλαξης, ενώ έδωσε και ιδιαίτερο βάρος στο γεγονός ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί από μόνος του να αποτελέσει λύση για καμία χώρα, καθώς χρειάζεται να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και στις ενισχυτικές δόσεις, τις οποίες πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, χορηγούν σε όλο τον πληθυσμό, παρότι δεν έχουμε ακόμη δεδομένα για την αποτελεσματικότητά τους ενάντια στη νέα μετάλλαξη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανισότητα στη χορήγηση των εμβολίων, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο με την υπερσυσσώρευση σε λίγες χώρες όσο και σε εθνικό με την προτεραιοποίηση δόσεων για μερίδες του πληθυσμού που είτε έχουν εμβολιαστεί είτε είναι ομάδες χαμηλού κινδύνου, πράγμα που αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για τη λήξη της πανδημίας.

Οι παραπάνω δηλώσεις φωτογραφίζουν τις περισσότερες χώρες της Δύσης, των οποίων οι κυβερνήσεις έχουν ανάγει το εμβόλιο σαν το μοναδικό όπλο απέναντι στην πανδημία και έχουν στοχοποιήσει τους ανεμβολίαστους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., συνεδρίασε για την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού με επικρατέστερη πρόταση να είναι εκείνη των 6+3 μηνών, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης λειτούργησε για μια ακόμη φορά ως πολιτικός λαγός προτείνοντας 6+1 μήνες διάρκεια. Παράλληλα, χώρες όπως η Γερμανία, οι οποίες στοχεύουν στον καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό, πιέζουν έστω για μια προφορική αν όχι νομική επικύρωση της υποχρεωτικότητας. Όσο δε για όλα τα υπόλοιπα μέτρα; Θεωρούνται μάλλον υποδεέστερα, ίσως και περιττά αφού υπάρχει το εμβόλιο. Ούτε καν σε κοινή γραμμή για τα ταξίδια δεν μπόρεσε να καταλήξει η Ε.Ε. Ενώ αντίστοιχα στη χώρα μας, η κυβέρνηση μέσα σε λίγες ώρες από την ανακοίνωση του μέτρου για είσοδο στη χώρα με υποχρεωτικό PCR, ανασκεύασε το μέτρο σε είσοδο με υποχρεωτικό rapid τεστ! Προχειρότητα, ανικανότητα και καμία θέληση για ουσιαστική προστασία του πληθυσμού. Κατά τα άλλα, στο εσωτερικό της χώρας δεν χρειάζονται μέτρα εκτός ίσως από κανένα σελφ τεστ πριν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, έτσι για τα μάτια του κόσμου. Άλλωστε, όπως είναι εμφανές, η χώρα έχει μπει σε ρυθμούς εορταστικής περιόδου και η αγορά θα πρέπει να κινηθεί με κάθε κόστος.

Βέβαια, το μόνο μέτρο που θα μπορούσε να εξεταστεί στη χώρα μας είναι εκείνο του λοκνταουν, καθώς οποιαδήποτε ενίσχυση του ΕΣΥ, των ΜΜΜ, της εργασίας κ.λπ. είναι έξω από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, αφού αυτά είναι περιττές πολυτέλειες.

Όμως σήμερα η αναγκαία πολιτική δεν είναι εμβόλια αντί για μάσκες, εμβόλια αντί για αποστασιοποίηση, εμβόλια αντί για ενίσχυση του παραμελημένου ΕΣΥ, εμβόλια αντί για ενίσχυση των ΜΜΜ, εμβόλια αντί για τεστ και ιχνηλάτηση, εμβόλια αντί μέτρα στην εργασία και βέβαια όχι εμβόλια αντί για δημοκρατία ή εμβόλια αντί για ελευθερία. Πρέπει να τα κάνουμε όλα, καλά και με συνέπεια, να πολεμήσουμε με όλα τα όπλα, όλοι μαζί, την πανδημία και όχι την κοινωνία.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!