του Ηρόστρατου

 

Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: θεωρία και πράξη

Ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Εκπαίδευση από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ, την Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και την Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne d’ Arc, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 19 έως 21 Μαΐου στον Πειραιά.

Θέμα του Συνεδρίου: «Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: θεωρία και πράξη»

sxoleio1Έχοντας την εμπειρία συμμετοχής και στο 1ο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πέρσι, αναρωτιέμαι αν το παρακολουθούν κι όσοι χαράζουν την εκπαιδευτική μας πολιτική. Μάλλον όχι…

Διότι αν το παρακολουθούσαν θα διαπίστωναν πόσοι πολλοί άνθρωποι από τον χώρο της εκπαίδευσης έχουν να παρουσιάσουν πρωτότυπες και καινοτόμες ιδέες, να κριτικάρουν με δημιουργικό τρόπο τα προγράμματα σπουδών και τα σχολικά εγχειρίδια, να μοιραστούν εμπειρίες και οράματα.

Φοιτητές και εκπαιδευτικοί με γνώση και αγάπη για το αντικείμενό τους -που δεν το βλέπουν απλώς ως μια εργασία- που ούτε εισακούγονται, ούτε τους αφήνονται τα περιθώρια να λειτουργήσουν εκτός των ασφυκτικών πλαισίων που λειτουργούν σήμερα τα σχολεία στην Ελλάδα.

Ενδιαφέρουσα είναι και η επιλογή των οργανωτών σε ό,τι αφορά στη θεματική των φετινών εργαστηρίων που είναι «Βιωματική εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το Συνέδριο απευθύνεται σε στελέχη της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων, φοιτητές, σπουδαστές, ερευνητές, εμψυχωτές ομάδων άτυπης εκπαίδευσης και σε όποιον ενδιαφέρεται για τις θεματικές του.

Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου είναι οι εξής:

 1. Αναλυτικά προγράμματα και σχολικά εγχειρίδια
 2. Διαπολιτισμική Προσέγγιση
 3. Ειδική αγωγή
 4. Εκπαίδευση Ενηλίκων
 5. Εκπαιδευτική Πολιτική
 6. Εκπαιδευτικά Προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων
 7. Εκπαιδευτικά Προγράμματα Πολιτιστικών Φορέων και Μουσείων
 8. Εκπαίδευση και Λογοτεχνία
 9. Εκπαιδευτική Έρευνα
 10. Ιστορία της Παιδαγωγικής και της Εκπαίδευσης
 11. Καινοτόμες διδακτικές πρακτικές
 12. Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης
 13. Μουσειοπαιδαγωγική
 14. Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση
 15. Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης
 16. Πολιτισμός και Τέχνες στην Εκπαίδευση

Ένα τέτοιο Συνέδριο είναι ίσως και η ευκαιρία/ αφορμή να δικτυωθούν άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, να συζητήσουν, να σχηματίσουν εναλλακτικές προτάσεις, να αγωνιστούν μαζί για μια διαφορετική πορεία στην εκπαίδευση.

Τέλος, θεωρώ πολύ σημαντική τη συμμετοχή του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου σε ένα τέτοιο συνέδριο με δεδομένο τον εξοβελισμό της «φιλαναγνωσίας» από τα σχολεία μας.

Το βιβλίο θα έπρεπε να έχει θέση -κλειδί στην εκπαίδευση κι όχι να επαφίεται η επαφή των παιδιών με τη λογοτεχνία μόνο σε κάποιους εμπνευσμένους παιδαγωγούς που καθημερινά δίνουν τη μάχη για μια Παιδεία που αγκαλιάζει τα παιδια.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου: https://ekedisyconference.weebly.com/

 

dwdekanhsa1

70 χρόνια ελεύθερα Δωδεκάνησα

Μια ενδιαφέρουσα επετειακή εκδήλωση αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων, πραγματοποιείται τη Δευτέρα 13 Μαρτίου στις 6.30 μμ στο Πολεμικό Μουσείο.

Λίγοι γνωρίζουν τα «παιχνίδια» που προσπάθησε να παίξει η Μεγάλη Βρετανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Από τα σχέδια που περιελάμβαναν τα Δωδεκάνησα στο «παζάρι» για την έξοδο της Τουρκίας στον πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων μέχρι τα σχέδια να γίνουν τα Δωδεκάνησα …Κύπρος.

Έτσι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τόσο τις ομιλίες που θα πραγματοποιηθούν, όσο και το ντοκιμαντέρ με φωτο-κινηματογραφικό υλικό εποχής, που έχει ετοιμάσει η Πολιτιστική Ομάδα «Αρχιπέλαγος» εκ των συνδιοργανωτών της εκδήλωσης.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!