Ο Δρόμος συνεχίζει και σε αυτό το φύλλο την ανοιχτή δημόσια συζήτηση γύρω από το νέο κύκλο που έχει ανοίξει, σχετικά με τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τη διέξοδο της χώρας από τα δεινά.

Μέσα στο ζοφερό κλίμα που δημιουργεί ο οικονομικός και κοινωνικός στραγγαλισμός της χώρας αλλά και η ταυτόχρονη διολίσθησή της στη ζώνη του πολέμου με τις εντάσεις να δυναμώνουν στη Μ. Ανατολή και στο Αιγαίο, γίνεται φανερό ότι υπάρχει ένα σημαντικό σε μέγεθος δυναμικό που προβληματίζεται και αγωνιά για το τι μπορεί να γίνει και πώς μπορεί να διασωθεί η χώρα και η κοινωνία.

Το δυναμικό αυτό, πολύπλευρα, αναφέρεται κυρίως στην τύχη της χώρας και όχι στις προοπτικές και το μέλλον ενός ιδιαίτερου «χώρου» πολιτικού, συνδικαλιστικού ή ιδεολογικού. Αντιλαμβάνεται ότι η διέξοδος δεν μπορεί να είναι η προβολή ενός αιτήματος ή η εκλογική καταγραφή ενός κόμματος. Αντιλαμβάνεται ότι ζητούμενο δεν είναι απλώς ένας
«ακτιβισμός», μια απεργία… Ουσιαστικό ζητούμενο είναι η συλλογική διατύπωση ενός σχεδίου, κυρίως πολιτικού και μετέπειτα οργανωτικού, μια συνολική πρόταση διεξόδου, που θα αναμετριέται με τα ιστορικά αιτήματα της εποχής.

Η μέχρι τώρα συμμετοχή στη δημόσια συζήτηση από τις στήλες του Δρόμου είναι ενδιαφέρουσα και ενθαρρυντική. Σχεδιάζεται αυτή η συζήτηση να απλωθεί σε κάθε πόλη της χώρας, να συγκεντρώσει τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, να πάρει τη μορφή ενός ενδιαφέροντος εγχειρήματος. Τα επόμενα βήματα δεν μπορεί παρά να καθορισθούν από όσους παίρνουν μέρος σε αυτήν τη διεργασία.

 

Σε αυτό το φύλλο γράφουν και μιλούν οι: Γιάννης Μηλιός, Νίκος Προγούλης, Ανδρέας Καρίτζης, Άρης Λαμπρόπουλος, Μανόλης Μούστος.

* Το αφιέρωμα θα συνεχιστεί και την επόμενη βδομάδα

 

 

Συζητώντας διαφορετικά…

Να επανεπινοήσει η Αριστερά την υπόστασή της |του Ανδρέα Καρίτζη

Στον κοινωνικό πόλεμο που μαίνεται, να φέρουμε στο προσκήνιο τα συμφέροντα της εργασίας | του Γιάννη Μηλιού

Να αρθούμε στα ύψη που απαιτεί το θαύμα

Ίσως πρέπει να διεκδικήσουμε ξανά την έννοια του έθνους…

Μπορούμε να ζήσουμε εκτός Ε.Ε. και Ευρωζώνης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!