Έχουμε ξαναγράψει για τις διώξεις της βουλευτίνας Χάλιντα Τζαράρ. Είναι περιττό να πούμε ότι οι προσπάθειες της ισραηλινής κυβέρνησης να σιωπήσουν την πολιτική δραστηριότητα της βουλευτίνας του Λαϊκού Μετώπου για της Απελευθέρωση της Παλαιστίνης προσιδιάζουν σε φασιστικό καθεστώς. Πέρυσι, στρατιωτική απόφαση για απομάκρυνση της Τζαράρ από την πόλη της τη Ραμάλα και περιορισμό της στην Ιεριχώ απέτυχε μπροστά στη δική της επιμονή να μην υπακούσει, και στο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης.

Όμως, στις 2 του προηγούμενου Απριλίου η Τζαράρ συνελήφθη από το σπίτι της και την ίδια μέρα ο ισραηλινός στρατιωτικός διοικητής εξέδωσε εντολή εξάμηνης διοικητικής κράτησης, δηλαδή φυλάκιση χωρίς κατηγορίες, την οποία ένα μήνα αργότερα υπό το βάρος νέας διεθνούς κατακραυγής μείωσε σε μηνιαία. Έπειτα, όμως, εκδόθηκε κατηγορητήριο εναντίον της.

Το στρατοδικείο για τη βουλευτίνα του Λαϊκού Μετώπου την προηγούμενη Δευτέρα ήταν μια πραγματική φάρσα. Οι δώδεκα κατηγορίες εναντίον της αφορούσαν: συμμετοχή σε διαδηλώσεις, συνεντεύξεις και επισκέψεις σε σκηνές που στήνονται για αλληλεγγύη σε πολιτικούς κρατούμενους. Μια μόνο κατηγορία αφορούσε «απαγωγή Ισραηλινού στρατιώτη» αλλά ο μοναδικός μάρτυρας είπε στο δικαστήριο ότι δεν είναι σίγουρος… Ο στρατιωτικός εισαγγελέας Άλμαζ Άισο δήλωσε, με περισσή κατοχική ξεδιαντροπιά, ότι θα παρουσιάσει διαβαθμισμένες αποδείξεις για τις κατηγορίες, τις οποίες η υπεράσπιση δεν θα έχει δικαίωμα να δει ή να αντικρούσει.

Η υπεράσπιση της Τζαράρ αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες ενώ η δικηγόρος της Σαχάρ Φράνσις, γνωστή νομικός διευθύντρια του παλαιστινιακού κέντρου υπεράσπισης των πολιτικών κρατουμένων Addameer, στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου υπηρετεί η Τζαράρ, ζήτησε να επιστραφεί ο υπολογιστής της Τζαράρ τον οποίο κατέσχεσαν στρατιώτες σε εισβολή στο σπίτι της βουλευτίνας τον περασμένο Μάρτιο. Η δίκη αναβλήθηκε για αόριστο χρονικό σημείο και μέχρι τότε η βουλευτίνα του Λαϊκού Μετώπου θα συνεχίσει να κρατείται. Οι παλαιστινιακές οργανώσεις ζητούν από το κίνημα αλληλεγγύης και τις κυβερνήσεις δράση ενάντια σε άλλη μια κατάφωρη παραβίαση στοιχειωδών διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου από το Ισραήλ.

Με τη Χάλιντα Τζαράρ στην ισραηλινή φυλακή ο αριθμός των κρατούμενων Παλαιστίνιων βουλευτών φτάνει τους 12. Δεν θα επαναλάβουμε ειρωνικό αστείο για το πόσο δημοκρατικό και σύγχρονο είναι το ισραηλινό κράτος. Ακόμα και το αστείο έχει παλιώσει πια.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!